Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kuntavaalit ovat kannanotto hallituksen politiikan puolesta tai sitä vastaan

 

Kuntavaalien kolkuttaessa jo ovella lapset, nuoret, vanhukset, sivistys ja kaikki muut kivat ja arvostettavat asiat ovat taas saaneet koko joukon uusia ystäviä. Jotain vanhasta on kuitenkin opittu, kun #koulutuslupauksia ei niin paljon sentään olla antamassa. Kuitenkin kovin monet hallituspuolueiden kuntatason edustajat koittavat ottaa etäisyyttä hallituksen tylyyn, ammattitaidottomaan ja poukkoilevaan politiikkaan. Todellisuudessa hallituspuolue on hallituspuolue myös paikallistasolla. Jos haluat antaa tukesi nykymenolle, äänestä toki jotain hallituspuoluetta. Jos taas et, niin tee jotain muuta. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, sillä voit olla varma, että hallituspuolueiden voitto tai edes torjuntavoitto näissä vaaleissa selitetään siunaukseksi nykymenolle. Vastaavasti tappio nähdään epäluottamuslauseena.

Käytännössä hallituksen politiikan toteuttaminen on ollut ja tulee olemaan suurelta osin paikallispolitiikkaa. Koulutusleikkaukset ovat esimerkiksi täällä Kajaanissa tarkoittaneet sitä, että Kajaanin kaupunki joutui akuutin kriisin takia rahoittamaan hetken aikaa Kajaanin lukion toimintaa ja toisaalta ammattilliseen koulutukseen kohdistuneet ja kohdistuvat leikkaukset ovat pakottaneet KAO:n toimenpiteisiin, jotka ovat konkretisoituneet koulutusohjelmien karsintoina ja entisestään vähenevänä lähiopetuksena. Hallituksen linjausten ikävät seuraukset ja täytäntöönpano ovat suurelta osin paikallista politiikkaa, jonka avulla voidaan myös haittoja hallita tai rajoittaa. Siksi äänesi on tärkeä. Suuri osa hallituksen linjauksista on nimittäin sellaisia, että ikävät likaiset työt tehdään paikallisesti. Ei Sipilä päätä siitä, että mikä ammattioppilaitos tai sellaisen linja suljetaan - se olisi ikävää - vaan rahahanoja kiristämällä paikallistasolla käydään selviytymiskamppailua ja priorisoidaan. Sama toimintamalli ulottuu lähes kaikkialle. Likainen työ tai haittojen minimointi on paikallistason toimintaa. Sinä päätät, millaista toimintaa haluat edistää.

Kajaanissa esimerkiksi varhaiskasvatukseen kohdistettiin satojen tuhansien eurojen leikkaukset heti kun hallituksen linjaukset sen mahdollistivat ja se tapahtui Kokoomuksen, Keskustan ja Perussuomalaisten tuella. Kyse oli vieläpä rahoista, jotka oli jo budjetoitu varhaiskasvatukselle. Samalla kyseessä oli myös surullinen demonstraatio ryhmäkurin lamauttavasta vaikutuksesta. Esitys ei nimittäin olisi mennyt läpi, jos kyseisten puolueiden edustajat voisivat äänestää sen mukaan, mitä todella tahtoivat. Mutta kuten olen jo vuosia sanonut, edustuksellisen demokratian edustuksellisuuden ja demokratian vihollisia ovat puolueiden sisäpiirien herrakerhot. Nelisen vuotta Kajaanin kaupunginvaltuustossa on opettanut, että varsinkin Kokoomuksen ja Keskustan valtuutettujen odotetaan olevan napinpainoautomaatteja ja puheenvuorot ovat lähinnä omien selkääntaputtelua. Mutta sitten valtakunnallisella tasolla heijattiinkin toiseen suuntaan, minkä myötä hallituksen edustajat päättivätkin alkaa näytellä hyväntekijöitä.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Jaakko Häkkinen

Eli valitaan realistisen leikkauspolitiikan (hallitus) tai fantasiamaailmasta revityn "kaikille kaikkea lisää lainarahalla" -politiikan (oppositio) välillä?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Äläpä höpötä. Ensinnäkään hallituksen politiikka on kaikkea muuta kuin realistista ja hyvin hoidettua ja toiseksi sille on muitakin vaihtoehtoja kuin taikaseinäsosialismi.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Veli-Pekka Leivo

Siinä olet täysin oikeaassa, että hallituksen politiikka on kaikkea muuta kuin realistista. Jotta siitä tulisi realistista leikkauksia pitää jatkaa kunnolla nykyisen nihraamisen sijaan.

Jotta velanotto loppusi pitäisi bruttokansantuotteen kasvaa yli kymmenen prosenttia. Niin ei varmaankaan tapahdu tämän hallituksen eikä seuraavankaan hallituksen aikana, vai kuvitteleeko joku todella, että niin voisi tapahtua? Velanoton loppuminen vaatisi lisäksi sen, etteivät julkiset menot kasvaisi eurollakaan sinä aikana.

Tällä hetkellä julkisen sektorin ottamien lainojen keskikorko on hieman yli prosentin ja niiden juoksuaika on keskimäärin viisi vuotta. Jos korot nousevat viiden vuoden kuluessa normaalitasolle 5-6 prosenttiin, korkomenot nousevat 5-6 miljardilla. Eli joudumme ottamaan joka vuosi viisi miljardia vielä enemmän velkaa vanhojen lainojen korkojen maksuun.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Taivas varjele meitä vasemmistoliiton valtaan pääsyltä! Kaikkee kivaa velkarahalla ilmaiseksi. Kas siinäpä oiva konsurssiin hakeutumisen perusslogan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Täytyy antaa viisi tähteä omaperäisestä ja yllättävästä vasta-argumentista. Valitettavasti sipilöinti ei ole kuitenkaan katkaissut velkaantumista ja muutenkin meno on holtintonta kauniistikin sanoen.

Toki huomautan, että et puhu taikaseinäsosialistille, mutta mitäpä sillä on väliä, kun itse keksit mitä minä kannatan taloudenpidon osalta ja sitten argumentoit sitä vastaan:)

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ilmoitat olevasi vasemmistoliittolainen. Tarvitseeko minun jotenkin enemmän perustella kantaani? Kyllä, olen lukenut vaaliteemanne ja seuraan hyvin aktiivisesti Anderssonin ulostuloja. Poikkeaako linjasi siis rohkeasti näistä, vai mitä koetat kertoa?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #7

Olet perussuomalainen. Tiedätkö mitä kaikkea hassua ja hauskaa voisin heittää sinusta sen perusteella? Käsittääkseni tässä vaiheessa jokaisen perussuomalaisen pitäisi ymmärtää ongelmat, joita tulee lavealla sudilla vetelemisestä.

Mitä minuun ja puolueeni linjaan tulee, niin olen aika monessa asiassa merkittäviltä osin eri mieltä. Onneksi meillä täällä Kajaanissa ei ole ryhmäkuria lamauttamassa toimintaa.

Se on kuitenkin selvää, että pidän hallituksen koulutus- ja korkeakoululinjauksia strategisena virheenä. Maamme on ilman korkeatasoista koulutusta ja T&K-panostuksia täysin mitätön. Ammatillinen koulutus on kriisiytymässä tyystin, lukioverkko romahduksen partaalla ja PISA-tulokset vapaassa pudotuksessa. Pian on syntynyt vahinkoja, joita korjataan vuosikymmeniä.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Vasemmiston uskottavuus vain on tässä asiassa huono. Jos puoluetta uskoo, ei Sipilän hallitus ole onnistunut tekemään ensimmäistäkään oikeaan kohteeseen osunutta säästöpäätöstä tai yhtä ainutta kannatettavaa rakenneuudistusta. Myös Vasemmistoliiton ehdottamien säästökohteiden määrä taitaa olla pyöreä nolla (rikkailta ottamista veroja korottamalla ei oikein voi laskea säästökohteeksi).

Jaa, mutta hetkinen. Eikös Vasemmistoliitto vastusta uusien hyökkäyslelujen hankkimista puolustusvoimille? Siinäpä vasta säästökohde...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #8

Puolueuskovaisuus nyt on joka tapauksessa hölmöläisten hommaa. Itse olen kyllä sitä mieltä, että puolueeni turvallisuuspoliittiset linjaukset ovat naiiveja, populistisia ja vaarallisia, mutta se nyt on oma lukunsa kokonaan.

Mitä sipilöintiin tulee, niin on siitä touhusta kyllä hankala löytää mitään järkeä.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Kyllä velanotto on taittunut: http://www.ksml.fi/mielipide/mielipidekirjoitus/Ve...

"Viime vaalikaudella koko julkisen sektorin yhteenlaskettu alijäämä oli keskimäärin 9,2 mrd. euroa joka vuosi, siis liki 40 mrd. euroa vaalikaudessa. Tällainen velkaantuminen tuhoaa vahvimmankin kansakunnan. Valtava lasku lankeaa tuleville sukupolville.

Edelliset sinipunahallitukset leikkasivat kumulatiivisesti noin viisi miljardia euroa kuntien valtionosuusrahoista. Lisäksi koulutus oli keskeisesti sinipunahallitusten leikkauslistalla.

Kuntien valtionosuuksien leikkaukset eivät olleet säästöä vaan velan siirtoa kunnille. Sitä voisi kutsua itsepetokseksi.

Vuonna 2010 kunnilla oli velkaa yli 10 mrd. euroa ja vuonna 2015 yli 17 mrd. euroa. Velan kasvu oli siis noin seitsemän miljardia euroa. Saman verran viime vaalikaudella sosialidemokraattisten valtiovarainministerien johdolla syötiin valtion kassaa. Silti valtion velka kasvoi 20 mrd. eurolla."

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Olenko jossain vaiheessa peesannut 2011 aloittanutta kaljapakettihallitusta? Itse asiassa tämän blogin arkistoista löytyy asiasta yllin kyllin. Siitä olen juurikin samaa mieltä, että valtionosuuspelleily on samanlaista likaisen työn ulkoistamista kuin sipilöintikin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ymmärrän tietty miksi valtakunnallisen oppositiopuolueen riveissä oleva yrittää esittää, että kuntavaaleissa otettaisin kantaa valtakunnanpolitiikkaan. Tuo on äänestäjien hämäämistä ja asioiden hämärtämistä, kuntavaaleissa päätetään kunnan asioista.

Hauskinta että blogisti sortuu samaan kuin mistä hän syyttää hallituspuolueita näin etukäteen: "...että hallituspuolueiden voitto tai edes torjuntavoitto näissä vaaleissa selitetään siunaukseksi nykymenolle."

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Lue uudelleen ja mieti lisää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen
Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #12

Pahoittelut, minäpä vähän väännän rautalangasta.

--------------
Otsikko: Kuntavaalit ovat kannanotto hallituksen politiikan puolesta tai sitä vastaan

Toteamus I: Hallituspuolue on hallituspuolue myös paikallistasolla. Jos haluat antaa tukesi nykymenolle, äänestä toki jotain hallituspuoluetta. Jos taas et, niin tee jotain muuta.

Toteamus II: Käytännössä hallituksen politiikan toteuttaminen on ollut ja tulee olemaan suurelta osin paikallispolitiikkaa.

Toteamus III: Likainen työ tai haittojen minimointi on paikallistason toimintaa. Sinä päätät, millaista toimintaa haluat edistää.

Loppujaddajadda

------------------------

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #14

Kunnat tarvitsevat yhteistyötä eikä valtustoissa tai kh:ssa ole oppositiota. Jos joku ehdokas etukäteen ilmoittautuu vastustamaan joitain ryhmiä valtakunnanpolitiikan vuoksi, toivon äänestäjien huomaavan että kyseessä on lähinnä oman ryhmän egon nostoa ja ennusteet tulevalle vaalikaudelle sille että päätöksenteko olisi sujuvaa ja eri näkemykset huomioonottavaa ovat melkoisen huonot.

Kunta ja kuntalaiset siitä kärsivät, jos valtuusto on puolillaan riidanhaastajia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #15

No enpä ole moista missään ilmoittanut omalta osaltani. Ja viimeisen kauden osalta saa aivan rauhassa kaivaa jostain esimerkkiä, jossa olisin vastustanut/kannattanut jotain sen perusteella, että asiaa tukee/vastustaa sopiva/väärä puolue.

Kannatan ja vastustan asioita sen mukaan, mitä pidän edistettävänä/vastustettavana. Onnekseni Kajaanissa Vasemmistoliitto sen mahdollistaa. Ryhmäkuripuolueissa oma ajattelu sallitaan, mutta nappia pitää painaa linjan mukaan ja turpa ummessa on oltava.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ihan historiaa kun hiukan tarkkaillee, niin koskaan eivät kuntavaalit ole vaikuttaneet hallituspolitiikkaan, eikä myöskään hallitus näistä syistä ole kaatunut.

Se menee aina niin, että opposition mielestä kunnallisvaalit antavat suuntaa valtakunnan politiikalle, ja hallituspuolueiden mielestä ei mitään merkitystä.

Jopa politiikan tutkijat ovat sitä mieltä, että kunnallisvaaleissa puolueden merkitys vähenee, ja henkilöt ratkaisevat enemmän.

Uskoa tietysti saa ja opposition kuuluukin huutaa ja melskata, mutta mitään merkitystä sillä ei ikävä kyllä ole.

Toimituksen poiminnat