Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Kainuu nousee!

  • Kainuu nousee!
  • Kainuu nousee!

 

Kuulkaa korpeimme kuiskintaa –älkää tuomionpäivän profeettoja

Monien – myös kainuulaisten mielikuvissa Kainuu on murheenkryyni, toivoton Nälkämaa. Onpa aluettamme kutsuttu Suomen Kongoksikin ja kyllähän se välillä siltä tuntuukin, sillä kovin paljon tuovat niin etelän herrojen kuin kaduntallaajienkin elkeet mieleen siirtomaa-ajan, jolloin Valkoinen Mies tiesi kuinka ihmisen pitää elää ja olla. Mitäpä sitä meiltä natiiveilta kysymään. Olemmehan me köyhiä, kurjia ja kaukana.

Todellisuus on kuitenkin jotain muuta kuin ikuista alamäkeä, uraanilampien loisketta ja ympäristötuhoja, jotka kaikki vaikuttavat sitä todellisemmilta, mitä kauempaa niitä katselee.

Perussignaalit ovat tällä hetkellä erinomaisia. Pohjakosketus on jo takana ja keskeiset mittarit osoittavat kaikki kohti parempaa: työttömyys on alentunut 14 % ja tahti on ollut valtakunnan nopeinta. Nyt vuosien ikävän kehityksen jälkeen myös pitkäaikaistyöttömyys alenee. Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut ja työllisyysaste noussut. Joihinkin tehtäviin on jo vaikeuksia löytää tekijöitä. Niin´ikään nuorisotyöttömyys laskee. Kajaanissa päiväkodit täyttyvät parantuneen työllisyyden ja kaupunkiin muuttavien lapsiperheiden myötä. Viime vuonna ikävästi notkahtanut syntyvyyskin näyttää siirtyneen kasvuun. Saimme juuri vihreää valoa uuden sairaalan rakentamiseen ja synnytyksetkin jatkuvat täällä. Kajaanissa myös kouluihin panostetaan rakentamalla uutta ja korjaamalla vanhaa. Täällä ei todellakaan olla sammuttelemassa valoja, vaan rakentamassa uutta ja parempaa huomista!

Meidän on uudesta luotava maa - ja sen me olemme tekemässä.

Olen itse kuulunut harvalukuisaan joukkoon, jonka usko Talvivaaran kaivokseen ei koskaan sammunut. Uskoin tietäväni ja nyt tiesin olleeni oikeassa sen osalta, että kaivostoiminnan perusteet ovat kunnossa. Nähdyt vaikeudet ovat olleet seurausta siitä, että neuvostohenkinen piittaamattomuus löi kättäpäivää kvartaalikapitalistisen huseltamisen kanssa. Nyt Terrafamen aikaan tilanne on aivan toinen. Jossain vaiheessa talvella 2014 – 2015 kaivoksella työskenteli enää noin 500 ihmistä sangen tarkovskilaisissa tunnelmissa. Tässä kuussa luvussa mentiin jo yli tuhannen. Kunhan tuotanto saadaan täysillä käyntiin ja toivottavasti myös uraanin talteenotto alkaa, tulee kaivos työllistämään vielä kolminumeroisen määrän lisää väkeä. Viimeisen vuoden aikana annetuilla näytöillä on selvää, että kaivos tulee jatkamaan. Onneksi hallituksemme ymmärtää rahan ja matematiikan päälle, jos nyt inhimillisyydessä on paljonkin petrattavaa.

Terrafamen luoman työllisyyden nousun vaikutukset vilkastuttavat aluetaloutta ja luovat pitkällä aikavälillä joitakin satoja työpaikkoja lisää yksin kulutuskysynnän lisääntymisen myötä. Kainuulle valtavan tärkeää on myös se, että Terrafame työllistää nuorta väkeä. Missään päin Suomea se ei ole tyhjänpäiväistä ja täällä se on erityisen merkittävää. Ja loppujen lopuksi veronmaksajatkin tulevat saamaan omansa pois. Uskokaa vain.

Terrafame ei ole myöskään ainoa kaivoshanke täällä. Sotkamo Silver sai viime kesänä toiminnan käynnistämisen aloittamiseen tarvittavat rahat ja valmistelutyöt kaivoksella ovat alkaneet.  Joitakin satoja henkilötyövuosia vaativat rakennustyöt jatkuvat ainakin vuoden 2017 lopulle ja 2018 täydessä toiminnassa oleva kaivos tulee työllistämään suoraan noin sata työntekijää. Kokonaisvaikutukset eivät toki rajoitu siihen. Tällä hetkellä velaton yhtiö neuvottelee tarvittavasta lisärahoituksesta ja tilanne on lupaava.

Kainuusta löytyy myös yksi maamme tärkeimmistä matkailualan keskittymistä, Vuokatti. Tältäkin osin pohjakosketus vaikutta olevan takana. Varsinkin ulkomaalaisten matkailijoiden määrä on kääntynyt kasvuun ja tuleva kausi vaikuttaa aiempaa paremmalta. Venäläisetkin ovat palaamassa. Vuokattia vaille matkailuala on ehdottomasti yksi hyödyntämättömistä valttikorteistamme. Nyt kun kiinalaiset ovat viimein löytämässä maamme, olisi enemmän kuin suotavaa pyrkiä saamaan siivu kyseisistä virroista tännekin. Meiltä löytyy huikea luonto, matkailualan osaamista ja koulutusta, mutta potentiaalimme ei ole vielä täysin käytössä. Markkinointi ei selvästikään ole vahvuutemme, mutta katseli tilannetta kuinka tahansa, suunta on hyvä. Käänne parempaan on jo tapahtunut, matkailuun investoidaan ja uusia työpaikkojakin syntyy. Arvioiden mukaan 2020-luvulle tultaessa puhutaan sadoista uusista työpaikoista.

Biotuotepuolella St1 rakentaa par´aikaa biopolttoaineiden tuotantolaitosta. Nyt näyttäisi sille, että lähitulevaisuudessa saadaan lisäinvestointi, jolla tuotanto kuusinkertaistetaan. Hanke luo joitakin kymmeniä työpaikkoja itse tehtaalle ja siihen päälle kuljetus- ja alihankintaketjut. Tällainen ei toki maakuntaa yksin pelasta, mutta hyvästä tekemisen meiningistä kertoo se, että toisin kuin Voikkaalla tai Kemijärvellä, Kajaanin suljetun paperitehtaan alueella työskentelee yrityksissä jo enemmän väkeä kuin paperitehtaan loppuaikoina.

Kainuulainen teollisuuskaan ei lepää laakereilla. Transtech toimittaa raitiovaunut niin Tampereelle kuin Helsinkiinkin. Yli 500 henkeä työllistävä konepajayritys on turvannut tilauskannan talvelle 2020 – 2021 saakka. Molempiin tilauksiin liittyy merkittävä optio lisävaunuista ja on muistettava, että konepajateollisuudelle hyvinäkin aikoina on normaalia, että työt on varmistettu korkeintaan vuodeksi eteenpäin. Hetki sitten Transtech valittiin yhdeksi yrityksistä, joilta Oslon kaupunki pyytää tarjouksen uusista raitiovaunuista. Ilman lisäoptiotakin tilaus olisi puolitoistakertainen verrattuna Helsingin ja Tampereen tilaamien vaunujen yhteismäärään nähden. Ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta Transtech on ainoa loppusuoran yrityksistä, jolla on tuoretta kokemusta arktisissa oloissa toimivien vaunujen valmistamisesta. Jo nyt Transtech värvää uusia työntekijöitä ja jos Norjan tilaus napataan, ei enää puhuta pienistä määristä.  

Alana tuorein ja pirtein täällä on ehdottomasti peliala. Kajaanin Ammattikorkeakoulu on pelipuolen paras oppilaitos maassamme ja vuosia sitten tehdyt oikeat päätökset kantavat hedelmää. Kajaani on paremmin kuin hyvin mukana pelialan kehityksessä. Noin joka kymmenes suomalainen peliyritys löytyy täältä – uskokaa tai älkää ja kuin varkain työllisyysvaikutukset ovat jo aivan todellisia. Vuosien ajan kajaanilaiset pelit ja yritykset ovat menestyneet kansainvälisissä ja kotimaisissa kilpailuissa. Kansainvälinen näkyvyyskin kasvaa kohisten ja Northern Game Summit houkuttelee väkeä laajalti. Tyhjästä nousseen alan työntekijöitä on kaupungissamme jo arviolta noin 200 ja uusia yrityksiä perustetaan koko ajan lisää. Ei yhtään hullumpaa!

Tilannetta kuvaavat hyvin aivan tuoreet uutiset, vaikka menneisyydestäkin riittäisi muisteltavaa. Esimerkkeinä, muttei ainoina onnistumisina voidaan mainita, että tänä vuonna Critical Force Entertainment Oy palkittiin vuoden 2016 suomalaisena pelinkehittäjänä.  Aiempina vuosina kyseisen palkinnon ovat saaneet esimerkiksi Fingersoft (2013), Supercell (2012) ja Rovio (2010). Yritys työllistää yli 20 henkeä ja rekrytoi par´aikaa lisää väkeä. Suorien työllisyysvaikutusten osalta kyse on siis yhtä suuresta työllistäjästä kuin St1:n rakenteilla olevan biopolttoainelaitoksen ensimmäinen vaihe tulee olemaan. Critical Force Entertainment on myös ensimmäinen kajaanilainen peliyritys, joka on saanut houkuteltua ulkomaisen miljoonainvestoinnin.  Juuri tällä hetkellä toinen kajaanilainen yritys CSE Entertainment on puolestaan Abu Dhabissa ja tekee siellä menestyksellä kauppaa. Vuonna 2012 aloittanut yritys kasvaa ja vie tuotteitaan jo yli 30 maahan. Kajaanilainen peliala on valtakunnallisesti merkittävä, kasvava ja kehittyvä keskittymä, joka kykenee menestymään globaaleilla markkinoilla. Voittoa peliala tahkoaa kokonaisuutena enemmän kuin S-Mafia ja rahoista 95 % tulee ulkomailta. Tästä on hyvä jatkaa ja tulevaisuus vaikuttaa erinomaiselle.

Toteutuneiden ja toteutuvien hankkeiden ohella käynnissä on kaksi suurta ponnistusta, joiden onnistuminen toisi lisää leipää ja työtä. Kumpikaan ei ole edes pelkkää haihahtelua, vaan todellisia onnistumismahdollisuuksiltaan vähintään realistisia ponnistuksia, joiden eteen on toki tehtävä paljon työtä. Paltamoon puuhaillaan biotuotetehdasta, joka hyödyntäisi tällä hetkellä alihyödynnettyjä metsävarojamme. Kyseessä olisi uuden sukupolven tuotantolaitos, jonka suorat työllisyysvaikutukset olisivat noin 300 henkeä tehtaalla ja sitäkin suurempi määrä työtä alihankinta-, kuljetus- ja metsätyöpuolelle. Vanhan Vuolijoen Otanmäellä puolestaan valmistellaan 1980-luvulla suljetun kaivoksen avaamista uudelleen. Metallivarannot ovat runsaat ja osoittautuneet aiempaan tietoon nähden suuremmiksi. Suljetun kaivoksen infrastruktuuria pystyttäisiin hyödyntämään ja vaikka hanke on alkutekijöissä, ovat talouden kannalta olennaiset tunnusluvut vakuuttavia. Lienee vain ajan kysymys, milloin Otanmäestä tulee jälleen kaivoskaupunki. Metallitehtaan sisältävä kaivos työllistäisi kolmisensataa henkeä, mutta ei liene realistista odottaa sen tapahtuvan vielä lähivuosina.

Loppujen lopuksi on todettava, että tällaista tekemisen  meininkiä ja monilta suunnilta tulevia positiivisa signaaleja ei olla nähty täällä kenties koskaan. Maakuntamme toki kärsii ongelmista, vakavistakin sellaisista, mutta niiden käsittely ja ratkaisu on oma lukunsa. Tosiasia on kuitenkin se, että Kainuu nousee ja tulevaisuus näyttää paremmalta kuin aikoihin. Jos Kittiläläkin onnistui kääntämään synkät näkymät nousuksi, niin mekin kyllä pystymme siihen!

Taival lie hankala - olkoon vaan!

Luonto lie kitsas - siis kilpaillaan!

Kolkassa synkeän syntymämaan

pirttimme piilköhöt paikoillaan!

Vainojen virmat, oi vaietkaa!

Rapparit, ryöstäjät, kaijotkaa!

Miekkaa ei tarvis - tarmoa vaan

puolesta hengen, heimon ja maan. 
  

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

V-P älä koskaan muuta Helsinkiin, ainakaan Kallioon, kainnuulainen vasemmistolaisuus on tosi virkistävää urbaaniin verrattuna.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Minäkin meinasin todeta, kuten joskus aiemminkin näitä blogeja lukiessani, että Leivo on niitä harvoja vasemmistoliittolaiseksi ilmoittautuneita, jotka vaikuttavat pääsääntöisesti järkeviltä ja omilla aivoillaan ajattelevilta. En tosin tiedä miksi hän haluaa ilmoittautua vasemmistoliittolaiseksi. Onkohan se osa kainuulaista kulttuuriperimää jo Punaisesta Viivasta alkaen?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Itselleni vähiten huono puolue. On vikojakin, mutta jos lähtökohtina ovat koulutuksen, toimeentulon ja terveydenhuollon turvaaminen kaikille sekä antirasismi yhdistettynä siihen, että erimielisiä suvaitaan ja ryhmäkuri ei kurista, niin muita vaihtoehtoja ei oikeastaan ole:)

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä täälläkin osallaan olla tunkkaisia ja ihan omalla tavallaan pöljiä!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Henkilöjunayhteydet sinne Vuokatin matkailukeskittymään voisivat olla parempia varsin vähin kustannuksin.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kiitoksia! Tätäpä pitää miettiä...

Toimituksen poiminnat