Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

SVL on pysäytettävä, mutta sitä ei tarvitse kieltää

Hallituksemme on tänään esittämässä uusia linjauksia ääriliikehdinnän kitkemiseksi. On sanomattakin selvää, että maamme natsiongelma pitää hoitaa. Helsingin traagiset tapahtumat eivät yllätä, sillä väkivaltaa on harjoitettu jo vuosia. SVL:n kaltaisille rikollisryhmittymille on kerta kaikkiaan laitettava stoppi.

Toivon vilpittömästi, että hallituksemme ei ole esittämässä olennaisia muutoksia lainsäädäntöön. Vanhan lainsäädännön täytäntöönpanon terävöittäminen riittäisi. Jos uutta lainsäädäntöä päätetään tehdä, vaarana ovat ympäripyöreät ekstremistilait, eikä sellaista voi pitää toivottavana.

Ensinnäkin tällaisella lainsäädännöllä siirtäisimme itsemme kerralla samaan kerhoon muun muassa Venäjän kanssa. Jos me kiellämme äärijärjestöjen toiminnan, niin siinä on hankala mennä heristämään sormea Venäjälle, kun maa omista lähtökohdistaan käsin toteuttaa vastaavaa politiikkaa. Riittävät työkalut tarjoaa lainsäädäntömme, jolla kamppaillaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Sellaisena SVL:ää on kohdeltava.

Toiseksi pintaa silottava politiikka jolla katuja siivotaan vähän siistimmiksi, ei palvele olennaisinta päämäärää – ideologian pysäyttämistä. Se että natsit vaihtaisivat lippuja, organisaatiot nimeään ja toiminta painuisi suurelta osin hämäriin, ei tekisi heidän pysäyttämistään helpommaksi, se ei helpottaisi heidän tunnistamistaan kaduilla eikä estäisi ainuttakaan väkivallantekoa, tarrojen liimailua tai sitä, että nuoret miehet jakavat materiaaleja kaduilla. Nykytilanteessa natsit itse ilmoittavat toimensa poliisille, mikä mahdollistaisi valvonnan – jos niin haluttaisiin tehdä.

Kolmanneksi antaisimme vallanpitäjille työkalut, jotka sopivat poliittiseen repressioon. Vaikka voimme luottaa, ettei nykyhallitus tai seuraavakaan mitä luultavimmin moiseen ryhtyisi, on tällaisten työkalujen antaminen valtiolle kauniisti sanottuna hyväuskoisten hölmöjen hommaa.

SVL on kuitenkin pysäytettävä, joten mitä pitäisi tehdä?

Toivon hallitukseltamme selväsanaista toteamusta, että nyt riittää. Toivon, että poliisi ja oikeuslaitos saavat selkeät ohjeet siitä, että mihin tulee pyrkiä. SVL on neutraloitava, mutta sitä tai ajattelutapoja ei tarvitse kieltää. Vanhassa lainsäädännössä lienee kuitenkin yhtä sun toista hiottavaa, mutta yleiseksi lähtökohdaksi riittää kun järjestöön suhtaudutaan organisoituneen rikollisjärjestönä, joka se on. Katuaktivismiin liittyviin rikoksiin – myös rikoksen tunnusmerkit täyttävän materiaalin levittämiseen – on suhtauduttava nollatoleranssilla. Ryhmän toimii omien sanojensa mukaan demokraattisen yhteiskunnan ja nykyisen Suomen valtiojärjestelmän alasajamiseksi. Kyse lienee maanpetoksellisesta toiminnasta. Lisäksi järjestöä johdetaan ulkomailta ja ainakin ruotsalainen emojärjestö saa rahoitusta myös Venäjältä. SVL:n yhteydet rasistista propagandaa ja pseudotieteitä levittävään Magneettimediaan ovat myös tiiviit. Johtoporras on saatava näistä nalkkiin ja rivijäsenien toimintaan puututtava välittömästi, kun aihetta tulee. Rikoksia riittää ja tekijätkin ovat tiedossa, mitä siis odotellaan?

Jos hallitus voi jotain konkreettista tehdä, niin se olisi resurssien ja tavoitteiden osoittaminen viranomaisille äärijärjestöjen vastaiseen toimintaan. Poliisille tulisi osoittaa voimavaroja tällaisen rikollisuuden kitkemiseen. Tuntematta tilannetta paremmin, arvelen SVL:n touhujen jääneen vähälle huomiolle, koska teot hukkuvat yleiseen rikosvirtaan. Vaikka meille kehitystä vuosia seuranneille tapahtumat liittyvät toisiinsa, niin viranomaisten ja katutason poliisityön kannalta kyse on aina ollut ”yksittäistapauksista”. Kokonaisuus pitää ottaa haltuun. Toiminnan pitää olla tavoitteellista. Luonnollisesti tarvitsemme myös muilla yhteiskunnan tasoilla heräävän tietoisuuden siitä, että ääriajattelua ei pidä hyväksyä.

Sanomattakin on selvää, että nämä resurssit olisivat myös muunlaisen ääriliikehdinnän torjunnassa käytössä. SVL ei ole ainoa ongelma maassamme.  EVR:n isku olisi voinut tänä vuonna aiheuttaa kuolonuhreja, jos mukana olisi ollut huonoa tuuria. Syyriassa taistelee koko joukko radikaali-islamistien riveihin liittyneitä ja väkivaltaa ihannoidaan – kunhan se on sopivaa – toimittajakuntaa myöten. Ja paljon muutakin. Työnsarkaa riittää, mutta yhtään ainutta ajattelutapaa ei tarvitse kieltää, eikä maamme tarvitse ympäripyöreitä ekstremistilakeja, joissa olennaista on syyllisen löytäminen.

Ja arkielämässä jokainen meistä voi toimia esimerkillään ja näyttää, että välitämme. Vihapuheeseen ja rasismiin on puututtava silloin, kun sitä näemme. Vaikeneminen ei ole puolueettomuutta, vaan vääryyden puolelle passiivisesti asettumista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Oletkohan joku kaksoisagentti Vasemmistoliitossa? Ensimmäinen järkevä puheenvuoro aiheesta siltä suunnalta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Olen pragmaattinen sosiaaliliberaali, se voi joskus vähän auttaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Jos uutta lainsäädäntöä päätetään tehdä, vaarana ovat ympäripyöreät ekstremistilait, eikä sellaista voi pitää toivottavana."

Oletkin varmaan oikea ihminen jolta kysyä, että mikseivät nyt rasisminvastaisessa hurmoksessa olevat ihmiset näe, että tuollainen edellämainittu kieltäminen voisi purra myös omaan nilkkaan?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #3

Uskoisin sen koostuvan vaihtelevassa määrin seuraavien asioiden yhdistelmästä.

1) Ihmiset eivät yleisesti ymmärrä matematiikkaa. Jos riski sille että maastamme tulee autoritäärinen on nollaa suurempi, ajan lisääntyessä sen todennäköisyys lähestyy sataa prosenttia. Siksi vallanpitäjille ei koskaan tule antaa totalitarismia tukevia työkaluja enempää kuin absoluuttisen minimin verran, koska todennäköisyys väärinkäytöksille on aina nollaa suurempi.

2) Osa uskoo, että väärinajattelijoita tuleekin potkia päähän. He uskovat - enemmän tai vähemmän perustellusti - olevansa sillä puolella, joka ei saapasta naamaansa saa eikä tule saamaan.

3) Nopealiikkeistä ajattelematonta hysteriaa, jotain pitää tehdä, jotta ainakin näyttäisi sille, että jotain tehdään. Kielletään kaikki ja kaiteet joka reunalle-kansaan tämä menee kuin häkä päähän.

4) Meillä on valitettavia esimerkkejä tällaisesta lainsäädännöstä muualla, myös ns. sivistysmaissa. Osalle vaikkapa Saksan apinointi on ihan jees. Ks. kohta kaksi.

Ainakin nuo tulevat mieleen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #23

Tuon ykköskohdan osalta kannatan myös sitä, että kansan kannattaa aina vetää valtaa takaisin kansalle itselleen, pois kabineteista. Valta tapaa keskittyä keskusjohdolle ja voimakkaimmille pelureille, joten tasapainottavia toimia tarvitaan. Myös vallan ja oikeaoppisuuden määrittelyn antaminen "koneiston" haltuun voi purra omaan nilkkaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Hei Tuomas, mitäs me keskusteltiin aiemmin siitä että lokeroi ihmisiä ja tekee heistä olettamia? Tämä tuntuu olevan sinulle jatkuvasti vaikeaa. Anna ihmisten kertoa mitä mieltä he ovat asioista äläkä mielessäsi lokeroi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Heh. Ihan kuin koko äskettäinen mielenosoitus ei olisi lokeroinut ketään.

Marko Parkkola

Tämä vaikuttaa sarkasmilta, mutta hämähäkkivaistoni varoittaa tuplastandardeista. Koko kohkauksen kohteena olevan lain tarkoitushan olisi lokeroida ihmisiä.

Itse asiassa poliisin rekisterit tekevät sitä tälläkin hetkellä ja salassa. Missä mielenosoitus epriä vastaan?

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Omien laskujen mukaan toinen.

http://kimmokautio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223222...

Ja Uuninpankopoika on kolmas. Noiden kaikkien kannattaa varautua siihen, että he tulevat olemaan rasisteja ja ties mitä kun eivät mene vasemman valtavirran mukana. Omilla aivoilla ajattelemisesta kun rangaistaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Saku Timonen on sosialidemokraatti. Yksi sadoista tuhansista järkevistä.

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Rikoksia riittää ja tekijätkin ovat tiedossa, mitä siis odotellaan?"

Miten pelkät "yhteydet" esimerkiksi Magneettimediaan voisivat olla rikos? Minkälaisen materiaalin jakaminen pitäisi olla "maanpetoksellisena" toimintana kiellettyä? Sanot, ettet "sosiaaliliberaalina" kannata ekstremistilakeja, mutta haluat silti viranomaisten hyökkäävän syytteillä natsien kimppuun. Minusta tuossa on ristiriita.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Olisi tosiaan mukava kuulla mitä Leivolla on sanottavaa...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Yhteydet eivät ole, mutta Magneettimediasta löytyy paljonkin aineistoa, joka voi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Lisäksi äärijärjestön rahoittaminen ei liene meidänkään maassa välttämättä viatonta puuhastelua.

Kannatan SVL:n teilaamista olemassaolevan lain puitteissa. Ankarimman kautta.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Keskustelu liivijengeistä on sovellettavissa tähän. Kun liivijengien tunnuksia oltiin kieltämässä poliisit kysyivät "Halutaanko pakottaa liivijengit maan alle vai pitää ne sielä missä ne on helposti seurattavissa?"

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sama Perussuomalaisten kanssa, ei heitä pidä koko aikaa vaatia irtautumaan jostakin rasismista tai natsismista. Parempi kun he keräävät joukkoihinsa rasistit/natsit mahdollisimman tarkoin jossa he ovat sitten näkösällä ja helpommin seurattavissa.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Juuri näin. Järjestö on kriminalisoitava - siis organisoidun rikollisen toiminnan perusteella, ei mielipiteiden.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Eihän noi huuhaa jengit kieltämällä lopu. Maailma on täynnä erilaisia vakaumuksellisia ja uskonnollisia ääriryhmiä. On ollut ja tulee olemaan jatkossakin. Poliitikoilla on tietenkin nyt kiire irtopisteiden keruuseen julkisuuden parrasvaloissa ja Glorian sädekehän kiillottamiseen. Käyttäisivät tuonkin joutoajan vaikka asunnottomien tilanteen parantamiseen, olisivat silloin kerrankin oikeasti hyödyksi.

Niko Sillanpää

Hmmm ok, tuossa oli jotain järkeä. Tosin jopa Antti Rautiainen pystyi nostetussa blogissaan myöntämään ilmeisesti yleisen ekstremismilain pelossa, että SVL hävisi pelin jo ajat sitten ja että jälkikohkauksessa ei ole kyse SVL:stä tai ekstremismistä an sich.

Yleinen ekstremismilaki, joka noteeraa sekä henkeen/terveyteen että omaisuuteen kohdistuvat vahingonteot yhteydessä yhteiskuntajärjestyksen horjuttamiseen, sopii minulle erittäin hyvin. Tämä laki pitää tosin vielä eksplisiittisesti kohottaa uskonnonvapauden ja vähemmistöjen erikoissuojelun oikeushyvien yläpuolelle. Mm. SVL voidaan hajoittaa tällä perusteella. Jos tuleekin uusvasemmistolaista identiteettipolitiikkaa toistavia, kansalaisvapauksia rajoittavia ajatusrikoslakeja vaikka käsitteen "vihapuhe" alla, yhteiskuntasopimus (enkä tarkoita Sipilän versiota asiasta) rikkoutuu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Media,päättäjät on kiitettävästi pitänyt tapausta esillä.

Kukaan ei edes taida enää muistaa pari viikkkoa sitten Otanmäellä tapahtunutta kuolemaa . Sitä ei pidetty tapetilla.

Oliko tuo "lähtölaukaus" syynä Asema-aukion tapahtumiin ja mielenosoitukseen.

Sitäkö päättäjät peitteli ja kiinnitti huomion muualle?

http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/otanmae...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Vanha lakimme tarjoaa kaikki työkalut.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

On äärimmäisen koomista, että kokoomusjohtaja Rydman puhuu "vallanpitäjistä" ja "päättäjistä" kuin ulkopuolisista. Hupaisaa persuäänestäjien houkuttelua.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Oli tosiaan selvästi asiallisin kannanotto pitkään aikaan vasemmistoliiton suunnasta. Minusta luontevinta olisi pyrkiä estämään kaikkien äärijärjestöjen kohdalla rikolliset toimet ja yllyttäminen rikollisiin toimiin.

SVL ilmeisesti kannattaa (nykyisen toimivaksi katsomamme) yhteiskunnan romuttamista. Vallankaappauksen tai vallankumouksen ajamista tai siihen yllyttämistä voi yrittää kitkeä jo olla nykysääntöjen perusteella pois.

Jossain SVL on kai myös kehottanut vastaamaan väkivaltaan tai sen uhkaan kyömällä ensin ja kovaa. Tämä lienee jonkinlaista hätävarjelun liioittelemiseen kannustamista, ja ehkä siis jo nykyisten lakien piirissä.

Yleisessä keskustelussa on puhuttu paljon rasismin kieltämisestä. En ole kuitenkaan nähnyt vielä mitään sellaista selkeää määritelmää, joka lisäisi jotain jo olemassa oleviin rasistiset toimet kieltäviin lakeihimme (kuten esim. kiihottaminen kansanryhmää vastaan).

Rasismiin liittyvien ongelmienkin kohdalla luoteva suhtautuminen on se, että järjestöiltä kielletään kaikki sellainen ja sellaiseen yllyttäminen, mikä on joka tapauksessa kielletty yksittäisiltä kansalaisilta jo muiden lainkohtien nojalla. Ei siis tarvita erillistä lakia juuri SVL:n kurittamiseksi, vaan yleisiä lakeja, jotka pätevät kaikkiin yhteiskunnan kannalta vaarallisiin järjestöihin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

" Riittävät työkalut tarjoaa lainsäädäntömme, jolla kamppaillaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Sellaisena SVL:ää on kohdeltava."

Eipä hyvinkään. SVL:n rikollisuus ei ole eräisiin moottoripyöräjengeihin tai kiljunkaupittelurinkeihin verrattavaa, vaan kyseessä on selkeästi poliittinen väkivalta poliittisin ja kunniaväkivaltamotiivein laillista yhteiskuntajärjestystä ja poliittisina vastustajina pidettyjä tahoja, aatteita ja ryhmittymiä ja kansanryhmiä vastaan.

Kyse on myös vihan lietsomisesta ja varsinkin sen harjoittamisesta poliittisen väkivallan muodossa. SVL:n julkinen agenda osana yhteispohjoismaista kansallissosialistivaltiota puuhaavaa ruotsalaisjärjestöä on sellaista siinä missä Islamilainen valtiokin tai kv. anarkistiliike pyrkimyksineen tuhota yhteiskuntajärjestelmä poliiseineen ja viranomaiskoneistoineen väkivaltaa käyttäen. Järjestäytynyt yhteiskunnan perusarvoja vastaan suunnattu toiminta on myös maanpetoksellista kumoustoimintaa.

Siksi ei edes se riitä, että meillä tehdään lakimuutoksia tai merkittäviä uustulkintoja - ennakkotapauksia niistä on historiassamme: jo 1930-luvun alkupuolelle tultaessahan oli fasistisluontoiset kumousjärjestöt Suomen Kommunistinen Puolue ja Lapuan liike kielletty. Suomessa on päädytty lähtemään lisäksi tämän uuden yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristyessä ja sisäisen turvallisuustilanteen tulehtuessa myös poikkeuksellisen järeisiin diplomaattisiin toimiin SVL:n ulkomaisen emojärjestön lakkauttamiseksi eli itse käärmeen pään murskaamiseksi: Natsien emojärjestö hiertää - diplomaattisuhteet Ruotsiin katkolle? ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223168-n...

PS. Heti. kun toisen naapurimaamme suunnalta tullut ja jo nyt täällä toimiva fasistisluonteinen verkosto, putinistit, itse itsenään tai jokin selvästi sen masinoima ryhmä (ml. SVL?) tai islamistijihadistit syyllistyvät samanlaiseen väkivaltaan kuin natsit ja anarkistit tuhopolttoineen nyt, on nekin kiellettävä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

SKP:n toiminta jatkui maan alla ja Lapuan liikkeen fasismi muuntui IKL:ksi ja nousi parlamenttiin. Kumpaakaan aatetta ei kielloilla torjuttu, vaan ne molemmat pystyivät politisoimaan linjaukset ja realisoimaan ne vaalimenestykseksi. Kommunismi torpattiin todellisuudessa vastaa parlamentaarisella työllä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Leivolla on pointti, kuten on ollut aiemminkin erittäin usein. Puuttuu hysteerisyys ja looginen suhtautuminen ilmeisesti johdattaa Leivon perusteltuun analyysiin. Suomessa ei ole milloinkaan ole säädetty lakeja 50-60 skini- tai takkupään takia. Jos emme usko lainsäädännön riittävyyteen, olemme menettäneet ainutlaatuisen demokratian, jota saa hakea muitten kansakuntien joukosta.

http://kemppinen.blogspot.fi/2016/09/mielirikos.html

Tuosta osoitteesta voi lukea tuosta ajatuspoliisista ja tarpeesta modernissa valtiossa.

Kiitos Leivo, annoit toivoa järjenvalosta siellä toisella rannalla toivottaa Vastarannankiiski.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo
Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Pakkohan tätä on peukuttaa. Leivo on aina ihailtavan pragmaattinen ja rakentava. Joukkohysterian laantuessa on hyvä, että joku hahmottaa ison kuvan.

Marko Parkkola

Blogauksessa ja osassa kommenteissa on paljon järkeä. Pitää kuitenkin muistaa, että meillä on jo lait ja niitä ylläpidetään jatkuvasti. Eikös tämä SVL:n karateka ole tälläkin hetkellä kiinniotettuna ja esitutkinta on käynnissä.

Sen vaan sanon, että ei tätä maata huutamalla johdeta tai hoideta. Mielenosoituksissa saa toki riekkua, mutta vaaleissa henkilövalinnat tehdään. Valitettavasti meillä ei ole suoraa demokratiaa, jossa äänestettäisiin asioista; mutta silloinkin toimittaisiin laillisessa järjetyksessä, eikä kiljuttaisi kaduilla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset