Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

TUKES: Montako tulipaloa Alkoissa on tapahtunut?

Aika lailla tasan kaksi vuotta sitten Liikennevirasto suuressa viisaudessaan päätti, että majakat ovat liekehtiviä surmanloukkuja.  Kaikki alkuvaiheessa tarkistetut majakat laitettiin muodollisten paloturvallisuussyiden takia kiinni, koska ne eivät täyttäneet virallisia määräyksiä. Näin siitä huolimatta, että viimeksi majakka on tässä maassa kärähtänyt itänaapurimme suorittamien pommitusten takia. Liekkö Liikennevirastossa sitten jotain russofobeja, kun moinen koettiin tarpeelliseksi. Tällainen ratkaisu tehtiin Museoviraston tietämättä ja vaikka jokainen tajuaa, että vailla käyttöä rakennusperintöä ei kukaan tule pitämään kunnossa.

Pienenä kompromissina Liikennevirasto päätti sittemmin rahoittaa kymmenen majakan raiskauksen, anteeksi "kunnostamisen vierailukuntoon". Kyseessä on murto-osa majakoista ja on sanomattakin selvää, että vaaditut muutostyöt tekevät merkittävää hallaa kulttuurihistoriallisessa mielessä.  Mutta saadaanpahan toteuttaa suomalaiskansallista kaiteet kaikkialle ja kypärä päähän-politiikkaa (KK&KP™).

Tämän vuoden paloturvallisuusälynväläyspalkinnon voisi jo tässä vaiheessa myöntää TUKES:ille. Uusien ohjeiden mukaan muoviset alkoholipullot, joissa on yli 20 % vahvaa alkoholia olisi siirrettävä Alkon ja muiden myymälöiden hyllyiltä paloturvallisuussyistä turvakaappiin. Kansanedustaja Jaana Pelkonen on onneksi tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen. Jospa järki voittaa? 

Tällaisen ohjeistuksen naurettavuuden tajuaa jokainen. Alkoissa tapahtuvien tulipalojen määrästä minulla ei ole mitään käsitystä, mutta epäilenpä ettei kunnon tulipalon sattuessa sillä niin kauheasti ole väliä, onko liemi millaisessa astiassa tahansa ja vähäiset tulipalot nyt eivät joka tapauksessa kummia murheita ehdi aiheuttamaan.

Jos tällainen typerehtiminen on kuitenkin Oikea Ratkaisu, ehdotan että TUKES puuttuu myös ainakin seuraaviin asioihin erilaisissa myymälöissä:

- Sytysnesteiden ja grillihiilien säilytys. Paperiset hiilikassit syttyvät paljon muovipulloja helpommin ja jos viina kuuluu turvakaappiin, niin ehdottomasti myös sytysnesteet.

- Paloherkät lakat, maalit ja muut muoviastioissa säilytettävät kemikaalit tulee laittaa turvakaappeihin, puhumattakaan huoltoasemilla kaupattavista paloaroista nesteistä. Samoin turvakaappeihin kuuluvat ehdottomasti koivuhalkokassit, koska kuivat koivuhalot - tai siis tuoho - roihahtaa oikeasti tulee kipinästä toisin kuin muovinen viinapullo.

Ja mitä vielä muuta?

Tällainen säätelyvimma ylittää kyllä käsityskyvyn. 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tukes ilmoittaa, että se toimii usean ministeriön ohjauksessa. ”Tukesin hallinnollisesta ohjauksesta ja valvonnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö (TEM). Lisäksi TEM sekä LVM, MMM, SM, STM ja YM ohjaavat virastoa yhteistoiminnassa kukin omalla toimialallaan.”

Siis Olli Rehnin (kesk) pitäisi ohjata ja valvoa. Jaana Pelkonen kalastelee alkoholiasioilla vaikka on tässä kysymyksessä toki oikeassa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Onhan tuohon toinenkin ratkaisu: aletaan säilyttää bensiinit, lasolit, sytytysnesteet jne lasipulloissa. Tämänhän pitäisi loogisesti olla selvästi turvallisempaa kuin nykyinen tapa, jossa nesteet säilytetään iskunkestävässä muoviastiassa.
Jopa autojen polttoainesäiliöissä käytetään vaarallista muovia. Lasilaatikko olisi parempi koska siitä myös näkisi, paljonko polttoainetta on jäljellä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Nyt iski paniikki. Meidän grillin nestekaasut on läpinäkyvässä muovipullossa. Uskaltaako käyttää ? Pitääkö juhannusmakkarat syödä kylmänä ?

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi

Tyttäreni juuri ihmetteli, että hän nyt 18-vuotiaana on täysin vapaa ja kykeneväinen menemään naimisiin. Hääjuhliinsa hän ei kuitenkaan voi hankkia vierailleen konjakkia monopolikaupasta.

Onkohan tässä kyse siitä, että konjakki on palava neste vai siitä että tämä yhteiskunta on hyvin sairas?

Toimituksen poiminnat