Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Me tienataan tällä? Suomi kärsi juuri 575 miljoonan takauskorvaustappiot

Viime vuoden lopussa valtion takauskanta oli hulppeat 45,3 miljardia. Takauksia on meidän veronmaksajien piikkiin annettu paremmista ja huonommista syistä, mutta kaikkein kiintoisinta on se, että viimeisellä vuosineljänneksellä pamahti korvauksia maksuun reilu 500 miljoonaa euroa koko  vuoden summan ollessa 575 miljoonaa euroa.

Iltalehti yritti selvitellä asiaa, mutta luonnollisestikaan tällaisia pikkujuttuja ei kommentoida.  On tietysti hiukan varhaista langettaa vielä tuomioita, mutta siltikin mieleen nousee kysymys: meidänhän piti tienata, eikö niin Jyrki Katainen? Väkiselläkin mieleeni tulee pari asiaa vuodelta 2013. Urpilaisen takkuutuslaput ja VM:n kauniisti sanottuna surkea venkulointi. Haiskahtaa hiukan sille, että eurokriisin akuuttihoidon aikana hokemalla hoetun valheen taloudelliset seuraukset alkavat vähitellen realisoitua. Kuten jo 2012 kirjoitin, kuinka  eurososialistit kyllä maksavat, tai siis pistävät kansalaiset maksamaan. Alexander Stubbin hymyn saattaakin selittää se, ettei miehen naama pysy peruslukemilla, kun hän tietää, kuinka järjetöntä politiikkaa voidaan toteuttaa samalla kun suosio on huipussaan. On kyllä pakko nostaa hattua sille tavalla, jolla Kokoomus markkinoi "välttämättömyyksiään" ja kuinka PR-puoli pitää hymyt hohtavina ja kaulukset kunnossa. Ja me uskomme. Koska me uskomme asioihin, joihin haluamme uskoa. Yhteisvaluutta on kiva. Vakaa talous on kiva. Alhainen korkotaso on kiva. City-maasturi on kiva. Vajaan puolen miljoonaan asuntolaina duunariperheelle on kiva. Möröt, menkää pois! Älkää te pahanilmanlinnut pilatko päivääni! Miksei tämä voi jatkua ikuisesti!?!

Toki tällä hetkellä euroalueeseen kohdistuu muunkinlaisia paineita, sillä eri instanssien edun mukaista on pitkittää tilanteen jatkumista, sillä jokainen tukipaketti ja jokainen kuukausi, jonka tämä hulluus saa jatkua tietää lisää rahaa heille, joilla sitä on jo ennestään. Mutta peruspiirteet eivät ole kovin monimutkaisia.

Loppujen lopuksi kriisi sitten ratkeaa, mutta ei eurososialistien eväillä. Niillä kriisi saadaan leviämään koko euroalueelle, kuten jo näemme ja myös asiansa hoitaneiden maiden taloudet saadaan tuhottua. Loppujen lopuksi velat kuitenkin kuitataan. Vaihtoehtoina tulevat olemaan niiden alaskirjaus seurauksineen, tai sitten se että ne kuitataan antamalla rahan arvon romahtaa. Suo siellä, vetelä täällä. Edessä on syvä taantuma, mutta nähtäväksi jää, millainen Eurooppa on sen jälkeen. Kauhuskenaariona pidän taloutensa ja kansalaistensa hyvinvoinnin tuhonnutta liittovaltiota, jota kohti kehitystä viedään koko ajan demokratian ja veronmaksajien edun joutuessa jyrätyksi.

AURIBUS TENEO LUPUM...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tienataan, tienataan...taitaa totuus pikkuhiljaa tuosta tienaamisesta alkaa pajastumaan useammalle.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jepjep... tästä se taitaa lähteä...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Eikö kuitenkin olisi parasta odottaa tietoa siitä mistä takauksista on noita tappioita tullut? Kannattaa muistaa, että valtio takailee kaikenlaista, alkaen vientiluotoista aina opintolainaan. Jotta maksuun mennyt takaus olisi Kreikan tukemisesta, täytyisi sen liittyä velkojen armahdukseen tai osittaiseen anteeksiantoon. Muistaakseni tokan paketin mukana noita velkoja rukattiin, mutta ei sen enää pitäisi näkyä joten luultavasti nuo vastuut ovat jostain muualta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Näin voi toki olla ja tuossa jätän epävarmuudella tilaa, mutta 500 miljoonan kertalaaki viittaa kyllä johonkin muuhun kuin vientitakaus- tms -kuvioihin.

Pekka Iiskonmaki

Antti Rinne pyöri televisiossa kuin karullista tullut ja hoki kuin papukaija, että tämä paperi on miljardin arvoinen vakuus Kreikalta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ainakin silloin kun oli valtiovarainministeri.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan. Niin nuo VM virkamiehet Hetemäki,Salmi ja Pankkien ekonoomit oli laskenutkin. Kun räknäsivät vakuudet VM Kataisen näppiin Kiviniemen virkamieshallituksessa 20.5-11 Kun vakuudet Katainen Brysselissä vaati.
Haluatko kuvalla tuosta EU/valtioneuvoston asiakirjan ?

Ja nythän on niin että Hetemäen neuvosta Urpilainen maksoi kertalaakista meidän osuuden .Niin siitä jäi Sipolan SOS Kreikan III-tukipakettiinkin rahaa.
Vakuuksia on yhä 980 Milj.
Mutta Vanhanen/Kiviniemi,Sos vipeillä vakuudet on 0 euroa.
Jos Kreikka ei maksa me maksamme ne.

Vai ihan itsekkö ajattelit että Friilanser lehtimies PM ja Lähetystöharjoittelija VM sopimukset itse teki-09? Ilman alan asiantuntijavirkamiehiä ja pankkien ekonoomeja.
Tuskin EK ja Perheyritykset olisi luottanut edm. Kysehän oli myös elinkeinoelämän lainoista ja rahoista Saksan ja Ranskan /IMF/EKP rahoista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän ne takausvastuut ole ihan muusta kuin Kreikan tuista.
Kotitalouksien vipeistä
Opintolainoista
Rakennusten korjaus,hissi ym.lainoista
ym.
Mutta hyvähän se on sekunda ekonoomien puida tuokin demareiden syyksi
vaikka elinkeinoministerikin päättää Valtion rahoista.
Talous ja rahavaliokunta antaa luvan.
Kaiken kukkuraksi eduskunta valvoo Suomen Pankkin toimia yhdessä pankkivaltuuston kanssa. Jossa istuu EK Brunilat,Nallet ym.

Mut ku se pätkävirka VM Rinne SDP(alle vuoden) päätti kaiken.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Aivan.Tais olla -14-15?

Kas kun :
Kiviniemen virkamieshallitus
Ministerivaliokunta 17.6-11
Suurivaliokunta 17.6-11

Kreikan lainojen jatkotoimenpiteet:
Suomen osalta vakuuksien järjestely ,ainakin Suomen takuuvastuiden osalta on saatava.
PM Kiviniemi
VM Katainen

SDP istui hallitukseen 22.6-11

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Poliitikot tekevät bisnestään julkisilla rahoilla, tuulivoimalle haetaan nyt keinolla millä hyvänsä kansalta hyväksyttävyyttä. Tuen jakaminen itsessään kannattamattomaan tuulisähköbisnekseen kuluttaa julkista rahaa sitä enemmän mitä enemmän sitä rakennetaan. Viime vuonna Suomesta meni ulos miljardi euroa tuulivoimaloiden ostamiseen. Sekin on valtion velkaa, joka maksetaan syöttötariffi hinnalla 12 vuoden aikana pois, ja se taas köyhdyttää veronmaksajia.

Tukipolitiikan jatkumista ei millään suostuta pysäyttämään, nyt keksitään jos jonkinnäköistä syytä terveys- ja ympäristöhaittojen peittelyyn. Haitoista kärsimään joutuneita leimataan mielisairaiksi valittajiksi, joilla ei olisi muuta tekemistä kuin valittaa olemattomista haitoista. Haitat olisivatkin ihan muualla, mitään haittaa ei tuulivoimala voi aiheuttaa, eikä se mitään turvallisuus ja pelastussuunnitelmaa tarvitse, vaikka lain mukaan sellainen on tehtävä.

Poliittinen ohjaus teknisissä kysymyksissä pitää jättää asiantuntijoiden ja markkinavoimien haltuun. Julkisen rahan ohjaus vahingolliseen tuotantoon on typerä töppäys, sen myöntäminen ottaa vaan lujille. Tosiasioita ei poliittinen päätös kumoa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

tuulivoima on tosiaan nykyfarssissa tosiaankin selvä kärkihanke...

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

http://www.hs.fi/talous/art-2000005118603.html

Takauskorvausten kasvun syytä ei ole ilmoitettu julkisuuteen. Käytännössä on selvää, että tärskyn takana on brasilialaisen Oi-teleoperaattorin ajautuminen velkasaneeraukseen.

Oin julkaisemien tietojen perusteella Suomen valtion erityisrahoittaja Finnvera takaa Oin lainoja enintään 500 miljoonalla dollarilla eli nykykurssilla 474 miljoonalla eurolla.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

No katos katos. Tämä olikin itselleni uutta tietoa. Kiitoksia!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kas, veikkailuni osoittautui nopeasti oikeansuuntaiseksi ;)

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #14

Internetin voima on mahtava :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Ja iltapäivälehtien:)

- Tällaisessa tilanteessa Finnveran toimintaan kuuluu, että se korvaa luotot pankeille, saaminen siirtyy Finnveralle ja se hakee jälleenvakuuttajilta omia korvauksiaan. Rahaa kulkee siis myös toiseen suuntaan, ja tämä rajaa tämän casen kaikissa skenaarioissa nettotappion paljon pienemmäksi kuin tuo bruttoluku, Heikkilä sanoo.

- Olemme julkistaneet viime vuoden tilinpäätöksemme yhteydessä, että arvioimme lopullisen tappion olevan 55 miljoona euroa. Tätä luottotappiota, jollaiset kuuluvat toimintamme luonteeseen, Finnvera kattaa asiakkailtaan perimillään tuloilla, Heikkilä lisää.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201703082200082684...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #16

Näin jälkiviisastellen ja tämän tietäen, onkohan tämä yksi noloimmista blogeista ikinä sen jälkeen kun Tossavainen pantiin pihalle?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Paljonkohan noista lainoista on Navettojen maalauksiin ,suurnavettoihin,Bioenergian tekoon annettu,Jätti puimureihin ym?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En oikein ymmärrä, että jollekulle ensimmäiseksi olisi tulleet tuosta uutisesta kreikkalainat mieleen, sillä niiden kohdallahan Suomi päin vastoin vaati vakuuksia itselleen Kreikalta. Jos lainoista olisi tullut luottotappioita, niin se olisi sitten eri käsite kuin takaustappio.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Juu, ei pitäisi ensimmäisenä tulla mieleen.

Mutta kun kreikanlainojn sontakasaa tarpeeksi penkoo niin taitaa siellä olla sellaisiakin järjestelyjä, joissa Suomelle realisoituisi nimenomaan takaustappioita.

Lähinnä niissä Kreikalle myönnetyissä lainoissa, joissa lainanantajana on ollut EVVM (tai vastaava kirjainyhditelmä) Suomenkin myöntämän takauksen turvin.

Eli kun Kreikka aikanaan jättää tälläisen laina maksamatta, niin Suomi kirjaa tappion takaustaan vastaavalla määrällä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juu, noin käy ja päälle tulee vielä annetun ylitakauksen vastuut.
".....ERVV:n muutossopimuksen mukainen ylitakaus 65 prosenttia
samalla kun käteispuskureista on luovuttu."
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kirjelma/Documen...

"Takausten luonne muuttui kokonaistakauksesta taattavan varainhankinnan takaukseksi. Korot ja kulut sisältyivät aiemmin kokonaistakaukseen. Korot ja kulut kuuluvat edelleen takauksen piiriin, mutta niitä ei oteta huomioon laskettaessa puitesopimuksen mukaista enimmäistakausvelvollisuutta. Parhaimman mahdollisen luottoluokituksen varmistamiseksi sovittu ylitakaus nousi 20 prosentista enintään 65 prosenttiin. Toisaalta samalla luovuttiin ERVV:n käteispuskureista.

Suomen osuus takauksista nousi noin 7,9 miljardista eurosta noin 13 974 miljoonaan euroon. Tämä on muutetun puitesopimuksen mukainen laskennallinen enimmäisvastuu, johon sisältyvät varainhankinnan pääoman takaus ja sille annettava 65 prosentin ylitakaus."

http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2011/20110150

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No, toisaalta hän ei tarkentanut keitä "me" tarkoitti. Voihan olla, että joku ryhmä ihmisiä tienasi sillä tempulla, mutta tämä ryhmä ei tarkoittanut Suomen kansaa tai valtiota. Ehkä pitäisi kysyä, mitä hän tarkoitti sanoessaan "me"?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällä takaustappiolla ei siis ole mitään tekemistä Kreikan kanssa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Puhummeko nyt samasta asiasta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Oletan niin. Tuo lausunto "me tienaamme tällä" liittyi nimenomaan Kreikkalainoihin. Lausunnossa viitattiin korkotuottoihin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #25

Ja kun VM-muistiossa lukee-10
Voi olla että saadaan tuottoja.
Kuten tiedämme Islannin tulivuorista,mikään ei ole 100% varmaa.

Niin aika heppoisilla "vakuuksilla" Vanhasen II-hallitus sopimuksen hyväksyi vuoteen 2018 Kreikalle.

Outoa oli myös se että Suomen Pankin sääntöihin kuului Vakuudet aina lainoihin. (jotta turvataan saatavat)
Ne oli poistettu EU maiden vipeistä.

Ei Nordeakaan vippaa yhtään rahaa ellei ole takaajia tai vakuuksia ,asunto -osakkeita,omaisuutta )

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #28

"Ei Nordeakaan vippaa yhtään rahaa ellei ole takaajia tai vakuuksia ,asunto -osakkeita,omaisuutta )"

Mutta Nordea Rahoitus Oy kylläkin. Se myöntää vakuudettomia kulutusluottoja tilanteesta riippuen aina 20.000 euroon asti.

Toimituksen poiminnat