Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Luottamus hyvä, kontrolli parempi - keskustalaisen alkoholipolitiikan ydin

 

Keskustalaiset alkoholilinjaukset haiskahtavat tuoreille kuin puolueen turvallisuuspoliittiset linjaukset. Turhaa säätelyä vastustamaan asettanut puolue joutui aivan ansaitusti valokeilaan vuonna 2013 tekemänsä alkoholipoliittisen linjauksensa Kippis kohtuudelle takia. Kun kepuleiden mutkuneikun ja ajatelkaa lapsia!- älinää on ehtinyt seuraamaan hetken, herää väistämättä kysymys siitä, että missä rinnakkaistodellisuudessa näitä visioita rakennellaan. Mutta tietystikään vika ei ole keskustalaisten linjauksissa, vaan nyt vika on siinä, että muutkin tarttuvat niihin ja ilkeämielisesti nostavat tällaisen esille. Voi surkeus!

Väännetäänpä rautalangasta.

Ehdotus on surkea, koska se tuhoaisi monen pienen kaupan liiketoiminnan perustan. Vähintään satojen kyläkauppojen talous on jo nyt veitsen terällä, eikä mökkiläisten ohjaaminen suurempien keskusten marketteihin auta asiaa. Monikohan ehdotuksen takana ollut keskustalainen tiedostaa, kuinka monelle maaseutukaupalle tällaisesta voisi tulla kuolinisku? Eikä leipä ole leveä monelle huoltoasemalle tai kioskillekaan. Mutta mitäs pienistä.

Keskusta on ainakin propagandatasolla kunnostautunut puolustamalla maaseutuelinkeinoja. Käytännössä se on tarkoittanut ennen kaikkea maanviljelijäväestön etujen ajamista. Tietävätköhän tämän idean takana olevat hyvät ihmiset, että joka viides viljapeltohehtaari Suomessa on mallasohran tuotannossa? Suoraan näillä pelloilla työskentelee tuhat ihmistä. Kaikkiaan kotimaisen oluen tuotantoketjussa on noin 30 000 työpaikkaa. Linjaukset joilla tuhotaan suomalaisen oluen kilpailukyky ja kannustetaan tuontiin sekä ulkomaisen oluen kulutukseen, ovat äärimmäisen haitallista työllisyyspolitiikkaa, joka korostetusti iskisi maaseutuelinkeinoja vastaan. Mutta kukapa tällaisia oheisvahinkoa laskee, kun tarkoitus on hyvä.

Pienpanimot kärsivät jo nyt markkinaongelmista, kun kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen on tehty aivan liian vaikeaksi. Siirtämällä vahvemmat oluet Alkoon, tilanne pahenisi. Vielä tällä hetkellä kun paikalliset liikkeet ja oman valikoimansa rakentavat myymälät ovat voineet hankkia kauppavahvuisia oluita verrattain helposti. Sen sijaan Alkon hyllyssä tilaa on rajoitetusti. Tällaiset linjaukset olisivat vakava isku vähitellen syntymään pääseelle kansainvälisesti tasokkaalle olut- ja panimokulttuurille.

Keskustan ehdotuksessa mainittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen katsaus vuoden 2013 kulutustilanteesta on myös kuvaava. Alkoholin kokonaiskulutus on jo vuosien ajan ollut laskussa. Kaikkien juomatyyppien kulutus on alentunut lukuun ottamatta viinejä ja kaikkein jyrkintä lasku on ollut väkevien alkoholijuomien osalta. Toisin sanoen suunta on ollut jo jonkin aikaa kohti parempaa myös yleisellä tasolla.

Erityisen vahvasti positiivinen kehitys näkyy nuorten osalta. Niin peruskoululaisten kuin toisen asteen opiskelijoidenkin viinalla läträäminen on ollut laskussa kautta linjan 2000-luvun ajan. Itse asiassa muutos on ollut suorastaan huikea. Kun nuorista useampi kuin neljännes otti vuonna 2000 naulan päähänsä ainakin kerran kuussa, niin vuonna 2013 moista harrasti noin enää joka kymmenes. Myös täysraittiiden määrä kasvaa koko ajan ja yhä useampi osaa ottaa vain vähän. Lopputuloksena on se, että Suomessa alkoholia juodaan aiempaa vähemmän ja se mitä juodaan, juodaan aiempaa miedompina juomina sekä entistä sivistyneemmin. 

Ja lopuksi todettakoon sananen Ruotsista, kun Sipiläkin sen nosti esille. Siellähän Systembolaget on ainoa paikka ostaa vahvempaa olutta. Sitä maassa tosiaan juodaankin enemmän kuin miedompaa tavaraa. Sekö tässä onkin tavoitteena?

Valitettavasti tämäkin ehdotus on vain tyypillistä suomalaista holhouspolitiikkaa. Vaikka Sipilä korostaa, ettei tämä ole kynnyskysymys, jokainen vähäjärkinenkin tietää, että tällaiselle löytyy poliittisen eliitin piiristä laajahkoa kannatusta.  Tärkeintä ei ole se, että tehtäisiin jotain positiivista. Tärkeintä on se, että tehdään ratkaisuja, jotka vaikuttavat mahdollisimman moneen ja luovat illuusion siitä, että nyt mentäisiin parempaan suuntaan. Tämä sama mattoa piisaa-politiikka on vain looginen jatkumo esimerkiksi (muttei ainoastaan) sille, mitä on nähty vaikkapa prostituutiosta ja aselakimuutoksista keskustellessa. Valitettava tosiasia on se, että niin näille muille sankareille kuin keskustalaisille holhousvaltion kannattajille kuri ja kontrolli ovat ensisijaisia keinoja. Ihmisiin, heidän järkeensä ja valintoihinsa luottaminen ei tule kuuloonkaan. Metsäsuomalainen kun ei ilman herran nuhdetta ja kuria näytä pärjäävään.

Täältä tähän.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aiempi kirjoitus aiheesta, julkaistu Kainuun Sanomissa: Suomen ylikäynyt alkoholipolitiikka. Mikä mättää ja kuinka tilannetta voisi korjata?

Jos keskustelu/uutisointi muun muassa vapaudesta, ihmisoikeuksista sekä naapurimaamme sotapolitiikasta kiinnostavat, liity tämän blogin Facebook-sivun seuraajaksi:  https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta?ref=hl

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Kepun linjahan on selkeä; yksi kauppaketju (Äss), yksi alkoholinvalmistaja (altia) ja yksi kansa joka tästä kaikesta hyötyy (kepulaiset).

Toimituksen poiminnat