Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Rokottamattomuus ei ole yksityisasia

Suomessa ja muualla kehittyneissä maissa on kulunut vuosikymmeniä siitä, kun viimeksi lapsia kuoli kuin kärpäsiä sairauksiin, jotka voidaan parantuneen hygienian ja rokotusten avulla suurimmalta osin ehkäistä. Tämä yhdessä pseudotieteellisen huuhaan ja tietämättömyyteen nojaavan hysteerisyyden kanssa on luonut pohjan rokotevastaisuudelle, joka on 2000-luvulla saapunut myös Suomeen. Miksi rokottaa itsensä tai lapsensa, kun ei niitä sairauksiakaan näy?

Rokotteilla on toki haittavaikutuksia. Yksinkertaistetusti sanottuna rokottaminen kannattaa, jos siitä saatavat oletusarvoiset höydyt ovat oletusarvoisia haittoja suurempia. Tämä toimii niin yksilö- kuin populaatiotasolla. Korkean riskiryhmän rokottaminen voi olla tarpeen sairastumisen seurausten tai altistumistodennäköisyyden takia, vaikka populaatiotasolla ei olisikaan kannattavaa rokottaa kaikkia.  Toisinaan jotain yllättävää tapahtuu, kuten kävi sikainfluenssarokotteen kanssa.

Olisi helppo sanoa, että rokottaminen on aina ihmisen oma valinta ja se ei kuulu muille, rokottaako itsensä tai lapsensa. Todellisuudessa tilanne ei ole niin yksinkertainen.

Ensinnäkin rokottamattomat ovat vapaamatkustajia. Jos kyllin moni muista on rokotettu, sairauksien leviämisen riski on hyvin alhainen. Sairaudesta riippuen riittävä rokotusaste vaihtelee, mutta vapaamatkustaja hyötyy muiden ottamista rokotteista niin kauan kuin niin moni on rokotettu ja välttää rokotteiden haittavaikutukset. Toki huonolla tuurilla tai menemällä väärään paikkaan, hän voi altistua sairaudelle, mutta normaalioloissa kyse on tyypillisestä vapaamatkustajaongelmasta, vaikkei rokottamaton tätä usein ymmärräkään. Rokottamattomat toimivat siis itsekkäästi piittaamatta kokonaisedusta.

Toiseksi rokottamattomat asettavat muut vaaraan, sillä sairastuttuaan he voivat tartuttaa muita – joidenkin sairauksien ollessa kyseessä myös rokotetut ovat tällöin vaarassa. On suorastaan uskomatonta, että terveydenhuoltoalan työntekijät voivat kieltäytyä influenssarokotuksesta eikä heitä voida siirtää muihin tehtäviin, vaikka he olisivat tekemisissä immuunivasteeltaan heikentyneiden potilaiden kanssa. Influenssatartunta voi olla esimerkiksi syöpäpotilaalle tai vanhukselle hengenvaarallinen. Aivan yhtä naurettavaa olisi sallia vakaumuksellisista syistä tapahtuvat hygieniaan liittyvät laiminlyönnit. Tällainen toiminta asettaa sivulliset jo hengenvaaraan.  

Lasten osalta kyse on myös siitä, että vanhemmat altistavat päätöksellään lapsensa tarpeettomasti sairauksille, jotka pahimmillaan voivat tappaa tai vammauttaa pysyvästi. On mielestäni kauniisti sanottuna kyseenalaista, että vastoin lääketieteellistä tietoa vanhemmat voivat altistaa lapsensa aivan turhille riskeille. Jos tällaisesta ratkaisusta seuraa haittoja, tulisi niihin suhtautua samoin kuin muihinkin tahallisiin laiminlyönteihin, joiden seurauksena lapsi sairastuu tai pahimmillaan vammautuu tai jopa kuolee. Kyse ei yksinkertaisesti ole mistään muusta.   

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Voi voi, ko homma on paljon monimutkasempi. Rokotekehittely on siis missä ja kuka sen maksaa nykhjään? Minkälaista on rokoteseuranta vaikka Suomessa?

Mitä sie muistat sikaflunssarokotteista ja siittä, kuinka rokotusten seuranta Suomessa hoijjettiin? Tiätkö mikä taho rahottaa eniten WHO:ta? Tiätkö mitä Sveitsi on tehny rokotteitten kans, entä homeopatian kans?

Jukka Henriksson

Mielenkiintoisesti homeopatian kannatus ja rokotevastaisuus kulkevat usein käsi kädessä. Ilmeisesti taipumus epärationaaliseen ajatteluun selittää kummatkin.

Se mitä Sveitsissä tehdään (kansanäänestyksillä) ei tähän kuulu mutta todettakoon kuitenkin, etteivät lääketieteen ammattilaiset missään suurena joukkona usko homeopatiaan. Aina tietysti löytyy mielenvikaisia tai ahneita huijareita, jotka ovat valmiita ratsastamaan millä tahansa järjettömyydellä kunhan se tuo rahaa omaan pussiin.

Homeopatia ei vain toimi. Se on jo moneen kertaan osoitettu. Eikä ole olemassa mitään mekanismia, jotta se edes uskottavasti voisi toimia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Se että jossain on toimittu jollain tavalla ei kerro siitä, mikä on tieteellinen konsensus. Homeopatian vaikutus perustuu plaseboon ja itse oppi ihmisten kusetukseen ja lypsämiseen. On myös maita, joissa noituus on rangaistavaa, mutta se ei tarkoita sitä, että noituutta olisi.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Ottakaa kaikki rokotukset ja syökää lääkkeitä, mie vain tutkin näitä asioita ja joku kohtuus ois hyvä tajuta, kuolemaa vastaan eijjole lääkettä eikä räkotusta. Pikkilasten rokotuskoktaili on aika moninainen Suomessa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jos se ei asettaisi muita vaaraan, niin se olisi ok. Ja jos lasten rokottamattomuudessa ei olisi kyse erityisen suojelun tarpeessa olevien vaarantamisesta...

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia Vastaus kommenttiin #9

Nyt perusteet väittämällesi. Tutkimustulokset, mihin perjustat väitteesi. Mielipitteet ja THL:n lausunnot eijjole peruste väitteellesti.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #10

Tieteellinen konsensus. On harvaa asiaa, josta vallitsee yhtä vahva yksimielisyys. Rokotteet ovat oiva tapa minimoida riskejä. Vapaamatkustajat ja huuhuaa-intoilijat sen sijaan vaarantavat ja haittaavat muita.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tämä rokotevastaisuus on todellakin huolestuttava ilmiö. Suomessa ei sentään ole tietäkseeni lapsia kuollut tai vammauttunut sen takia, että vanhemmat eivät olisi suostunneet rokottamaan lastaan, mutta ulkomailla tätä on tapahtunut.

Jotkut uudet rokoteet kieltämättä aiheuttavat ongelmia, kun ne laitetaan hätäisesti markkinoille ilman tutkimuksia, mutta perusrokotteiden haittavaikutukset ovat kuitenkin melko pieniä siihen verrattuna, mitkä olisivat seuraukset sairauden iskiessä.

Tiedä sitten, mitä pitäisi tehdä. Yksi vaihtoehto olisi ottaa lapsi huostaan, jos vanhemmat kieltäyttyvät perusrokoteista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Lapsia ei ole tosiaan vielä kuollut, mutta vakavia sairastumisia on ollut. Kun ottaa huomioon tautien leviämisen, tämän idiotismin suosion ja globaalit yhteydet, on vain ajan kysymys ennen kuin käy ikävästi.

Ongelmattomiahan rokotteet eivät tosiaan ole ja virheitä tapahtuu. Huostaanottoon en yksin tuon perusteella tosiaankaan menisi, mutta vastuuseen sellaisen pitää laittaa.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Suo siellä, vetelä täällä... Jos lasta ei rokoteta, hän altistuu sairausten hengenvaaralle ja vammautumiselle. Toisaalta jos lapsi rokotetaan, hän altistuu rokotteitten sivuvaikutusten hengenvaaralle ja vammautumiselle. Vanhempien pitää tarkasti miettiä, kumpi vaara on pienempi; tauti vai lääke.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tämän yhtälön osalta ei tarvitse tuhrata aikaansa moisen miettimisellä. Vastaus on selvä.

Käyttäjän SeppoHaavisto1 kuva
Seppo Haavisto

Foliopipo vaan päähän, niin säästytään kaikelta pahalta !

Toimituksen poiminnat