Mielivaltaiset terrorismilait ovat tulossa Suomeen

Eduskunta alkoi eilen käsitellä lakiesitystä, jota kehutaan niin opposition kuin hallituksenkin puolelta. Kuningasajatuksena on kieltää terroristiksi kouluttautuminen. Helsingin Sanomien uutisointia lainaten lakiesityksen määritelmän mukaan terroristiksi kouluttautuminen tarkoittaa muun muassa räjähteiden ja aseiden käytön opiskelua tai myrkyllisten aineiden valmistuksen tai käytön opettelua. Lisäksi laissa otetaan huomioon myös koulutus sellaisiin tietoteknisiin taitoihin, joilla voi puuttua esimerkiksi liikenteen tai ydinvoimalan ohjausjärjestelmiin.

Ihan oikeasti? Tietojen ja taitojen hankkiminen on kriminalisoitu?

Kirjoitin tästä järjettömyydestä jo viime kesänä, mutta nyt tämä terassikauden tuotos näyttää oikeasti olevan etenemässä laiksi. Näin siitä huolimatta että hanketta vastustivat monet asiantuntijatahot, kuten  Tuomariliitto, Demla ry ja oikeuskansleri.

Ehdotuksen mukaan rangaistavaa olisi siis hankkia koulutusta terroriteon tekemistä varten esimerkiksi räjähteiden, aseiden taikka myrkyllisten  aseiden valmistuksessa tai käytössä. Rikollista olisi myös se, jos  ”muulla vastaavalla tavalla” hankkii terrorismiin soveltuvaa koulutusta, kuten esimerkiksi tietoteknisten taitojen opettelu, tai vaikkapa lentokoneen ohjaamisen opetteleminen.

Sokerina pohjalla on se, että poliisi saisi ilmeisestikin laajat valtuudet käyttää salaisia pakkokeinoja. Puhelinkuuntelu, peitetoiminta ja muuta sen sellaista siis. Ja ihan kuulkaas ”syytä epäillä”-perusteella. Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva ei meinanut viime vuonna ymmärrettävästi pysyä housuissaan, kun mietti mahdollisuuksia, jotka tämä avaa.

”Kansainväliset esimerkit ovat osoittaneet, että joissain tapauksissa  koulutuksen hankkiminen on johtanut siihen, että henkilö on toteuttanut  terroriteon joko lähtömaassaan tai jossain muualla. Totta kai Suomenkin  näkökulmasta tällainen toiminta on vaarallista yhteiskunnan kannalta,  eikä sitä tulisi sallia.”

Ihan nyt oikeasti. Taitojen hankkiminen olisi siis rangaistavaa.

Mietitäänpä nyt hetkinen.

Kun tällaisten taitojen hankkiminen yleensä kytkeytyy myös asianmukaisten välineiden ostamiseen ja suurin osa taidoista on maassamme tuiki tavallisia, niin on selvää, että tällainen laki mahdollistaa ihmisten asettamisen syytteeseen äärimmäisen kevein perustein. Ei tarvita konkreettisia todisteita siitä, että jotain ollaan oikeasti tekemässä, vaan taitojen ja välineiden hankinta riittää, kun jostain lisätään ripaus epäilystä. Supolaiset horisevat kansainvälisistä koulutusleireistä ja terrorismista, mutta pitääkö minun tässä nyt ilmiantaa itseni jos/kun laki astuu voimaan?

Nimittäin. Harrastan metsästystä, ammuntaa ja vapaaehtoista maanpuolustusta. Olen osallistunut sotilaalliseen koulutukseen muistaakseni viime vuosien aikana jok´ikisenä vuotena aiemmin suoritetun asevelvollisuuden ohella ja hankkinut vuosien varrella aseita ja ampumatarvikkeita sekä opetellut niiden käyttöä. Osaan kätkeä jälkeni Internetissä, jos minusta sille tuntuu, minulla on ajokortti ja osaan kaikenlaista muutakin. Jos joku keksii repiä jostain ”syytä epäillä”-luokan täyttävän tekaistun syyn, minusta tulee suorastaan terrorismin moniosaaja. PV muisti aikanaan kouluttaa minut myös kertasingon ja käsikranaattienkin käyttöön ja kaiken lisäksi olen ilmoittautunut syksyllä järjestettävään koulutukseen, johon päästessäni minulle opetetaan terroristiryhmän organisoimiseen liittyviä taitoja (LKP- ja muuta hallintosettiä). En kyllä ennen tätä lakihanketta ymmärtänyt, että olen kouluttautumassa terroristiksi. Kaikkea sitä oppiikin, kun viisaita kuuntelee.

Tällainen lainsäädäntö on täysin järjetöntä. Todellisuudessa terrorismia pitäisi vastustaa keskittymällä todellisiin hankkeisiin, ei hankkimalla oikeuksia tehdä juridisia ennaltaehkäiseviä iskuja, jotka vaarantavat oikeusvaltion perustan. Tällaista mielivaltaista lainsäädäntöä ei kerta kaikkiaan saa sietää.

Noh, onneksi viisaat sanovat ettei meidän lainkuuliaisten kansalaisten tarvitse mitään pelätä. Mitäpä meillä on pelättävää ja salattavaa, kun Hyvät Ihmiset tekevät työtä, jotta saamme nukkua yömme rauhassa. Ei tarvinnut suurimman osan Derkkulankaan asukkaista pelätä mitään, hekin keskittyivät vain arjen tavallisiin asioihin.

On se kuitenkin aavistuksen hurjaa, että maassamme on järjestö, joka ihan laillisesti ja verorahoilla järjestää terroristikoulutusta. Nimittäin Puolustusvoimat.  Siellä kun hommia harjoitellaan nimenomaan sitä varten, jos joskus tulee tarve tappaa ihmisiä.

 

 

 

vpleivo
Vasemmistoliitto Kajaani

Marcus Aurelius, Seneca, Thomas Jefferson, George Washington, Jeesus ja John Stuart Mill olivat kovia kavereita.
Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com
Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä: https://www.facebook.com/KitinaaNalakamaasta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu