Mitä voimme oppia Rami "Lelumies" Adhamin tapauksesta?

Rami "Lelumies" Adhamin tapaus on opettanut muutamankin asian. Ainakin heille, jotka haluavat oppia.

Ensinnäkin sosiaalidemokraatit menettivät aivan loistavan mahdollisuuden toimia perussuomalaisia fiksummin. Vielä eiliseen mennessä emme olleet nähneet suorasanaisia kannanottoja tapahtuneen virheen seurauksena, vaan Adhamin valkopesu on jatkunut. Lisäksi perisuomalainen tapa vaientaa kritiikki on näyttänyt myös voimansa, sillä ongelmia esille nostanut Anter Yasa on joutunut tukalaan tilanteeseen. Sekularistina ja maltillisena toiminut Yasa teki Suomelle ja puolueelleen suuren palveluksen, mutta sen sijaan hänen toimintansa näyttää olevan puolueen johdon mielestä tuomittavaa.

Toiseksi Adhamin tapaus osoittaa sen, että ihmiset uskovat tarinoita, joihin haluavat uskoa. Vielä siinäkin vaiheessa kun vyyhti alkoi purkautua, hyvin monet selittelivät miehen sanomisia, tekemisiä ja kavereita parhain päin tavalla, jota olemme päässeet todistamaan lukuisia kertoja perussuomalaisten osalta. Surullista, tekopyhää ja suoraan sanottuna naurettavaa.

Kolmanneksi suomalaisen median töpeksintä tapauksen tiimoilta on käsin kosketeltavaa. Sinisilmäiset ja naiivit kansalaiset vielä ymmärtää, mutta kyllä ammattilaisten pitäisi tehdä työnsä. Itse asiassa monet Adhamiin liittyvät negatiiviset seikat ja epäilyt ovat olleet meille asioita seuranneille selviä jo pitkään ja jäljille olisi päässyt parin minuutin googlauksella. Muun muassa rasistinen kurdien halveksunta, vähemmistöjen vastainen vihanlietsonta, shiiamuslimien demonisointi sekä ääriryhmien tukeminen ja ymmärtäminen ovat jatkuneet vuosia. Samoiin Adhamin järjestö on kytketty aivan oikein ko. toimintaan.  Hän on myös puolustanut Al-Qaidaa suomalaisessa seminaarissa, eikä sekään ylittänyt uutiskynnystä. Onneksi jatkuva rummutus, Yasan ulostulo ja hiljaiset vinkit sinne ja tänne ovat viimein kantaneet hedelmää. Tuore Helsingin Sanomien artikkeli olikin jo suorastaan ansiokas. Eilen käynnistyneessä tutkinnassa etenemislinjoja ovat ainakin kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja rahankeräysrikos, mutta epäilen, ettei se jää siihen.

Lopuksi totean, että jokaisen sivistyneen ja radikalismia vastustavan ihmisen on ymmärrettävä se, että ongelmien esille nostaminen ei ole vihanlietsontaa. Se että tällainen nostetaan esille, ei tarkoita sitä, että perussuomalainen tai islamofobinen narratiivi olisivat totta. Rami Adham edustaa vain sitä, mitä hän edustaa – ei Syyrian pakolaisia, eikä maailman muslimeita. Hänen kaltaisensa toimijat ovat osa ongelmia, mutta ratkaisua niihin ei löydetä kuuntelemalla islamofobisia kannanottoja.

Mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että sosiaalidemokraatit ovat tehneet itsestään osan ongelmaa. Toivottavasti tilanteen selventyessä puolue kykenee suhtautumaan asiaan sen vaatimalla tavalla. Selkärangattomuus, hyssyttely ja mustan selittäminen valkoiseksi eivät auta. En tosin ole sitä odottaessani pidättelemässä hengistystäni.

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com

Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo – siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu