Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Tervetullut ehdotus aselupakäytäntöjen muuttamiseksi

Olen käsitellyt ampuma-aseita ja niihin liittyviä menettelyjä joitakin kertoja aiemminkin (ks. esimerkiksi tämä ja tämä). Suomalaiselle lainsäädännölle on yleisesti ja ampuma-aseiden osalta erityisesti ollut ongelmana lyhytnäköinen reaktiivisuus ja toisaalta toimet, jotka ensisijaisesti haittaavat lainkuuliaisten kansalaisten elämää. Ampuma-aselainsäädäntöön on toki tehty koko joukko aitoja parannuksiakin, jotka koskevat muun muassa harrastuksen todentamisvaatimuksia ja aseiden säilyttämistä, mutta kokonaisuutena me aseenomistajat olemme olleet ryhmä, jota on saatu pitää kollektiivisesti vastuussa olevana joukkona, johon voidaan kohdistaa haittaavia viranomaistoimenpiteitä ilman tarvetta turhille selityksille. 

Nyt poliisihallituksen työryhmä on kuitenkin esittänyt jotain sellaista, mikä olisi aito parannus niin viranomaisten kuin aseenomistajienkin kannalta, eikä heikentäisi turvallisuustilannetta. Aselupatyöryhmä on jättänyt kuun alussa sisäministeriölle esityksen ampuma-aselain uudistamistyön käynnistämiseksi. Tavoitteena on helpottaa tavallisten ammunnan harrastajien ja metsästäjien luvanhakuprosessia. Ylitarkastaja Tarja Rannan mukaan asian eteneminen on kiinni sisäministeriön päätöksestä käynnistää uudistustyö. Lyhyesti sanottuna ajatuksena on se, että hakijan, jolla on vakiintunut harrastus (siis ennestään aseita) eikä rikkeitä taustalla, tulisi päästä hakuprosessissa nykyistä helpommalla. Samalla siirryttäisiin sähköiseen lupahakuun. Tällainen uudistus olisi erittäin tervetullut. Maamme ei muutu yhtään vaarallisemmaksi jos Matti Metsästäjän on mahdollista kevennetyn prosessin avulla hankkia lintukivääri hirvikiväärinsä ohelle. Yhteiskuntarauha ei järky, jos Rane Reserviläinen voi vaihtaa reserviläiskiväärinsä uuteen vastaavaan ilman raskasta lupaprosessia. 

Toivottavasti tämä uudistus käynnistyy, koska tältä osin lainsäädännössämme on selvästi parantamisen varaa. Onneksi poliisihallituksessa on vielä jonkin verran väkeä, jotka tuntuvat ajattelevan kokonaisvaltaisesti. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat