Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Sipilän saneluihin suostuminen rapauttaa sananvapautta ja YLE:n uskottavuutta

Suomen Kuvalehden tietojen mukaan pääministeri Juha Sipilä on vaientanut Terrafamea koskevat toimittajat. Vakava toimenpide vaikka olisi vain kovasanaisesti toivottu tiettyä linjaa, mutta mitä ilmeisemmin Ruben Stilleriä on uhattu erotuksella tämän valmisteltua lähetystä  "uutis- ja ajankohtaistoiminnan johdon asettaman journalistisen linjan vastaisesti". Johdon linja kun nimittäin on saneltu valtion suunnalta. Aivan kuin YYA-Suomessa aikanaan.

Suomi on sijoittunut kansainvälisissä sananvapautta ja toimittajien vapautta tutkineissa vertailuissa erinomaisesti. Tällainen ohjailu ja erityisesti YLE:n siihen suostuminen ovat äärimmäisen vakavia tapauksia. Tuollainen uhkailu, poliittinen ohjaus ja sopivien aiheiden rajaus kuuluvat Venäjän kaltaisiin totalitaristisiin maihin. On uskomatonta, että pääministerimme on joko niin piittaamaton tai ymmärtämätön tilanteesta, että hänellä edes käy mielessä moinen. Tällä ei ole yhtään mitään tekemistä sen kanssa, että onko Terrafamen ja siihen kytköksissä olevien Sipilän sukulaisten yritysten kanssa menetelty oikein vai väärin. Tässä on kyse äärimmäisen vakavasta demokratian ja lehdistönvapauden vastaisesta toiminnasta.

Tällainen ei kerta kaikkiaan kuulu Suomeen. Edellä mainittujen syiden ohella tämä kyseenalaistaa niin YLE:n uskottavuuden ammatillisena toimijana ja myös YLE:n johdon ammatillisen etiikan. Millaisia selkärangattomia siellä oikein on päättämässä asioista? Jos poliittinen johto alkaa sanella tällaisia asioita, niin vahtikoiran tehtävä on haukkua ja murahtaa! Ei käyttäytyä kuin hiljaiseksi ja araksi piesty pahanen rakki.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Sen lauluja laulat, jne.

Näyttää siltä, että verovaroilla rahoitettu Ylen toimittajakunta kuuntelee herkällä korvalla PM n kommentteja ja kulkee hallituksen talutushihnassa.

Toimittajien etiikka ei paljon paina vaa'assa, jos työpaikka häviää alta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Jos Ruben Stillerissä on miestä, hän eroaa tällä päivämäärällä Ylen palveluksesta ja jatkaa jo tulevana perjantaina Sipilän asioiden penkomista jonkun yksityisen TV-kanavan lähetyksessä. Kyllä se onnistuu, jos vain rohkeutta on.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

"Yle päättää journalismistaan itse, ja kantaa siitä myös vastuun."
http://yle.fi/uutiset/3-9324583

Pekka Iiskonmaki

YLE:n uskottavuus on mennyt jo aikoja sitten.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Aiheellinen huoli sananvapaudesta. Tässä nähdään poliittisesti johdetun Ylen ongelma. Meillä ollaan huolestuneita vaikkapa Turkin sananvapaudesta (aiheellisesti kyllä), mutta oman maan asiat saavat näköjään olla niin ja näin.

Urho Kekkonen sanoi aikoinaan, että jos jonkin pitää politiikassa olla rempallaan, niin olkoon se sitten sisäpolitiikka.

Pääministerin fundamentalistisen kiivaat ulostulot asiassaan viittaavat siihen, että yritysjohtaja-omistaja-insinöörin tausta ei ole paras mahdollinen ponnahduslauta politiikkaan siirtyvälle. Donald Trumpilla on osittain sama ongelma: omistaja-johtaja on tottunut olemaan oikeassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ylen vähäistä tämä rajoittaminen ja ohjailu tänä päivänä kuitenkin Suomessa on verrattuna YYA-aikaan. Vain kalpea aavistus silloisesta meiningistä. Suomi onkin listattu maailman vapaimman tiedonvälityksen maaksi, mikä tällaisten episodien jälkeen kielii siitä millaisessa maailmassa oikeasti elämme.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ja sekö on lieventävä asianhaara, että ennen oli vielä huonommin? Selittelyn makua...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

En minä hallituksen tai YLE:n puolesta mitään selittele enkä etsi lieventäviä asianhaaroja, mutta toki kannattaa totuus tuoda esille kuitenkin.

Vaikka esimerkiksi 210000 työtöntä on liian suuri luku, niin ei ole tuomittavaa ilmoittaa, että työttömyys on alentunut 220000:sta liki neljä prosenttiyksikköä.

Pikemminkin voisi sanoa, että Suomen kansan vapaudentunto ja -arvostaminen on lisääntynyt oleellisesti, kun tällaisesta YLE-jupakasta nousee kohu. YYA-aikana ei pulistu mitään vaikka jokainen uutislähetys oli Kekkosen klaanin diktateeraama.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #15
Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Keskusta ja kaivostoiminta vain ovat vaikea yhtälö. Nyt siihen liittyy (jälleen kerran) myös viestintä, koska etelän metiasta on puolueessa ennenkin kohistu.

Ensin Talvivaara ja sen epäonnistunut ympäristönvalvonta täysin keskustalaisessa maakunnassa, nyt pääministerin alkeellinen kompurointi jääviyskysymyksessä ja varsinkin se että siitä kerrotaan ottavat koville. Sipilän poliittisesta hipiästä löytyi herkempi puoli.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

En puolusta YLEn johdon toimia lainkaan, mutta voin kuvitella, minkälainen on ollut painostuksen todellinen ydin: totelkaa, tai leikkaaamme lisää. Ja leikattu on – todellisuudessa pitkälti samasta syystä.

Syyttävän sormen pitäisi osoittaa hallituksen ja pääministerin suuntaan, sillä hallituksella ei pitäisi olla mitään sananvaltaa kansan omistaman YLEn sisältöön, ja kansaa edustaa eduskunta, ei hallitus.

Sellaista asiatonta sananvaltaa hallitus kuitenkin YLEn suuntaan harjoittaa, mikä on hälyyttävää ja törkeää vallankäyttöä ohi omistajan. Nyt pitäisi saada omistajan (kansan) ääni kuuluviin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ongelmana" on vain tuo parlamentarismi. Hallitus nauttii eduskunnan luottamusta, eli kansan luottamusta.

Mutta jokainen ymmärtää, ettei mitään lisäleikkauspäätöksiä tuosta vain sormea napsauttamalla tehdä ja YLE voisi kohottaa katsojalukunsa ennätysmittoihin julkistamalla näyttävän uutisen moisesta uhkailusta toistamalla sen sanasta sanaan. Uudetkin vaalit ovat nimittäin aikanaan tulossa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

"Hallitus on vankka, kätyrlauma sankka"!

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Hallitus "nauttii" tällä hetkellä istuvan eduskunnan enemmistön luottamusta, mutta eduskunta ei koostu hallituspuolueista, saati Suomen kansa, joka viime vaaleissa äänesti hallituspuolueita 40,47 %:lla äänioikeutetuista ja viimeisten gallupien mukaan niillä on 30,8 prosentin kannatus äänioikeutetuista.

Noiden prosenttien lisäksi on nimittäin olemassa muitakin suomalaisia, eli Ylen omistajia. Jos sen haluaa sanoa ikävästi, tällä hetkellä Ylen omistajista melkein 70% ei ole Yleä hallituksessa painostavien puolueiden kannalla.

Yle on tosin välttämätön, vaikka se kaipaa puhdistusta parlamentaarisesta ja puoluepoliittisesta pelaamisesta. Kaupallisesti toimivan median sananvapaus on näet aivan merkittävästi heikompi, sillä niiden omistajat edellyttävät yleisön miellyttämistä, sitä, mistä rahaa kipataan voittoina. Ja suuren yleisön miellyttäminen rajoittaa sanomisia vielä pahemmin kuin poliitikot, joiden kohtalona saattaa olla lentää leppäkeihäinä seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

Tuota nukkuneiden äänestäjien osuutta käyttää jokainen viestittäjä aina hyväkseen silloin, kun se sopii omaan tarkoitusperään. Mielestäni nukkuvia ei pidä yrittää ympätä kumpaakaan joukkoon puolesta tai vastaan, vaan käsitellä heitä mielipiteettöminä ja siten rajata ulos.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #17

No 57% ja 49% sitten, sanoinkin nuo yllä mainitut luvut ärsyttääkseni. Mutta äänestämättä jättäneet eivät suinkaan äänestäneet hallituspuolueita, joten vaikea on nähdä että hallitus mitenkään edustaisi heitä. Hekin ovat Ylen omistajia.

Pointti on se, että 49% ja 57 % merkitsevät myös jotain: sitä että hallitus ei edusta kaikkia Ylen omistajia, eikä siis koko Suomea, kuten se nähtävästi luulee. Eduskunta edustaa kansan näkemyksiä muodollisesti, mutta ei sekään todellisuudessa kattavasti.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ehkä Sipilää kuitenkin lohduttaa se, että Kansan Uutisten alullepanemasta ja Ylen jatkamasta sekä syventämästä jääviysuutisesta hyötyy kaupallisten medioiden klikkitoiminta. Ip-lehdet takoo rahaa ja Yle saa haukut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kansakunnan etu ilmeisesti vaatii, että Yle ja valtiovalta suojelevat pääministeri Sipilää ja tämän sukua epädemokraattisin keinoin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Muistakaa, että A. Stubb painosti erästä toimittajaa kirjoittamaan TTIP-jutusta myönteisemmäksi.

Edustajat eivät ilmeisesti tahdo minkäänlaisten medioiden kertovan totuutta.

Voitto Tapio

Ylellä on töissä suhteellisesti liikaa väkeä, joka vastustaa keskustalaisia, kristillisiä ja perussuomalaisia näkemyksiä. Ylen pitäisi palkatessaan toimittajia ottaa huomioon, että kaikkien kansalaisten ääni tasapuolisesti tulee edustettua. Nyt Helsingin kaupunginvaltuuston kannatusrengas häärii Ylellä ja kaikki muut ovat kerettiläisiä.

Toimituksen poiminnat