Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Hei, leikittäisiinkö demokratiaa?

Hyvät kajaanilaiset Herrasmiehet ja Rouvashenkilöt, jotka vaikutatte erilaisissa päättävissä elimissä. Olitte sitten vaaleilla valittuja, tai muuta tietä  asemaanne päätyneitä, minulla on teille ehdotus.

Leikitäänkö demokratiaa?

Se oli kuuminta hottia 1900-luvulta ja nyt 2000-luvulla jokaisen pitäisi hallita pelin perussäännöt, koska kyse on samankaltaisesta itsestäänselvyydestä kuin vaikkapa sosiaalinen media ja reaaliaikainen tiedonkulku. Suomessa pelataan pelin alamuotoa nimeltä "edustuksellinen demokratia". Osassa maata tosin pelataan vielä vanhoilla säännöillä, jotka tunnetaan nimellä "Kekkoslovakia".

Edustuksellisen demokratian säännöt menevät lyhyesti suurinpiirtein seuraavalla tavalla.

- Meitä vaaleilla valittuja edustajia on äänestetty siksi, koska äänestäjät uskovat/toivovat/kuvittelevat meidän ajavan sellaisia asioita, joita he kokevat tärkeiksi. Meitä ei ole äänestetty tehtäväämme, jotta tekisimme sen, mitä jopa vuosikymmeniä näissä touhuissa mukana olleet Herrasmiehet ja Rouvashenkilöt tahtovat. Päinvastoin - siellä kokouksissa tapahtuva piilotettu vallankäyttö on juurikin edustuksellisen demokratian vastaista. Me emme vastaa tekemisistämme Teille, vaan äänestäjillemme. Yhteistyötä täytyy tietenkin tehdä, mutta Te olette erehtyneet, jos kuvittelette, että maailma pyörii entiseen tapaan ja sama linja pitää, vaikka väki vähän vaihtuisikin.

- Sananvapaus on demokratian kulmakivi. Siksi me kirjoitamme ja sanomme mielipiteemme niin, että mahdollisimman moni ne kuulee. Suljettujen ovien takana puuhastellessa voi ja pitää tuoda näkemykset esille, mutta jotta äänestäjämme tietävät, mitä mietimme ja ajattelemme, on ajatukset syytä saada esille muillakin keinoin. Ja anteeksi vain, me emme ole läheskään aina sitä mieltä, mitä Te olette. Joskus me emme ole muodostaneet mielipidettä ja tällöin edustukselliseen demokratiaan kuuluu myös se, että ollaan valmiita kysymään muiden mielipiteitä. Tarvittaessa omat näkemykset asetetaan koeteltavaksi hyvissä ajoin ennen päätöksiä ja tarvittaessa on oltava valmis vaihtamaan käsityksiään. Kaiken lisäksi meitä kiinnostavat myös muiden kuin Teidän näkemykset. Edustuksellisessa demokratiassa ei myöskään pidä vastustaa tai kannattaa asioita sen takia, että sopiva/väärä puolue/henkilö niitä ajaa. Jokaisella on moraalinen velvoite pyrkiä tekemään parhaansa, vaikka toisinaan päätöksiä joutuu tekemään vailinaisin tiedoin ja virheitäkin voi sattua.

- Demokratian toinen kulmakivi on läpinäkyvyys. Mitä enemmän päätöksenteosta tehdään suljettujen ovien takana ja ilman julkista keskustelua, sen heikommin ihmiset tietävät, mitä tapahtuu. Tiedän, että monille Teistä se sopii. Mutta ihmettelen silti, että miksi politiikkaa - yhteisiä asioita - pitäisi tehdä suljettujen ovien takana silloin, kun siihen ei ole erityisiä syitä. Mitä suurempi osa päätöksistä naulataan suljettujen ovien takana, sen vähemmän mahdollisuuksia on kansalaisten kuulemiselle ja vaikuttamiselle. Te kauhistelette valtuutettujen reaaliaikaisia päivityksiä sosiaalisessa mediassa. Tiedättekö miltä kulisseissa tapahtuva päätöksenteko vaikuttaa meistä 2000-luvulle siirtyneistä? On myös harvinaisen hanurista huomata, että virkamiehet valmistelevat toisinaan asiat hyvin vahvasti oman visionsa mukaan ja jos oikeita kysymyksiä ei huomata esittää, voi hyvinkin tärkeitä asioita jäädä huomaamatta.

Tervetuloa 2000-luvulle. Koittakaahan vähän skarpata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat