Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Leikittäisiinkö natsien kanssa?

Perussuomalaisten tuoreimmista natsiflirttailuista alkoikin jo olla aikaa, mutta mihin koira karvoistaan pääsee osoittautui jälleen paikkaansa pitäväksi sanonnaksi. Vaikka tyypillinen perussuomalainen tai heidän kannattajansa ei minkään sortin natsi olekaan, niin ei niin kauhean yllättävästi puolueen kansallismielisempi laita on jälleen tarjoilemalla tarjoillut lehdistölle ja kansalle äimisteltävää koko rahalla esiintymällä sopuisasti natsien kanssa.

Suomen Sisun puheenjohtaja ja perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen esiintyi siis yhdessä tunnettujen kansallissosialistien kanssa Eugen Schaumanin muistotilaisuudessa ja mukana oli ainakin yksi muu sisulainen perussuomalainen, Teemu Lahtinen. Immosen Facebook-sivulle julkaistusta kuvasta on tunnistettu koko joukko Suomen Vastarintaliikkeen natseja, joista osa on tuomittu väkivaltarikoksista. Kyseessä on siis sama porukka, joka tarroilaan sotkee paikkoja ja joka on syyllistynyt ihmisten perusoikeuksia loukkaavaan väkivaltaan jo useiden vuosien ajan. 

Kun kyse on kytköksistä vastenmieliseen roskaan, niin perussuomalaiset koittavat olla kovin kovin teflonpintaisia. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kuittasi tapahtuneen sillä, että hän ei päätä, mitä porukka touhuaa vapaa-ajallaan. Immosen mukaan "sosiaalisessa mediassa leviävä kuva tilaisuudesta puolestaan on otettu kaikista niistä tilaisuuteen osallistuneista henkilöistä, jotka halusivat tilaisuuden järjestäjien kanssa yhteiskuvaan mukaan tulla" ja "muistotilaisuus oli kaikille halukkaille osallistujille avoin. Tästä syystä tilaisuudessa on voinut olla mukana henkilöitä rajoittamattomasti kaikista mahdollisista järjestöistä, joita Suomesta löytyy".

Sinänsähän ei ole yllättävää, että ihmisiä esiintyy samoissa kuvissa kaikenlaisten haahuilijoiden kanssa. Mielenosoituksissa, marsseilla ja muissa julkisissa tilaisuuksissa saatamme löytää itsemme mitä erilaisemmasta seurasta. Jossain netin syövereissä allekirjoittaneestakin löytyy kuva, jossa olen muutaman Mujahedin e Khalqin kannattajan kanssa. Siinä vasta onkin sekopäistä porukkaa,  tietää jokainen Lähi-idän historiaa tarkemmin tunteva. Jokainen minut tunteva tietää, että suhtaudun heikäläisiin suopeasti vain, jos vertailukohdaksi otetaan suhtautumiseni tällä hetkellä Lähi-idässä riehuvaan ISIS-kulttiin. 

Itse tilaisuus on tässä yhteydessä aika yhdentekevä. Yhdeltä kantilta katsoen Schauman oli poliittinen terroristi ja rikollinen, toiselta kantilta katsoen sankari, joka teki juuri mitä pitikin. Toki miehen muistaminen sankarina yhdessä järjestäjätahojen kanssa varmisti sen, ettei paikalle todennäköisesti tullut ainuttakaan kunnon isänmaallista, vaan lähinnä erilaisia (ääri)nationalisteja ja väkivallan romantisoijia. Jos siellä nyt joku oikea isänmaallinen oli, niin epäilen heidän jättäytyneen kuvasta pois, jos tajusivat, millaisten sankareiden kanssa siinä poseerattaisiin. Ainahan sitä voi toki erehtyä.

Kuitenkin tässä esiintymisessä on muutama aivan oikea ongelma. 

Ensinnäkin kansanedustajien tulee käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti jo ihan perustuslain mukaan. On toki poliittinen makuasia, onko sellaista väkivaltarikoksiin syyllistyneen natsijärjestön jäsenten kanssa esiintyminen. 

Toiseksi on suoraan sanottuna huolestuttavaa, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ei nähnyt tässä mitään ongelmaa, eikä muidenkaan suunnalta ole kauheasti kuulunut. On siis aivan ok, jos hallituspuoleen jäsen viettää vapaa-aikaansa ja esiintyy julkisesti väkivaltaisten natsien kanssa. Herätys nyt, hyvät ihmiset. Tietenkin Olli Immonen saa tehdä näin. Ei kukaan voi tällaista kieltää, mutta kyllä tuollaisesta toiminnasta tulisi sanottavaa, ellei... natsien kanssa esiintyminen ole puoluejohdon mielestä aivan ok. Muistelen kuitenkin perussuomalaisten olleen aikanaan huolissaan siitä, kuinka meitä vasemmistolaisia on nähty milloin missäkin tilanteessa vähän huonossa seurassa. Herää myös kysymys siitä, että mitä muuta perussuomalaiset hyväksyvät jäseniltään, kun kyse on vapaa-ajantoiminnasta. 

Kolmanneksi hyväksynnästä (reagoimattomuudesta) seuraa se, että tällaista tapahtuu helpommin jatkossakin. Julkiset esiintymiset legitimisoivat natsien toimintaa, vaikka todellisuudessa heidät pitäisi painaa marginaaliin, jonne he kuuluvat. Väkivaltaisiin demokratian vastaisiin natseihin ei tule suhtautua millään muulla tavalla. Kun he rikkovat lakia, on oikeusjärjestelmän toimittava. Kun he eivät riko lakia, on heidät pidettävä marginaalissa ja aatetta tulee vastustaa kaikin laillisin keinoin. Kun he toimivat näkyvästi, on heille naurettava. En usko, että Immonen nimenomaan kutsui paikalle natseja. Mutta jos puolue ei tällaista hyväksyisi, hän voisi jatkossa miettiä hiukan, missä (ja millaisessa seurassa) esiintyy. Nyt on luotettava siihen, että julkinen keskustelu ja riepominen ovat tarpeeksi ja hitaasti etenevälle natsien legitimisoinnille saadaan piste.  Tämä alkaa jo riittää. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Schaumannin vertaaminen Breivikiin on kuitenkin aika mautonta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kenties on, mutta molemmat ovat myös poliittisia terroristeja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #19

Poliittisia terroristeja olivat myös suomalaiset jääkärit, jotka lähtivät Venäjän vihollismaahan Saksaan sotilasoppiin ennen Vapaussotaa noustakseen sotilaskoulutuksen saatuaan oman maansa laillista hallitsijaa vastaan.

Saksa oli tällöin sodassa Venäjää vastaan ja Suomi osa Venäjää.

Se, että poliittinen tilanne Suomessa ehti muuttua ennen jääkärien kotiinpaluuta vuonna 1918, ei tietenkään muuta alkutilannetta vuodesta 1915.

P.S. Lisäksi ns. pommarijäääkärit kävivät Saksasta käsin Suomessa vuodesta 1916 lähtien tekemässä tihutöitään eli harjoittamassa poliittista terroria laillista esivaltaa vastaan.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Oletan, että Soinikin edestään löytää minkä taakseen on jättänyt. Siinä samassa taitaa tulla mainetta vaan ei kunniaa koko Suomen maalle.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013022116701332_u...
https://www.youtube.com/watch?v=Kyj5OJKmukc

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aivan niin! Esimerkiksi minä kuulun eduskuntavaaleissa antamani äänen perusteella persueeseen, mutta vaadin Kreikan pitämistä eurokelkassa, ja kannatan rajuja leikkauksia suomalaiseen sosiaalisektoriin. Meillä perussuomalaisissa seinät ovat leveällä ja katto korkealla, juuri keksimäni nokkelan määritelmän mukaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja mikä sitten lienee se kaiken kattava yhdistävä asia, jollainen jokaisella puolueella tulisi olla?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #11

(#11) Hyvä kysymys.
Joskus pohdin, mitä yhteistä on esim. Pietikäisellä ja Korholalla, tai Sipilällä ja Väyrysellä, tai Rinteellä ja L. Lehtisellä jne.
Stalinismin ja natsismin yhteiset jutut on helpompi havaita. :D

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehkä Immonen saa Schaumanin avulla aikaan keskustelun Suomen itsenäisyydestä jota ollaan luovutettu kasvottomalle EU:lle jo vuosikymmeniä. Minä en kunnioita maansa myyjiä mutta itsenäisyyden palauttamisen puolustajia kunnioitan. Vasemmisto nyt myisi Suomen mille tahansa, kaikki arvonsa menettänyt puolue.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos sä Suomesta olet niin välittävinäsi niin miksi sitten tuet veropatatiisien puolesta vahvimmin kantaa ottanutta ja pääomavalua niihin eniten helpottanutta puoluetta eli ps-puoluetta jonka meppi Sampo 'Tahaton' Terho äänesti jouhentaakseen veropatatiisien Suomen kuppaista.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Olen huolestunut, jos kansallissankarimme saavat ansaitsemaansa arvostusta enää vain natseilta.

Niko Sillanpää

"Ensinnäkin kansanedustajien tulee käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti jo ihan perustuslain mukaan."

Kyseinen kuvahan näyttää suorastaan korostetun vakaalta ja arvokkaalta, suorastaan hartaalta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Paino sanalla "näyttää". Kuvien voima ja merkitys on kuitenkin aika paljon muutakin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minä näen tästä tekstistä vain sen, että kyse on vallasta. Että jos natsi näkyy kuvassa, vaarassa on, että homma leviää. Että heidät pidetään marginaalissa eristämällä.

Siihen kai liittyy jonkinlainen maaginen ajatus, että he ovat syntyneet natseiksi. Eihän kukaan näin hienossa maassa ja ajassa missään tapauksessa ole vaarassa radikalisoitua.

Lääkkeesi Immoseen, kansallissosialisteihin yms. on laastarointia ja oikeastaan osa ongelmaa.

Minä tein 2008 ennustuksen, että natsit ovat nykymenolla kaduilla 2013. Huono ennustushan se oli. Ei suoranaisesti harmita olla väärässä.

Ihmiset kovettuvat olosuhteissa. Ei siinä ole mitään ihmeellistä. Toisaalta tässä on nyt jo pari sukupolvea onnistuneesti vieroitettu mm. poikia yhteiskunnasta.

Jotenkin sitä ajattelee, että kävi miten kävi, se on juuri se, mitä ansaitaan. Tietenkin jonkin poliittisen ideologian tuomasta varmuudesta käsin se on mahdoton ajatus. Ja koska se mahdottomuus on valhe, ratkaisuehdotus on purkkaa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Natsien kanssa pitää toimia niin, että heille ei tule antaa mitään näkyvyyttä, heidän toimintaansa ei pidä legitimisoida ja silloin, kun nousevat näkyville, heidät tehdään naurunalaiseksi. Muulloin jatketaan ideologian vastustamista muilla keinoin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kuten sanoin, valtakamppailua. Kaikki keinot sallittuja tai moraalisesti ainakin ne, joita itse käyttää. Mitäs sitten, kun kukaan ei enää naura?

pekka numminen

"heidän toimintaansa ei pidä legitimisoida ja silloin, kun nousevat näkyville, heidät tehdään naurunalaiseksi."

Koskeeko tämä sama myös kommunismia ja islamia?

Vai vain Stalinia/Kimiä ihailevaa/kopioivaa kommunismia ja islamilaista terrorismia (Al-qaeda, ISI, Boko Haram, Al-Sabbah....) ihailevaa/kopioivaa islamia?

Vai pidätkö natseja enemmän ihmisiä murhannutta kommunismia ja nykyään kumpaakin edellä mainittua raaempaa poliittista islamia "tarpeeksi salonkikelpoisina"?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #28

Allekirjoittanut ei perusta mistään ääriliikkeestä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Vaikka pidänkin Immosen puuhastelua natsiporukoissa kohtuullisen käsittämättömänä, niin haluan kuitenkin kysyä samassa yhteydessä kommenttia alla olevaan. Mahtaisiko vaikka kovasti äärioikeistosta huolestunut Li Andersson, tai sidekickinsä Dan Koivulaakso kertoa miksi Vasemmistonuorten piirisihteeri höperehtii Ruotsin kuninkaallisten ampumisesta?

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/782726/Vasemmisto...

Onkos tämä nyt vain sellaista perinteistä luokkataisteluretoriikkaa, vai meneekö tässä läpi Dellingerin "yksityishenkilö, läppäläppä" -selitys?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eiköhän tässä taas ole niin, että pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep,

lainaan sinua itseäsi: "Jos joku perussuomalainen notkuisi natsiporukan kanssa yhtä avoimesti, olisi käsillä jälleen yksi persuskandaali (kuka niitä edes laskee enää?)..."

Hörhöjä näyttää pesiytyneen jokaisen puolueen riveihin, mutta persut ovat siinä mielessä erityisasemassa, että heidän hörhöjensä tekemisistä nousee kollektiivinen pöyristyminen, johon sinäkin tässä otat osaa. Jostain syystä muiden puolueiden hörhöjen touhuihin reagoidaan lähinnä kiusaantuneella hiljaisuudella.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lehtijutussa ollut haudanvakava yritys purkaa räjähtänyttä pommia hiukan naurattaa.

Monarkia-pöyristely nyt on muutenkin stereotyyppisin ja tylsin vasemmistolaisuuden muoto. Dellinger ja kumppanit nyt toki eivät ole sosiaalisessa mediassa juurikaan häikäisseet yksilöllisyydellään, vaan jutut ovat olleet paljolti sitä ennalta-arvattavaa peruskamaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Soppa sakenee. Tossavainen kutsuu natseja kunnon kansalaisiksi ja kaikkia jotka eivät ole samaa mieltä mukasuvaitsevaisiksi.

Niko Sillanpää

En tiedä, ei tässä oikein ole kunnon skandaalin aineksia, ellei joku näytä, että Immonen ja SVL kontaktoivat ja toimivat yhdessä. Pelkkä jonkin julkisen tapahtuman samaan osallistujakuvaan sattuminen on aika laimeaa. Tilanne olisi jo aivan eri, jos tapahtuma olisi ollut SVL:n järjestämä ja Immmonen olisi laukannut sinne.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollainen on kuin juristikoulutuksen saaneen maksetun puolustusasianajajan argumentointia.

Noita sattumia kun on Immosen kohdalla aika paljon viimeisten parin vuoden aikana ja aina ne sattuvat sattumaan samanhenkisten piirien kanssa. On olemassa tilanteita, joissa ei konkreettista todistetta tarvita "syyllisyyden" toteamiseksi, vaan selkeät aihetodistukset riittävät.

Niko Sillanpää

Eli mitä aihetodisteita yhteistoiminnasta sitten on olemassa?

Mielestäsi kyseinen kuva siis "aihetodistaa", että Immonen toimii yhdessä kaikkien kuvassa olevien henkilöiden kanssa? Tai toisena esimerkkinä jos vaikka minä satun ollut olemaan eräässä tapahtumassa otetussa kuvassa usean henkilön seurassa Päivi Harisen kanssa, kyseinen kuva "aihetodistaa", että minä osallistuin mummolta 72000 euron huijaamiseen?

Ei edes tarvitse olla juristi ymmärtääkseen, että tuollaisesssa päättelyssä ei ole logiikkaa ja että aihetodistelu ei toimi noin.

Kyseinen kuva olisi aihetodiste esim. tilanteessa, jossa Schaumannin hauta olisi tärvelty, jotain henkilöä epäillään ja hän olisi kyseisessä kuvassa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Tilanne olisi jo aivan eri, jos tapahtuma olisi ollut SVL:n järjestämä ja Immonen olisi laukannut sinne."

Tavallaan siinä kävikin niin. Vastarintaliike on nimittäin jo muutamana vuotena järjestänyt muistotilaisuuden Schaumanin haudalla. Oletettavasti Immonen, Lahtinen ja Hännikäinen ovat tästä olleet tietoisia siinä kohtaa kun ovat oman tilaisuutensa päättäneet organisoida.

Ei nyt niin, että sillä sen suurempaa väliä olisi, menee lähinnä Immoseltakin vain provosoivan flirttailun piikkiin. Enemmän herää kysymys, mikä hänen motiivinsa on. Yrittäkö hän ärsyttää omaa puoluettaan? Siinä tapauksessahan tiedossa saattaa olla jotain vielä jykevämpää tykittelyä, koska tämä yritys epäonnistui Terhon kohautettua olkiaan.

Niko Sillanpää

Tuo historia selittäisi kyllä hivenen oudon juhlinnan kohteen. Suomen itsenäistymisen kannalta merkittävempiäkin hahmoja olisi tarjolla.

Joo tosiaan, Schaumannin haudalla käyminen näyttää olleen SVL:n vuotuisia riittejä, eli pakkohan noiden on ollut sopia asiasta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Per Grundén laulaa sinkullaan: "Säg mig vem du umgås med, så säger jag hurudan du är."

Mitähän tunnustuksia Stasi-henkinen vakoilu-, seuranta- ja ilmiantokoneisto puristaisi, kun monella on tuttuja lähes kaikissa poliittisissa puolueissa, taidepiireissä ja jopa entisissä rikollispiireissä?

"Kävin ampumaradalla tappotuomion saaneen kanssa."
"Istuin kahvilassa vallankumouksellisen stalinistin seurassa."
"Osallistuin seminariin, jossa luennoi sotayhteyksistä tunnettu veteraanihenkilö."
"Olin samassa kuvassa Stubbin kanssa."
"Ystävällismielisessä kirjeenvaihdossa juutalais- ja kommunistitutkijan kanssa."
"Keskustelin yli 2 tuntia entisen huumekauppiaan kanssa."
"Kirjoitin Stalinin ja Hitlerin hallintoja ja arvostelleen jutun."
"Puolustin somalityttöä torilla."
"Vierailin Leningradissa tai työskentelin USA:ssa - vakoilenko?"
"Vein kukkia valkobandiitti Mannerheimin haudalle - väärässä seurassa?"
"Kuuntelen 'neuvostosäveltäjien' (Prokofjev, Shostakovitsh, Hatshaturjan) musiikkia ja 'länsimaista hapatusta' (gregoriaaninen laulu, Bach, Debussy, Webern, Boulez, Pärt)."
"Kävin kahvilla virolaisemigrantin ja venäläisemigrantin kodissa."
"Aion uusia passini - harkitsenko maastamuuttoa?"
"Kuvautin itseni Turun Lenin-patsaalla."
"Sävelsin nunnan kirjoittamia runoja ja luin Solzhenistsyn'in kirjoja."
"Kritisoin suomalaista maahanmuutto- ja siirtolaispolitiikkaa."

Valvojan työ ei lopu. :D

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tämä on nyt kuitenkin aivan eri asia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eri asia?
"Nyt on luotettava siihen, että julkinen keskustelu ja riepominen ovat tarpeeksi..."
Niinhän se yleensä alkaa...

Kansanedustaja Immonen reilusti oikeuteen, jos hän on rikkonut lakia. Muuten saatamme tyytyä siihen "kuka parhaiten kyttää ja ilmiantaa ketäkin ja tekee isoimmat lööpit". Syystä tai toisesta.
Ja syitähän riittää, kuten edellisessä kommentissani yritin sarkasmin[!] kautta esittää.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kah, en tiennytkään, että Turussa on Lenin-patsas! Luulin, että Kotkassa on se tämän maan ainoa kalju-Vladimir.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tervetuloa kuvauttamaan! Patsas on Taidemuseon mäellä aivan museon edessä.
Toivottavasti kukaan ei syytä minua pesän likaamisesta, mutta Turkuhan on ollut Leningradin ystävyyskaupunki... :-)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

voiko joku sanoa ettei schauman vaikuttanut millään tavalla siihen mitä suomi on nykypäivänä? mies uhrasi itsensä isänmaansa puolesta, eikö sitä pitäisi kunnioittaa? kuinka moni on nykypäivän "minäminäminä" yhteiskunnassa valmis samaan?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Laulajainen kysyy:

"voiko joku sanoa ettei schauman vaikuttanut millään tavalla siihen mitä suomi on nykypäivänä?"

Ei se kovin paljoa vaikuttanut. Bobrikovin siirto pois maasta oli joka tapauksessa vireillä, joten sikäli hänen ampumisensa oli täysin turhaa.

Salamurha ei tietenkään edes lopettanut venäläistämistoimia, ne päättyivät vasta siihen, kun Venäjä kärsi tappion sodassa Japania vastaan, ja Suomessa puhkesi suurlakko.

Bobrikovin murha oli siis loppujen lopuksi aika lailla yksi lysti. Sen ainoa vaikutus oli, että se teki poliittisesta murhasta Suomessa hetkeksi aikaa hyväksyttävän toimintamallin, minkä seurauksena sitten prokuraattori Soisalon-Soininen ja myöhemmin sisäministeri Ritavuori menettivät henkensä. Molemmissa tapauksissa murhaajat edustivat samaa sosiaalista viitekehystä kuin Schauman, eli ruotsinkielisen yläluokan elämässään epäonnistuneita nuoria miehiä. Schaumanin itsemurha ja sen ympärille rakentunut marttyyrikultti tietysti saivat toisintonsa Bobi Sivénin itsemurhassa ja sen pyhittämisessä AKS:n toimesta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vaikka Schauman oli ollut aikaisemmin yhteydessä Aktiivisen vastustuspuolueen eräiden jäsenten kanssa, hänen tekonsa ei ollut suunnitellun poliittisen terrorin tuote vaan yksityisen henkilön omakohtainen ratkaisu. Murha herätti suomalaisissa ristiriitaisia tunteita, muttta yleensä se katsottiin kansalaisurotyöksi.

Schaumanin teko ei lopettanut venäläistämispolitiikkaa, se kuitenkin hillitsi sen vauhtia, sillä uusi kenraalikuvernööri Ivan Obolenski toimi paljon varovaisemmin kuin voiman oikeuteen uskonut Bobrikov.

Heikosti mennyt Japanin sota aiheutti Venäjällä yleislakon vuonna 1905. Ennennäkemättömien levottomuuksien tyynnyttämiseksi oli tsaarin annettava ns. vapausmanifesti, taattava kansalaisvapaudet ja myönnettävä uudelle kansanedustuslaitokselle , duumalle, lainsäädäntövaltuudet.

Suomessa ns. marraskuun manifesti( 1905 ) lopetti kenraalikuvernöörin diktaattorin valtuudet. Suurlakon merkitys manifestin julkaisemiseen oli marginaalinen.

P.S. Mainittakoon, että 1900-luvun alussa Venäjällä käytettiin pistooleja kahdessa ministeritason attentaatissa, jotka herättivät huomiota Suomessakin. Opetusministeri Bogoljepov surmattiin vuonna 1901 ja sisäministeri Sipjagin vuonna 1902. Sisäministeri von Plehwe surmattiin puolestaan pommiattentaatissa vuonna 1904.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #39

"Schaumanin teko ei lopettanut venäläistämispolitiikkaa, se kuitenkin hillitsi sen vauhtia, sillä uusi kenraalikuvernööri Ivan Obolenski toimi paljon varovaisemmin kuin voiman oikeuteen uskonut Bobrikov."

Mutta eihän tämä liittynyt yhtään mitenkään Schaumanin tekoon, koska Bobrikov olisi joka tapauksessa siirretty pois toimestaan ja korvattu Obolenskilla.

Obolenski sai tsaarilta ohjeet, että Suomen kansaa ei saisi rankaista yhden ihmisen tekemästä murhatyöstä. Tästäkin ohjeistuksesta näkee, että keisarillinen politiikka oli jo hieman muuttumassa, vaikka se pysyikin paljolti samanlaisena suurlakkoon asti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #41

Bobrikovia oli ollut siirtämässä eläkkeelle juuri tuo aikaisemmin mainitsemani sisäministeri von Plehwe, joka surmattiin kuitenkin heinäkuussa 1904 pommiattentaatissa järeällä viiden kilon pommilla. Bobrikov surmattiin kesäkuussa. Vaikuttaa ilmeiseltä, että Bobrikovin eläkkeelle siirtyminen olisi huomattavasti siirtynyt von Plehwen murhan vuoksi.

Bobrikovin seuraajan, Obolenskin, toimintaan vaikutti luonnollisesti tieto siitä, miten hänen edeltäjälleen oli Suomessa käynyt. Väkijoukot täällä juhlivat estottomasti Bobrikovin kuolemaa ja uudeksi kansallissankariksi oli noussut edellisen kenraalikuvernöörin murhaaja Eugen Schauman.

Toimintaohjeensa uusi kenraalikuvernööri sai luonnollisesti tsaarilta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Vaihtoehtoisia ja yksityiskohtia tuntematta mielikuvituksellisia tapahtumakulkuja:

Henkilö x: "Moi, voisinkohan otattaa kanssasi yhteiskuvan?"
Immonen: "Ensinnäkin haluaisin tietää, että kuka olet. Oletko mukana jossain parlamentaarisessa tai ulkoparlamentaarisessa liikkeessä? Jos olet, haluan ensin tietää, oletko aktiivinen vai pikemminkin passiivinen jäsen? Mitkä ovat kyseisen ryhmän ja henkilökohtaiset poliittiset motiivisi? Mitä puoluetta äänestit edellisissä vaaleissa? Onko mahdollista, että olen nähnyt kuvasi joskus aikaisemmin? En nimittäin muista kaikkia kasvoja, joihin olen mahdollisesti elämäni aikana törmännyt, puhumattakaan asianyhteyksistä. Ja jos kuitenkin olet jo ehtinyt otattaa kuvan, haluan tietää ennalta, mikäli aiot julkaista sen."
Henkilö x: "Olen mukana Suomen Vastarintaliikkeessä."
Immonen: "Siinä tapauksessa en varsinkaan suostu kanssasi yhteiskuvaan. Olen hallituspuolueen kansanedustaja ja minun täytyy säilyttää arvokkuuteni myös näin vapaa-ajallani (johon lasketaan tässä kontekstissa myös Suomen Sisun puheenjohtajana toimiminen), vaikka tähän tapahtumaan osallistujia ei olekaan rajattu."
Henkilö x: "Okei, heippa."

Aikaa kuluu kotvanen.

Henkilö y: "Hei Olli, saanko tulla kanssasi yhteiskuvaan?"
Immonen: *Sama litania kuin aikaisemmin.*
Henkilö y: "No jaa, katsoisin itseni anarkistiksi."
Immonen: *Toinen litania.*
Henkilö y: "Okei, heippa."

Lisää aikaa kuluu.

Henkilö z: "Morjesta, pääsisinkö kanssasi yhteiskuvaan?"
Immonen: *Sama litania kuin aikaisemminkin.*
Henkilö z: "No persu tietenkin, luihin ja ytimiin!"
Immonen: "No niin. Missäs se kamera on? Poseerataan!"

Saahan sitä toki hysterisoida mistä haluaa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tuli vielä mieleen, että Antti Rinne suostui kanssani yhteiskuvaan viime kesänä muitta mutkitta. Olisi varmaan pitänyt luovuttaa se medialle ja johan olisi riemu revennyt, kun silloinen valtionvarainministeri poseeraa suorastaan toverillisesti Suomen Sisun jäsenen kanssa.

Toimituksen poiminnat