Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Talvivaaran kaivosalueen ongelmalliset liikkumisrajoitukset

Sisäasiainministeriö on antanut asetuksen liikkumis- ja oleskelurajoituksista, jotka koskevat myös Talvivaaran kaivosaluetta.  Uudistus on tarpeellinen, sillä uusi poliisilaki astuu voimaan tammikuussa 2014 ja tällöin vanhat liikkumis- ja oleskeluluparajoitukset kumoutuvat. Liikkumista rajoitetaan myös muilla kaivosalueilla sekä esimerkiksi ydinvoimaloiden ja tiettyjen tehdasalueiden luona.

Tämä on sinänsä aivan ymmärrettävää, sillä onhan se selvää, ettei tällaisille alueille voi ketä tahansa päästää turvallisuussyistä eikä myöskään sen takia, että mahdollisten vahingontekojen seuraukset voivat olla vakavia.

Talvivaaran osalta tässä on kuitenkin sellainen riski, että tällaiset rajoitukset lisäävät entisestään epäluottamusta ja mahdollistavat tiedon pimittämisen. Kaivosalueella liikkumista on toki rajoitettu ennenkin, mutta kauhuskenaario on se, että tällaisten rajoitusten takia jotain olennaista jää havaitsematta. Jokainen varmaan muistaa sen, ettei aiempaa vuotoa havainneet viranomaiset, vaan aivan ulkopuoliset ja kesti vielä aikansa ennen kuin Talvivaara edes myönsi ongelman olemassaolon.

En tunne sitä, kuinka tuleva tilanne eroaa nykyisestä (jos eroaa), mutta luulisi olevan itsestään selvää, ettei tällaisia rajoituksia tule käyttää muuhun kuin siihen, mihin ne on tarkoitettu: turvallisuuden takaamiseen. Liikkumisrajoitusten avulla ei tule luoda savuverhoa, jonka takana kaikenlainen puuhastelu sujuu ihmisten katseilta piilossa. Avoimuuden luulisi olevan niin Talvivaaran kuin ympäristön ja alueen asukkaiden edun mukaista.

Toivotaan siis parasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat