Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Tanskalaiset ovat lasten oikeuksissa edelläkävijöitä

Sivistys työntää barbariaa vähä vähältä taaksepäin, sillä nyt näyttää sille, että Tanskasta voi tulla maailman ensimmäinen maa, jossa poikalasten rituaalisilvonta kielletään. Relativistinen suhtautuminen poikalasten oikeuksiin alkaa viimein tulla tiensä päähän, sillä Tanskassa on viimein ryhdytty sanoista tekoihin. Jos kaikki käy hyvin, kielto voi olla todellisuutta jo pian, sillä lakimuutoksen käsittely voi alkaa jo tänä vuonna.

 

Lasten ympärileikkauksessa ei ole kyse yksilön valinnasta, joka koskee vain häntä itseään, vaan siitä, että vanhemmat vahingoittavat lastaan sen takia, että heidän kulttuurinsa/uskontonsa/aatteensa sitä vaatii. Kyse on vanhempien vakaumuksesta, jonka takia lapsi silvotaan.

Uskonnoilla ei voi eikä saa olla erityisasemaa suhteessa muihin aatteisiin ja jos hyväksymme sen, että vanhemmat saavat tällä tavalla merkitä lapsensa uskontonsa vaatimalla tavalla, niin miksi ei olisi hyväksyttävää vaikkapa sekin, että vanhemmat merkitsevät lapsensa vaikkapa aatteensa mukaisella polttomerkillä? Paikallispuudutuksessa ammattilaisen tekemänä operaatio on verrattain vaaraton ja kivuton. Polttomerkki, tai tatuointi olisi myös pysyvien vammojen ja kuolemanriskien kannalta vaarattomampaakin. Jokainen tervejärkinen ymmärtää, ettei se olisi kuitenkaan oikein. Ympärileikkaus on kuitenkin monelle ihmeellinen sokea piste.

On absurdia, että yhteiskunnassa jossa lapsiin kohdistettuun väkivaltaan suhtaudutaan muuten tiukasti, edes keskustellaan siitä, että kuinka rituaalisilvontaan pitää suhtautua. Sivistyneessä yhteiskunnassa lapset on suojattava väkivallalta riippumatta siitä, että onko sen harjoittamisen syy uskonnossa, tai vaikkapa päihde- ja mielenterveysongelmissa. Jos lapset eivät tältä osin nauti täyttä suojaa, kyse on siitä, ettei heille turvata edes perusihmisoikeuksia. Onneksi useampi kuin kolme neljästä suomalaisesta ymmärtää yskän ja vastustaa poikien ympärileikkauksia uskonnollisten syiden varjolla. Myös perustuslakimme turvaa kaikille oikeuden ruumiilliseen koskemattomuuteen. Kyse ei ole myöskään harmittomasta traditiosta, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 1 % imeväisikäisten kuolintapauksista johtuu ympärileikkauksista. Jos leikkaus tehdään ammattilaisen toimesta sairaalassa, merkittäviä komplikaatioita tulee noin viidelle prosentille silvotuista. Ruumiita tulee toki lähialueillammekin ja viimeisin enemmän huomiota saanut tapaus sattui jokin aika sitten Norjassa.

Norjan tapauksessa kyse oli ilmeisesti amatöörien touhusta ja tähän moni tuntuukin vetoavan: silvonnan haittoja tulee minimoida, koska lapsia silvottaisiin, vaikka se olisi kiellettyä. Tosiasia on kuitenkin se, ettei väkivalta ja yksilön oikeuksien loukkaaminen sillä vähene, vaikka sen ammattilaiset hoitaisivatkin valvotusti. Olisi hauska tietää, että suhtautuvatko he samalla ymmärryksellä myös muihin ihmisoikeusloukkauksiin ja väkivaltarikoksiin? Perheväkivaltaa on joka tapauksessa, vaikka se on iät ja ajat sitten kielletty – pitäisikö Suomessa olla paikkoja, joissa kumppaniaan ja lapsiaan voisi pahoinpidellä valvotuissa oloissa, jolloin haitat minimoituisivat? Eihän se kieltämällä katoa!

Kulttuuriset traditiot eivät saa nauttia erityistä suojaa. Jos kulttuuri ei kykene mukautumaan yleisiin ihmisoikeuksiin, ei sellaista tule ikävöidä. Jos kulttuurisen jatkuvuuden vaarantuminen on aiheellinen huoli, jonka takia barbaarista käytäntöä tulee jatkaa, niin eikö härskisti kärjistäen voisi sanoa, että kunniaväkivalta, tai suomalainen perheväkivalta ovat kulttuurien ominaispiirteitä, joiden vaarantuminen uhkaa kulttuurista jatkuvuutta? Ei. Se että jotain on harjoitettu ennen, ei kerro siitä, kuinka meidän tulee toimia tulevaisuudessa. Vallitsevasta olotilasta ei voi päätellä sitä, kuinka asioiden tulee olla. Perustelut puolesta ja vastaan on haettava toisaalta. Värkkinsä ehtii silvotuttamaan siinä vaiheessa, kun ihminen voi aidosti muodostaa oman mielipiteensä asiasta. Lasten oikeutta päättää ruumiistaan ja uskonnostaan ei voi loukata sen takia, että vanhemmat haluavat hänet syystä tai toisesta silvotuttaa.

Kulttuurisen jatkuvuuden ohella ympärileikkausten kieltäminen on yritetty tehdä uskonnonvapauskysymykseksi. Se on lähes absurdia, sillä ympärileikkauksessa on kyse siitä, että alaikäinen lapsi silvotaan vanhempiensa uskonnon/kulttuurin määräämällä tavalla. Anteeksi vain, mutta nimenomaan leikkausten salliminen on uskonnonvapausongelma. Ei lapsi voi vielä päättää omista asioistaan, eikä vanhemmille tule antaa oikeutta vammauttaa lapsensa sillä perusteella, että mikä on heidän käsityksensä uskontonsa vaatimuksista.

Jotkut ovat puolustelleet ympärileikkauksia lääketieteellisillä perusteilla. On totta, että toisinaan kyseinen operaatio on tarpeellinen ja hyödyllinen. On myös totta, että monet lapsille tehtävistä lääketieteellisistä operaatioista voivat olla haitallisia, tai jopa tappavia. Antibioottikuurista voi olla suurta haittaa, pienikin leikkaus voi tappaa. Näillä perusteilla ei kuitenkaan voida tukea vaatimusta ympärileikkausten laillistamiseksi. Niin Yhdysvalloissa, Tanskassa kuin Suomessakin lääkäriliitot ovat todenneet, että yleisellä tasolla leikkaukset ovat tarpeettomia ja haitallisia. Niitä ei siis voida verrata antibioottikuureihin, tai lapsille tehtäviin muihin leikkauksiin, jotka oletusarvoisesti ovat hoitavia. Kyse on aivan eri asioista. Hoito, jolla voi olla haittoja vs. yleisesti aiheeton ja usein haitallinen silvonta, jolla voi olla positiivisia seurauksia.

Kyse on äärimmäisen tärkeästä asiasta. Kyse on yhteiskuntamme periaatteista ja perusihmisoikeuksista, joiden osalta ei saa tehdä kompromisseja suvaitsevaisuuden ja hurskastelevan selkärangattomuuden varjolla. Kyse on siitä, että kolmansilta osapuolilta viedään yhteiskunnan siunauksella oikeus fyysiseen koskemattomuuteen ja ympärileikkauksen tapauksessa myös loukataan uskonnonvapautta ja vahingoitetaan sellaisia ihmisiä, joiden tulisi nauttia suurinta mahdollisinta suojelua ympäröivän yhteiskunnan toimesta.

Samalla viaton osapuoli asetetaan yhteiskunnan tuella huonompaan asemaan perusoikeuksien osalta vain vanhempiensa kulttuurisen taustan takia. Tällainen lähestyy jo institutionalisoitua rasismia. Todellinen liberaali yhteiskunta ei voi suvaita ympärileikkauksia (tai muutakaan vastaavaa barbariaa) "suvaitsevaisuuden", "uskonnonvapauden", tai "pienemmän pahan" verukkeilla. Ne eivät ole mitään muuta kuin kauniita kiertoilmauksia kulttuurirelativismille, halulle katsoa muualle, kun heikompia sorretaan ja ryhdittömyydelle puuttua väkivaltaan, kun sitä harjoitetaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Tanskassa menee ehkä tämäkin asia putkeen.

Ikävä kyllä, ei taida koskea meitä :-(

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä paine kasvaa meilläkin. Kiellolla on myös erittäin vahva tuki täällä, joten toivotaan parasta:)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Leivolla menee lujaa! Eilen oli natsijahti päällä. Nyt näköjään ovat vuorossa juutalaiset!

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

"Nyt näköjään ovat vuorossa juutalaiset!"

Olkiukko!

-Rauhaa

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Näinpä. Tänään tai huomenna ajattelin vainota heteroita, jos muilta kiireiltäni ehdin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Kaikki juutalaisetkaan eivät enää kannata ympärileikkausta. Tanskalaiset haluavat olla ennakkoluulottomia ja päättää asiat mielensä mukaan, mutta kyllä lääkärit koko Euroopassa ja kautta maailman ovat tulleet tähän samaan tulokseen. Asiaan saattaa vaikuttaa jonkin verran tanskalaisten lisääntynyt maahanmuuttovastaisuus. -Muuten, Tanskassa on myös voimassa laki, jolla vanhemmat joutuvat edesvastuuseen, jos ympärileikkauttavat tyttärensä - vaikka lomamatkalla, jos se tulee ilmi. Tästä on langetettu ehdollisia ja ehdottomia tuomioita ja suoritettu huostaanottoja. Näin Tanskassa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ympärileikatut tytöt tulisi ehdottomasti ottaa huostaan, ja itse asiassa kaikki muutkin lapset sellaisilta vanhemmilta.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve kaikki,

Se, että asiat ovat/ovat olleet jollaintavalla ei ole perustelu siihen miten asioitten tulisi jatkossa olla.

Uskonnot ja kulttuuruit kehittyvät. Fyysiselle ympärileikkaukselle voi hyvin kehittää ei-silpovan rituaalin.

http://bisi59.puheenvuoro.uusisuomi.fi/155384-j%C3...

-Peace

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Toimituksen poiminnat