Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Sanavapaus-postimerkkisarja pitäisi julkaista

Postin verkkosivuilla kirjoitettiin tammikuussa 2016 seuraavasti:

”Posti on suunnitellut julkaisevansa toukokuussa postimerkkiarkin, jonka teemana on sananvapaus, tärkeä demokratian peruspilari ja tärkeä arvo Suomessa…Postimerkkiarkissa on viisi sananvapauteen liittyvää teemaa, jotka ovat eläinten oikeudet, tuloerot, kulttuuriarvot, maahanmuutto ja energiamuodot. Aiheet ovat suomalaisia puhuttavia, ajankohtaisia aiheita…”

Postimerkkitoimikunnan puheenjohtaja Kaj Kulp kertoi tuolloin, että ”Perustuslaissa turvattu sananvapaus on meille suomalaisille suorastaan äidinmaidossa siirtyvä asia, joka on tärkeä arvo myös maailman muuttuessa… Postimerkit herättävät kiinnostusta ja keskustelua. Sananvapaus-postimerkkiarkki on jo tässä vaiheessa noussut puheenaiheeksi. Arkin kuvamaailmaa on tulkittu monista näkökulmista. Seuraamme aiheesta käytävää keskustelua ja keräämme asiakkaidemme palautetta muun muassa Postiraadin kautta helmi-maaliskuun aikana”

Huhtikuussa ääni vaihtui kuitenkin kellossa ja Posti kertoi, että ”Posti on päättänyt jättää julkaisematta vastinpareja kuvaavat Sananvapaus-postimerkit asiakkaista koostuvan Postiraadin palautteen johdosta. Postiraadin monissa jäsenissä herätti voimakasta hämmennystä erityisesti eläinten suojelua ja maahanmuuttoa kuvaavat postimerkit. Osa koki kuva-aiheet loukkaaviksi, ja merkkien yhteyttä sananvapauteen ei ymmärretty. Posti tahtoo ratkaisullaan välttää keskustelun kärjistämistä.”

Ja Kulp kommentoi ratkaisua kertomalla, että ”Sananvapauteen kuuluu myös vastuu yhteiskunnallisesta keskustelusta. Tämä oli vakavan harkinnan myötä syntynyt päätös - emme halua luoda vastakkainasettelua tai mahdollistaa vihapuhetta. Olemme voimakkaasti monikulttuurinen yritys. Postin työntekijät Suomessa edustavat yli 80 kansalaisuutta”

Että näin. Suomeksi sanottuna itsesensuuriin ryhdyttiin, koska Postiraati ei ymmärtänyt sitä, mistä teoksissa oli kyse ja koska raadin edustajista monet päättivät loukkaantua kolmansien osapuolten puolesta. Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka postimerkkien julkaisu olisi mahdollistanut vihapuhetta. Niqabiin verhottu hahmohan oli suorastaan erinomainen ja ajankohtainen aihe, sillä Suomessakin on keskustelu siitä, kuinka kyseisen vaatekappaleen käyttöön tulisi suhtautua ja kansanedustajatasoa myöten on esitetty ajatuksia siitä, että niqab tulisi kieltää.

Se että niqabin esittäminen perisuomalaiseksi koetun koivumaiseman rinnalla tuntuu vastakkainasettelulle ja jopa vihapuheen mahdollistavalle, on hyvin kuvaavaa. Ihan oikeasti.

Jos niqab ei sovi koivumaiseman vastinpariksi, niin johtuuko se siitä, että niin ajatteleva haluaa päästä eroon niqabeista, koska ”ne eivät kuulu Suomeen”?  Vai kenties siitä, että hän haluaa kieltää sen, että niqab-kysymys on jo nyt noussut osaksi suomalaista identiteettikeskustelua ja kuvittelee keskustelun katoavan, kun siitä vaietaan kyllin tarmokkaasti? Taiteen tehtävä on nimenomaan rikkoa totuttuja ajattelumalleja, haastaa ja kyseenalaistaa. Samoin sen tehtävä on olla rakentamassa muuttuvaa identiteettiä.

Posti on liittynyt kasvavaan joukkoon suomalaisia toimijoita, joiden mielestä sananvapauden rajoja tulee määritellä sovinnaisuuden, mitäänsanomattomuuden ja ärsyttämättömyyden mukaan. Todellisuudessa kyse on vain pelkuruudesta, selkärangattomuudesta ja kyvyttömyydestä ymmärtää taidetta ja sananvapautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Kirjoitin jo toiseen bloggaukseen kommentin, mikä sopii tähnkin:

Sananvapauden teemaan merkkien ehdotetu aiheet ovat melko haastavia "tykkää-ei tykkää-lähtee maata kiertävälle radalle" facebook kansalle. Mieluummin soisin nähtävän jotain hyvä sananvapaussitaatteja.

Loput kommentistani:

http://kristiinailmarinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Sananvapaus on mielestäni kaikkein tärkein vapautemme. Ilman sananvapautta emme voi puolustaa mitään muita vapauksia.
Sananvapautta ei voi rajoittaa, sen voi vain menettää.

-Rauhaa ja Rakkautta Kaikille, ja ai niin Sananvapautta!

Ilkka Huotari

Ei posti niitä siksi perunut, että ne "mahdollistavat vihapuheen". Posti perui merkit siksi, että he näkivät niissä islamvastaisuutta. Ja se on tuomittavaa, kuten oli neuvostovastaisuuskin.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve vielä,

Olen toki sitä mieltä että perustelut merkkisajan julkaisematta jättämiseksi ontuvat pahasti. Mielestäni sarja voidaan hyvin julkaista, vaikka haasteellinen onkin.

Minua loukkaa ajatus, että joku toinen kokee olevansa minua pätevämpi päättämään, mitä minä saan, voin tai siedän lukea/nähdä/kuulla. Sananvapauteen kuuluu myös oikeus ottaa vastaan tietoa kenenklän sitä erikseen estämättä.

Mahdollisuus loukkaantua (pahoittaa mielensä) on ihmisoikeus. Yhteiskunta, josta tämä mahdollisuus poistetaan on mieletön.

-Fred & Kärlek, och Yttrandefrihet!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Postimerkit jotka oikeasti käsittelee asioita uhkaa arvokonservatiivien maailmaa. He tykkäävät sumutusviestinnästä, makeasta sumutuksesta. Sen muuten näkee kaikkien arvokonservatiivien profiilikuvistakin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

"Jos niqab ei sovi koivumaiseman vastinpariksi, niin johtuuko se siitä, että niin ajatteleva haluaa päästä eroon niqabeista, koska ”ne eivät kuulu Suomeen”?

Enemmänkin taitaa kyse olla siitä, että postimerkissä koivumetsässä olevaa niqabia katsottiin haulikonpiipun läpi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Aika haettua. Tähtäimessä näkyy vain yksi keila eikä luoti kulje kahden piipun läpi.
Olen kuullut että hommaforumilla olisi tuollaista väännetty. Ne nyt ei muutakaan tee kuin vääntää aina jostain vailla substanssia. Ei niihin pitäisi kiinnittää huomiota ainakaan kulttuurialalla josta ne eivät edes välitä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuossa kuva jota voit verrata, jos asia kiinnostaa:

https://hirvikota.files.wordpress.com/2015/02/supi...

Jokainen voi myös itse printata Postin sivuilla omakuvapostimerkin, jos postin valikoima ei tyydytä. Silloin mukaan saa juuri niin paljon tai vähän kulttuuria kuin haluaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Jussi Linjama. Onko toi yhteys ihan oikeasti sun mielestäsi relevantti? Minusta se on banaali ja haettu.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #16

Tuollaista palautetta tuli kun Posti kyseli ihmisten mielipiteitä postimerkistä. Minä en ole palautetta antanut, eikä mikään merkki hetkauttaisi minua suuntaan eikä toiseen - maksimissaan voisin jättää jonkun merkin ostamatta.

Onhan tietysti mahdollista, ettei yhteyttä ole. Silloin jokainen voi tulostaa vastaavan näköisen oman postimerkin ja käyttää niitä. Kannattaa kokeilla postin sivuilla, meneekö läpi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #17

Olisihan eläinten oikeuksien ohella esim. ihmislasten oikeuksia melko hankalaa esittää julkaisemalla postimerkissä vastinparit ympärileikattu/ympärileikkaamaton lapsi. Se voi asettaa niin Postin kuin vastuullisen mediankin sananvapauden osalta ikävään kaksoisstandardi-käpälälautaan?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #21

Voisihan lastenoikeudet esittää niin että toisessa on lapsi koulussa oppimassa ja toisessa on lapsi tekemässä rääsyissä töitä ompelukoneella.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #17

Kiitos vastauksesta. Nää homman (yleiskäsite nettikämyille) masinoimat kampanjat tähtäävät siihen että keskustelua islamista ei voisi käydä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Aikamoista fantasiointia. Jos tuolla tavalla tulkitaan, niin tässähän voi vetää melko mielenkiintoisia päätelmiä mitä moninaisimmista asioista...

Pisteet vilkkaasta mielikuvituksesta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei tuo ole fantasiointia, vaan Postin kyselyn tulos. Toki Posti voi halutessaan merkin julkaista kyselyn tuloksista riippumatta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hommaforum torppasi älyttömyyksillään keskustelun tuttuun tapaansa. Jos keskustelu ei ole hevosenk....ää se pitää vaientaa. Näin toimii hommaforum.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Valitettavasti tältä osin kyse on yleisestä ongelmasta. Tällainen ilmaisunvapauden loukkaaminen sopii kaikille laidoille...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mistä lähtien postista on tullut polittiinen vaikuttaja?
Onneksi eivät lähteneet tälläiselle linjalle!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Millaiselle linjalle. Jok'ikinen, vaikka ystävänpäivämerkki, sisältää kannanottoja ja valintoja. Kuvaihmisenä sen tiedostaa paremmin tietty.
Noiden merkkien hyväksi voi laskea että ne oli kommunikatiivisia. Se oli niiden poliittisuutta hyvässä mielessä.
Hommaforumilaiset haluaa vaan kouhuntaa mutta oikea keskustelu valistuksen hengessä on niille kauhistus. Fasismi ja epäselvyys kuuluu yhteen. Siksi ne puhuu 'hevosenk...ää'.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä postikin huomasi, miten vaikeaa Suomessa on yhdistää ilmasun vapaus ja poliittinen korrektius, kun ns. vastuullinen mediakin ehti jo vapaata keskustelua rajoittaa?

Suomi on - kuvailmaisua käyttäen - kuin hitaasti valuva hiekka tiimalasin kapeimmassa kohdassa: se ei uskalla nähdä, että tulevaisuudessakin voisi olla hiekalle kosolti vapaata tilaa. Tätä käsittelee mm. Kaija Kelhun blogi:
http://zzz333.puheenvuoro.uusisuomi.fi/215006-kiel...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomesta on oikeastaan vaikea löytää mitään mikä ei olisi politisoitunutta sillä usein kaikki politisoidaan uskontojankin myöten. Edes poliittinen korrektius ei Suomessa ole poliittisesti korrektia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Rajoitetaanko sananvapautta suomessa asenne ilmalla niin ettei posti kehtaa julkaista sananvapaus postimerkkisarjaa peläten vihapuhetta. Eli voi kai sanoa etyä sananvapaus kumoaa itse itsensä.

Toimituksen poiminnat