SVL on pysäytettävä, mutta sitä ei tarvitse kieltää

Hallituksemme on tänään esittämässä uusia linjauksia ääriliikehdinnän kitkemiseksi. On sanomattakin selvää, että maamme natsiongelma pitää hoitaa. Helsingin traagiset tapahtumat eivät yllätä, sillä väkivaltaa on harjoitettu jo vuosia. SVL:n kaltaisille rikollisryhmittymille on kerta kaikkiaan laitettava stoppi.

Toivon vilpittömästi, että hallituksemme ei ole esittämässä olennaisia muutoksia lainsäädäntöön. Vanhan lainsäädännön täytäntöönpanon terävöittäminen riittäisi. Jos uutta lainsäädäntöä päätetään tehdä, vaarana ovat ympäripyöreät ekstremistilait, eikä sellaista voi pitää toivottavana.

Ensinnäkin tällaisella lainsäädännöllä siirtäisimme itsemme kerralla samaan kerhoon muun muassa Venäjän kanssa. Jos me kiellämme äärijärjestöjen toiminnan, niin siinä on hankala mennä heristämään sormea Venäjälle, kun maa omista lähtökohdistaan käsin toteuttaa vastaavaa politiikkaa. Riittävät työkalut tarjoaa lainsäädäntömme, jolla kamppaillaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Sellaisena SVL:ää on kohdeltava.

Toiseksi pintaa silottava politiikka jolla katuja siivotaan vähän siistimmiksi, ei palvele olennaisinta päämäärää – ideologian pysäyttämistä. Se että natsit vaihtaisivat lippuja, organisaatiot nimeään ja toiminta painuisi suurelta osin hämäriin, ei tekisi heidän pysäyttämistään helpommaksi, se ei helpottaisi heidän tunnistamistaan kaduilla eikä estäisi ainuttakaan väkivallantekoa, tarrojen liimailua tai sitä, että nuoret miehet jakavat materiaaleja kaduilla. Nykytilanteessa natsit itse ilmoittavat toimensa poliisille, mikä mahdollistaisi valvonnan – jos niin haluttaisiin tehdä.

Kolmanneksi antaisimme vallanpitäjille työkalut, jotka sopivat poliittiseen repressioon. Vaikka voimme luottaa, ettei nykyhallitus tai seuraavakaan mitä luultavimmin moiseen ryhtyisi, on tällaisten työkalujen antaminen valtiolle kauniisti sanottuna hyväuskoisten hölmöjen hommaa.

SVL on kuitenkin pysäytettävä, joten mitä pitäisi tehdä?

Toivon hallitukseltamme selväsanaista toteamusta, että nyt riittää. Toivon, että poliisi ja oikeuslaitos saavat selkeät ohjeet siitä, että mihin tulee pyrkiä. SVL on neutraloitava, mutta sitä tai ajattelutapoja ei tarvitse kieltää. Vanhassa lainsäädännössä lienee kuitenkin yhtä sun toista hiottavaa, mutta yleiseksi lähtökohdaksi riittää kun järjestöön suhtaudutaan organisoituneen rikollisjärjestönä, joka se on. Katuaktivismiin liittyviin rikoksiin – myös rikoksen tunnusmerkit täyttävän materiaalin levittämiseen – on suhtauduttava nollatoleranssilla. Ryhmän toimii omien sanojensa mukaan demokraattisen yhteiskunnan ja nykyisen Suomen valtiojärjestelmän alasajamiseksi. Kyse lienee maanpetoksellisesta toiminnasta. Lisäksi järjestöä johdetaan ulkomailta ja ainakin ruotsalainen emojärjestö saa rahoitusta myös Venäjältä. SVL:n yhteydet rasistista propagandaa ja pseudotieteitä levittävään Magneettimediaan ovat myös tiiviit. Johtoporras on saatava näistä nalkkiin ja rivijäsenien toimintaan puututtava välittömästi, kun aihetta tulee. Rikoksia riittää ja tekijätkin ovat tiedossa, mitä siis odotellaan?

Jos hallitus voi jotain konkreettista tehdä, niin se olisi resurssien ja tavoitteiden osoittaminen viranomaisille äärijärjestöjen vastaiseen toimintaan. Poliisille tulisi osoittaa voimavaroja tällaisen rikollisuuden kitkemiseen. Tuntematta tilannetta paremmin, arvelen SVL:n touhujen jääneen vähälle huomiolle, koska teot hukkuvat yleiseen rikosvirtaan. Vaikka meille kehitystä vuosia seuranneille tapahtumat liittyvät toisiinsa, niin viranomaisten ja katutason poliisityön kannalta kyse on aina ollut ”yksittäistapauksista”. Kokonaisuus pitää ottaa haltuun. Toiminnan pitää olla tavoitteellista. Luonnollisesti tarvitsemme myös muilla yhteiskunnan tasoilla heräävän tietoisuuden siitä, että ääriajattelua ei pidä hyväksyä.

Sanomattakin on selvää, että nämä resurssit olisivat myös muunlaisen ääriliikehdinnän torjunnassa käytössä. SVL ei ole ainoa ongelma maassamme.  EVR:n isku olisi voinut tänä vuonna aiheuttaa kuolonuhreja, jos mukana olisi ollut huonoa tuuria. Syyriassa taistelee koko joukko radikaali-islamistien riveihin liittyneitä ja väkivaltaa ihannoidaan – kunhan se on sopivaa – toimittajakuntaa myöten. Ja paljon muutakin. Työnsarkaa riittää, mutta yhtään ainutta ajattelutapaa ei tarvitse kieltää, eikä maamme tarvitse ympäripyöreitä ekstremistilakeja, joissa olennaista on syyllisen löytäminen.

Ja arkielämässä jokainen meistä voi toimia esimerkillään ja näyttää, että välitämme. Vihapuheeseen ja rasismiin on puututtava silloin, kun sitä näemme. Vaikeneminen ei ole puolueettomuutta, vaan vääryyden puolelle passiivisesti asettumista.

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu