Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Pikkulasten ympärileikkaus on ihmisoikeusloukkaus, vaikka STM sen salliikin

 

Sosiaali- ja terveysministeriö on juuri antanut ohjeen ei-lääketieteellisin perustein tehtävästä poikien silpomisesta. Ohjeen mukaan ei-lääketieteellinen rituaalisilvonta voidaan suorittaalle alle 18-vuotiaalle pojalle tietyin edellytyksin. Käytännössä ohjeen mukaan riittävän vanha lapsi voi vängätä vastaan, jos vanhemmat haluavat pahoinpidellä ja aiheuttaa hänelle pysyvän vamman, mutta pikkulapset jäävät vanhempiensa armoille. Susanna Huovisen (SDP) allekirjoittama ohje on masentava osoitus siitä, kuinka ihmisoikeudet ovat suomessa todellisuudessa etuoikeuksia, joita kaikille ei suoda. Erityisen surullista on se, kuinka helposti puolustuskyvyttömien ihmisoikeuksien loukkaamista siedetään. Pikkulasten silvonta kultuurisyin on tapa, jota ei tule sietää.

Lasten ympärileikkauksessa ei ole kyse yksilön valinnasta, joka koskee vain häntä itseään, vaan siitä, että vanhemmat vahingoittavat lastaan sen takia, että heidän kulttuurinsa/uskontonsa/aatteensa sitä vaatii. Kyse on vanhempien vakaumuksesta, jonka takia lapsi saa kärsiä.

Uskonnoilla ei voi eikä saa olla erityisasemaa suhteessa muihin aatteisiin ja jos hyväksymme sen, että vanhemmat saavat tällä tavalla merkitä lapsensa uskontonsa vaatimalla tavalla, niin miksi ei olisi hyväksyttävää vaikkapa sekin, että vanhemmat merkitsevät lapsensa vaikkapa aatteensa mukaisella polttomerkillä? Paikallispuudutuksessa ammattilaisen tekemänä operaatio on verrattain vaaraton ja kivuton. Polttomerkki, tai tatuointi olisi myös pysyvien vammojen ja kuolemanriskien kannalta vaarattomampaakin. Jokainen tervejärkinen ymmärtää, ettei se olisi kuitenkaan oikein.

On absurdia, että yhteiskunnassa jossa lapsiin kohdistettuun väkivaltaan suhtaudutaan muuten tiukasti, edes keskustellaan siitä, että kuinka rituaalisilvontaan pitää suhtautua. Sivistyneessä yhteiskunnassa lapset on suojattava väkivallalta riippumatta siitä, että onko sen harjoittamisen syy uskonnossa, tai vaikkapa päihde- ja mielenterveysongelmissa. Jos lapset eivät tältä osin nauti täyttä suojaa, kyse on siitä, ettei heille turvata edes perusihmisoikeuksia. Onneksi useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta ymmärtää yskän ja vastustaa poikien ympärileikkauksia uskonnollisten syiden varjolla. Myös perustuslakimme turvaa kaikille oikeuden ruumiilliseen koskemattomuuteen. Kyse ei ole myöskään harmittomasta traditiosta, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 1 % imeväisikäisten kuolintapauksista johtuu ympärileikkauksista. Ruumiita tulee toki lähialueillammekin ja viimeisin tapaus sattui Norjassa.  

Norjan tapauksessa kyse oli ilmeisesti amatöörien touhusta ja tähän moni tuntuukin vetoavan: silvonnan haittoja tulee minimoida, koska lapsia silvottaisiin, vaikka se olisi kiellettyä. Tosiasia on kuitenkin se, ettei väkivalta ja yksilön oikeuksien loukkaaminen sillä vähene, vaikka sen ammattilaiset hoitaisivatkin valvotusti.  Olisi hauska tietää, että suhtautuvatko he samalla ymmärryksellä myös muihin ihmisoikeusloukkauksiin ja väkivaltarikoksiin? Perheväkivaltaa on joka tapauksessa, vaikka se on iät ja ajat sitten kielletty – pitäisikö Suomessa olla paikkoja, joissa kumppaniaan ja lapsiaan voisi pahoinpidellä valvotuissa oloissa, jolloin haitat minimoituisivat?  Eihän se kieltämällä katoa!

Kulttuuriset traditiot eivät saa nauttia erityistä suojaa. Jos kulttuuri ei kykene mukautumaan yleisiin ihmisoikeuksiin, ei sellaista tule ikävöidä. Jos kulttuurisen jatkuvuuden vaarantuminen on aiheellinen huoli, jonka takia barbaarista käytäntöä tulee jatkaa, niin eikö härskisti kärjistäen voisi sanoa, että kunniaväkivalta, tai suomalainen perheväkivalta ovat kulttuurien ominaispiirteitä, joiden vaarantuminen uhkaa kulttuurista jatkuvuutta? Ei.  Se että jotain on harjoitettu ennen, ei kerro siitä, kuinka meidän tulee toimia tulevaisuudessa. Vallitsevasta olotilasta ei voi päätellä sitä, kuinka asioiden tulee olla. Perustelut puolesta ja vastaan on haettava toisaalta. Värkkinsä ehtii silvotuttamaan siinä vaiheessa, kun ihminen voi aidosti muodostaa oman mielipiteensä asiasta.  

Kulttuurisen jatkuvuuden ohella ympärileikkausten kieltäminen on yritetty tehdä uskonnonvapauskysymykseksi. Se on lähes absurdia, sillä ympärileikkauksessa on kyse siitä, että alaikäinen lapsi silvotaan vanhempiensa uskonnon/kulttuurin määräämällä tavalla. Anteeksi vain, mutta nimenomaan leikkausten salliminen on uskonnonvapausongelma. Ei lapsi voi vielä päättää omista asioistaan, eikä vanhemmille tule antaa oikeutta vammauttaa lapsensa sillä perusteella, että mikä on heidän käsityksensä uskontonsa vaatimuksista.

Jotkut ovat puolustelleet ympärileikkauksia lääketieteellisillä perusteilla. On totta, että toisinaan kyseinen operaatio on tarpeellinen ja hyödyllinen. On myös totta, että monet lapsille tehtävistä lääketieteellisistä operaatioista voivat olla haitallisia, tai jopa tappavia.  Antibioottikuurista voi olla suurta haittaa, pienikin leikkaus voi tappaa. Näillä perusteilla ei kuitenkaan voida tukea vaatimusta ympärileikkausten laillistamiseksi. Niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin lääkäriliitot ovat todenneet, että yleisellä tasolla leikkaukset ovat tarpeettomia ja haitallisia.  Niitä ei siis voida verrata antibioottikuureihin, tai lapsille tehtäviin muihin leikkauksiin, jotka oletusarvoisesti ovat hoitavia. Kyse on aivan eri asioista. Hoito, jolla voi olla haittoja vs. yleisesti aiheeton ja usein haitallinen silvonta, jolla voi olla positiivisia seurauksia.

Kyse on äärimmäisen tärkeästä asiasta.  Kyse on yhteiskuntamme periaatteista ja perusihmisoikeuksista, joiden osalta ei saa tehdä kompromisseja suvaitsevaisuuden ja hurskastelevan selkärangattomuuden varjolla. Kyse on siitä, että kolmansilta osapuolilta viedään yhteiskunnan siunauksella oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja ympärileikkauksen tapauksessa myös loukataan uskonnonvapautta ja vahingoitetaan sellaisia ihmisiä, joiden tulisi nauttia suurinta mahdollisinta suojelua ympäröivän yhteiskunnan toimesta.

Samalla viaton osapuoli asetetaan yhteiskunnan tuella huonompaan asemaan perusoikeuksien osalta vain vanhempiensa kulttuurisen taustan takia. Tällainen lähestyy jo institutionalisoitua rasismia. Todellinen liberaali yhteiskunta ei voi suvaita ympärileikkauksia (tai muutakaan vastaavaa barbariaa) "suvaitsevaisuuden", "uskonnonvapauden", tai "pienemmän pahan" verukkeilla. Ne eivät ole mitään muuta kuin kauniita kiertoilmauksia kulttuurirelativismille, halulle katsoa muualle, kun heikompia sorretaan ja ryhdittömyydelle puuttua väkivaltaan, kun sitä harjoitetaan. 

 

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jos keskustelu/uutisointi muun muassa vapaudesta, ihmisoikeuksista sekä naapurimaamme sotapolitiikasta kiinnostavat, liity tämän blogin Facebook-sivun seuraajaksi:  https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta?ref=hl

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Yritin mennä lukemaan niitä ohjeita, mutta linkki ei avautunut (Ubuntulla). En ymmärrä mitään selityksiä sille miksi pieniin lapsiin pitää kajota. Kuten sanot, tuossa mietitään ennen kaikkea aikuisia, eikä lapsia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Eipä niitä olekaan. Paitsi heidän mielestään, jotka eivät kannata kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia.

Esa Niemi

Poikien silpomisesta voidaan vielä jossain määrin puhua, mutta Suomi vaikenee tyystin muiden maiden lailla tyttöjen sukuelinten silpomisista.

Tyttöjen silpomisen perusteista ei voi puhua käytännössä ollenkaan ja ummistamme silmämme poliittisen korrektiuden nimissä. Ilmiötä ei ole kun sanotaan ettei ilmiötä ole ja siinä kaikki.

Lapset pitää jättää rauhaan ja aikuisena jokainen voi silpoa itsensä siihen kuntoon kuin uskonto tai mielihalunsa tyydyttäminen edellyttää, vaikka näiden kustannukset eivät pitäisi langeta veronmaksajille.

Suomeen tullessaan on vain pakko toimia siten ettei lapsia silvota eikä tästä tule edes neuvotella.

Käyttäjän amgs kuva

Tyttöjenn ympärileikkaus on Suomessa rikos ja siksi se ei pitäisi tapahtua. Hyvä kysymy on kuka valvoo lain noudattamista? Kuinka monta tyttöä lähtee ulkomaille sitä varten? Tuosta ei julkisuudessa ole tietoa.
"Toisin kuin usein luullaan, tyttöjen ympärileikkauksilla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Esimerkiksi Koraanissa asiasta ei mainita sanallakaan.

- Maailmassa on monia islamilaisia maita, joissa tyttöjen sukuelimiä ei silvota lainkaan. Tässä on kyseessä vanha kulttuuriperinne, joka on levinnyt erityisesti Afrikan- ja Aasian eri maissa.

Syitä ympärileikkausten taustalla on moneen lähtöön ja perinnettä harjoitetaan myös kristittyjen parissa. "

http://www.iltalehti.fi/nainen/2014011017915271_na...

Tuossa Iltalehdessä väitetään, että tyttöjä ympärileikataan myös kristittyjen parissa. Mistä kritityistä puhutaan? Mistä maista? Lehti ei kerro! Tietääkö joku? Latinalaisessa Amerikassa ei tietääkseni sellaista tehdä.

Esa Niemi

Tyttöjen sukuelinten jopa täydellistä silpomista on vaikea kutsua ympärileikkaukseksi. Poikien ympärileikkaus voidaan määrätä takaisin kielletyksi, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että tätä noudatettaisiin.

Eräs somalityttö kertoi haastattelussa ettei tunne ketään somalityttöä, jota ei olisi silvottu, vaikka olisi syntynyt Suomessa.

“Se on pahin väkivallan merkki, ja siihen Suomen valtio ei puutu mitenkään. Jos tyttö on tuotu niin pienenä Suomeen, ettei hänelle ole tehty ympärileikkausta, tytöt viedään matkoille.”

”Useat muslimitytöt, joiden kanssa olen täällä jutellut asiasta, ovat joutuneet sukuelinten silpomisen kohteeksi. Heissä on sellaisia tyttöjä, jotka on viety täältä silvottavaksi kotimaahan tai muuhun maahan, jossa se on sallittua, koska he ovat joko syntyneet Suomessa tai olleet vielä niin pieniä tänne muutettaessa”, Anne Väisänen Tyttöjen Talolta sanoo."

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/Vaiennettu-v%...

Poikien ympärileikkaustakaan ei määrätä koraanissa, joten tähän vetoaminen on virheargumentti. Hadithit määräävät tyttöjen silpomisen vapaaehtoisuudesta velvoittavaan. Pakollinen se ei ole eikä myöskään täydellinen silpominen.

Aihe on tabu eikä siitä haluta paljoa puhua vrt. Egyptin tapaus.

Tyttöjen silpomisia tavataan kristityillä ja pakanauskoisilla muslimiealueilla tai näiden läheisyydessä. Määrät ovat pieniä, vaikka tilastoja on mahdollisesti manipuloitu näyttämään suurempia osuuksia, jotta islamin maine ei mene länsimaalaisten silmissä. Muutoin silpomisia piilotellaan ja vaietaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tyttöjen silpominen on rikollista, kuten kuuluukin olla ja kukaan ei voi vakavissaan sitä puolustaa joutumatta naurunalaiseksi ja sen ohella häntä pidetään raakana. Sen sijaan poikien silpomiselle riittää ymmärtäjiä. Se on vastenmielistä.

Esa Niemi

Silpominen ilman lääketieteellistä perustetta pitäisi kieltää molempien kohdalla mutta pelkkä kielto ei koskaan auta. Tyttöjen kohdalla ollaan hiljaa poliittisen korrektiuden nimissä ja se tarkoittaa hyväksymistä.

Ongelma on valtava, mutta tyttöjen annetaan mielummin kärsiä kuin kertoa, että länsimaissa eletään länsimaisten arvojen mukaisesti.

Ruotsissakin tabua hieman murrettiin kun tunnustettiin koko luokallisen tyttöjä olleen silvottuja. Silpomisessa ei ole myöskään mitään vakiintunutta kaavaa ja nämä vaarantavat kymmenien miljoonien tyttöjn hengen aivan turhaan. Nykyistä politiikkaa on vaikea hyväksyä, vaikka sitä kutsutaankin suvaitsevaisuudeksi. Minun mielestäni kyse on äärisuvaitsevaisuudesta kun mitä vain pitäisi hyväksyä ja olla hiljaa.

Käyttäjän Juha-MattiKarppi kuva
Juha-Matti Karppi

En muista ikinä nähneeni tai kuulleeni yhtäkään tyttöjen ympärileikkausta ymmärtävää saati puolustavaa puheenvuoroa missään. Vastustavia useitakin, ja tyttöjen ympärileikkaus onkin Suomessa rangaistavaa.
Poikien ympärileikkauksia puolustellaan kyllä juutalaisten ymmärtämisen nimissä jatkuvasti.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Se että SDP Huovinen allekirjoittaa tuollaisen ,ei ole mikään ihme.Tätä tätiä kun ei lasten oikeudet kiinnosta muutoinkaan.Rouvakerholaisten eli näiden sos-ja terveydenhoidon kerholaisten maailmaankuva on juuri niin sisäsiittoinen,kuin sen tulokset.

Lasten kärsimyksillä ei heille ole merkitystä.Keskiajalta olevat kulttuurit ovat heille ohjenuora(es.huostakulttuuri)joka antaa mahdollisuuden lasten kaltoinkohteluun ja rangaistuksiin,hyväksikäyttöön,ihmisoikeusloukkauksiin jne.jne.

Suomi onkin saanut eniten huomautuksia ja tuomioita,niin EIO:lta,kuin YK:lta,kuin yksikään pohjoismaa,lasten ja perheiden kohtelusta ja vääristä tuomioista perheitä ja heidän lapsiaan kohtaan.Se,ettei suomi ole niitä noudattanut,on aiheuttanut ihmetystä ,koska suomi on ratifioinut YK:n lasten oikeuksien julistuksen.

Silti suomessa jatkuvasti rikotaan näitä oikeuksia.
YK:n lapsen oikeuksien julistuksen vuosipäivästä tuli kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä, ainoastaan Somalia ja Yhdysvallat eivät ole sitä ratifioineet. Suomi on sekä allekirjoittanut että ratifioinut tämän pöytäkirjan.

Suomessa salataan paljon muitakin lasten oikeuksia rikkovia toimia.

" Komitea keskittyy
työssään seuraamaan valtioiden menettelyjä
lastensa hyväksi. Se ei siis tarkkaile yksittäisten
vanhempien tai yksilöiden toimintaa. Myös
Suomi on yksi sopimuksen ratifioineista ja luovuttaa
raportin toimistaan säännöllisesti.
Lapsen oikeuksien sopimus on historian ensimmäinen
valtioita laillisesti sitova asiakirja, joka
käsittelee kattavasti lapsen oikeuksia. Sopimus
velvoittaa valtioita toimimaan lasten parhaaksi,
heidän erityistarpeensa huomioiden ja mielipiteitään
kuunnellen. Lisäksi sopimus velvoittaa valtioita
edistämään sopimuksen tunnettavuutta
kansalaisten keskuudessa ja osallistumaan kansainväliseen
kehitysapuun"

http://www.minedu.fi/export/sites/default/lapset_n...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Valitettavasti SDP on juurikin kunnostautunut kulttuurirelativismissa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mistä on kyse?

Tyttöjen sukupuolielinten silpominen, jota kutsutaan myös ympärileikkaukseksi, tarkoittaa kaikkia toimenpiteitä, joissa ulkoiset synnytyselimet poistetaan osittain tai kokonaan muista kuin lääketieteellisistä syistä.

Tyttöjen sukuelimiä silvotaan eniten Länsi-Afrikasta Somaliaan asti ulottuvalla alueella sekä osissa Lähi-itää, kuten Jemenissä. Käytäntöä esiintyy kuitenkin myös Kaakkois-Aasiassa sekä maahanmuuttajaväestön keskuudessa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

Yleensä operaatio suoritetaan 4 ja 14 ikävuoden välillä, mutta joskus myös aivan pienille lapsille, naimisiin aikoville naisille ja toisinaan raskaana oleville tai juuri synnyttäneille naisille.

Ympärileikkauksen vastainen työ tuottaa tulosta ja moni yhteisö on luopunut tavasta. Silti edelleen arviolta kolme miljoonaa tyttöä tai naista silvotaan joka vuosi.Tällä hetkellä elävistä naisista ja tytöistä noin 130 miljoonaa on ympärileikattu.

https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-paakohteet/suo...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Pikkulasten ympärileikkaus on ihmisoikeusloukkaus, vaikka STM sen salliikin"

Niin on ja sitäpaitsi aivan turha toimenpide. Minkäänlaista hyväksyttävää perustelua tälle toimenpiteelle ei ole.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Lähes aina kyllä. Toki toisinaan sille on lääketieteelliset syyt. Silloin tilanne on aivan eri.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Silloin se onkin "lääketieteellinen toimenpide" eikä ympärileikkaus , ne tars käsittää olevan eri asioita.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos circumcisio ilman lääketieteellistä perustetta kiellettäisiin, Suomea syytettäisiin antisemitismistä, USA:ssa vaadittaisiin kauppasaartoa, ja Israelissa Suomen pommittamista - ei Saksakaan sitä uskaltanut tehdä, Hitler-kortti vedettiin USA:ssa heti esiin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Jaa, entäs sitten ?
Ihmisten silpominen ,ylä- tai alapäästä,huvin vuoksi, luulisi olevan vastemmielistä ja sopimattomaksi ymmärrettävää ihan kaikissa uskonnoissa. En voi ymmärtää että tuommoselle leikkelemiselle löytyy puolustajia ihan järki-ihmisistä. Joku tolokku pitäisi olla, sen vielä ymmärtää että joskus on saatu ihmiset höynäytettyä tämmöseen mutta että nykyäänkin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Alapuolella videolinkki, josta selviää, mitä lapselle tuossa 'vähäpätöisessä' operaatiossa tapahtuu. Suosittelen, että vain kylmäverisimmät yrittävät, se kestää 14 minuuttia. Lääkärillä täytyy olla Mengelen mielenlaatu, että kykenee tuohon, ja rauhallisesti juttelemaan samalla.

http://www.dailymotion.com/video/xf2jkc_gomco-infa......

Tjaa-a. Ei Suomen lainsäädännöstä löydy myöskään pykälää, joka kieltäisi tyttöjen sukupuolielinten silpomisen. Silti tämä näyttää olevan yleinen uskomus. Kuitenkin lainsäädännön lähtökohdan tulee aina olla sukupuolineutraali.

Ainoa viite, tyttöihin on Hallituksen esityksessä uskonnonvapauslaiksi (HE 1993) todetaan: "…Tämä ei kuitenkaan merkitse, että uskonnon ja omantunnon vapauteen vedoten voitaisiin harjoittaa toimia, jotka loukkaavat ihmisarvoa tai muita perusoikeuksia … säännös ei siten voi esimerkiksi oikeuttaa missään olosuhteissa ihmisyksilöiden silpomista, kuten naisten ympärileikkausta, huolimatta tällaisen toimenpiteen mahdollisesta yhteydestä johonkin uskonnolliseen suuntaukseen".

Suomen perustuslaissa ja meitä sitovissa kansainvälisissä sopimuksissa taataan kaikille ihmisille fyysinen koskemattomuus, ja erityisesti lapsia on suojeltava kaikelta väkivallalta. Ongelma ei siis ole lainsäädännön puute, vaan lain tulkinta.

Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksessä 2008 todetaan, että tyttöjen sukupuolielinten silpominen on törkeä pahoinpitely, mutta poikien ei ole. Pojilla ei siis ole samaa oikeussuojaa kuin tytöillä, vaan heitä saa syrjiä sukupuolen perusteella.

Poikien pahoinpitelyn kriteeriksi näyttää tuomioistuimille riittävän se, onko käytetty kivunlievitystä, ja miten lapsi on toipunut amputaation välittömistä seuraamuksista. Pitkäaikaisista seuraamuksista ei tuomioistuimilla näytä olevan tietoa, vaikka sitä on runsaasti saatavilla. Riskit eivät suinkaan ole pieniä ja harvinaisia, mutta ovat aina tarpeettomia.

Vuonna 1993 KKO päätyi sakottamaan vanhempaa, joka oli tukistanut lastaan. Teosta ei varmuudella jäänyt fyysistä vammaa tai toimintakyvyn alentumista, kuten lasten sukupuolielinten silpomisesta jää.

Kun tuomioistuimilta näyttävät puuttuvan tarvittavat tiedot, niin lainsäätäjän on syytä ottaa asiaan kantaa. Ruumiinvamman tuottaminen lapselle on yksiselitteisesti kriminalisoitava, ja tyttöjä ja poikia kohdeltava lain edessä tasa-arvoisesti.

http://www.maailmankuvalehti.fi/kolumnit/10656#kom...

Toimituksen poiminnat