Vapaaehtoiseksi Ukrainaan?

Itänaapurimme johtoportaalle voisi myöntää jonkinlaisen absurdin huumorin palkinnon, ellei kyse olisi hyvin vakavasta tilanteesta ja elleivät Kremlin valtiaiden kädet olisi tahriintuneet viattomien vereen. Dogmaattisiin Kremlin myötäilijöihin propaganda uppoaa kuitenkin vielä kuin kuuma veitsi voihin, vaikka Suomen päähuilon Johan Bäckmanin tiedotteet alkavat vetää vertaa jo Irakin tiedotusministeri "Bagdad Bobin" horinoille Irakin sodan aikaan.

Tuorein Kremlin Suomea huumoripläjäys koskee italialaisen Il Giornale-lehden artikkelia, jossa kerrotaan, että vapaaehtoisista koostuvassa Azov-pataljoonassa taistelee muun muassa suomalaisia.  Venäjän ulkoministeriö reagoi asiaan tiedotteella, josta kertovan uutisen mukaan siinä sanottiin, että

"Jos julkaisun tiedot pitävät paikkansa, niin tämä on uusi todiste ulkomaalaisten taistelijoiden sekaantumisesta Ukrainan sisäiseen aseelliseen konfliktiin. Vaadimme, että näiden maiden viranomaiset tekevät perusteellisen tutkimuksen näistä väitteistä sekä tuomitsevat palkkasotilaiden osallistumisen Itä-Ukrainan aseellisiin vihamielisyyksiin."

Millaisiin toimiin Venäjä on sitten ryhtynyt seuraavien herrasmiesten osalta?

Igor Girkin ("Strelkov") – separatistien puolustusministeri

Igor Bezler ("Bes") – yksi sotilaskomentajista

Aleksandr Borodai  – kapinallisten pääministeri

Nikolai Kozitsyn – kasakkakomentaja

He kaikki ovat nimittäin venäläisiä Venäjän kansalaisia, jotka ovat osallistuneet Venäjän sotatoimiin Balkanilta Kaukasukselle ja johtavat nyt Ukrainan vastaista sotaa. Toki joukkoon on mahtunut ukrainalainen Pavel Gubarev, josta on tehty kansankuvernööri – varmastikin sopiva virka puolisotilaallisessa natsijärjestö Русское Национальное Единствоssa huseeraaneelle pikkunilkille.

Separatistijohtajat ovat siis käytännössä kaikki joko Venäjän venäläisiä, tai sitten ukrainalaisia panslavismiin, tai muuhun kansallisfasistiseen ideologiaan hurahtaneita.  Mutta mitäs pienistä. Olemmehan jo toistuvasti saaneet nähdä, että Kremlin logiikka toimii jokseenkin aukottomasti itsereflektion kautta. Se mistä Venäjä muita syyttää tarkoittaa lähes aina sitä, että Venäjä toimii juuri näin. Venäjä ei liene myöskään tutkimassa "lomamatkaa", jonka takia Moskovassa järjestettiin muistotilaisuus kaat… onnettomuudessa menehtyneille erikoisjoukkojen sotilailla.

Mitä Il Giornalen artikkeliin tulee, niin tällaistahan se suuressa maailmassa on ollut jo pitkään. Aikanaan Suomi sai vapaaehtoista apua talvisodassa ja nyt Ukraina tarvitsee kaiken sen avun, minkä maa vain voi saada. Azov-pataljoonaan on mitä ilmeisemmin liittynyt erityisesti äärioikeistolaisia, mitä ei voida pitää erityisen hyvänä, vaan kyse on ihan siitä samasta ilmiöstä, minkä takia nuoret muslimit lähtevät jihadiin milloin minnekin.  Turhautuneet ja eri syistä aseisiin tarttumaan valmiit lähteävät taistelemaan sellaisen asian puolesta, johon he uskovat. Kyse on Valkoisen Miehen™ jihadismista, eikä asia muuksi selittelemällä muutu. Mutta toisin kuin separatistijoukoissa, Ukrainan asevoimat ja ukrainalaiset itse kantavat päävastuun sotatoimista. 

Kyse on kuitenkin lopulta Ukrainan puolustamisesta, jolloin toiminnan tuomittavuus kytkeytyy oikeastaan kahteen kysymykseen: ovatko vapaaehtoiset todella vapaaehtoisia, vaiko palkkatappajia ja taistelevatko he sodankäynnin lakien mukaan. Silloin jos taistelija on vapaaehtoisena käymässä puolustussotaa ja kunnioittaa sodankäynnin sääntöjä, en voi itse ainakaan pitää toimintaa erityisen vääränä. Valitettavasti näin ei kuitenkaan taida olla ainakaan kaikkien Azov-pataljoonan joukkojen osalta. Maltti ja kohtuullisuus kun ovat harvemmin olleet jihadistien hyveitä. 

Mutta joka tapauksessa Ukraina ansaitsee ja tarvitsee nyt kaiken sen avun, jonka voimme maalle antaa. Jos Venäjän agressioita ei pysäytetä Ukrainassa, seuraava näytös tapahtuu jossain toisaalla ja otteet tulevat kovenemaan muiltakin osin.

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu