Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Uusi teollinen vallankumous on pian täällä

Teollinen vallankumous käynnistyi 1700-luvulta alkaen Englannissa, kun tekniikan ja talouden kehittyminen käynnistivät näihin päiviin saakka jatkuneen prosessin, jossa entistä pienemmällä määrällä ihmistyötä voidaan tuottaa entistä suurempi määrä tavaraa. Samalla olemme nähneet sen, kuinka valtavat ihmismassat on nostettu kuilun partaalta varman toimeentulon piiriin ja ennen näkemätön materiaalinen vauraus on nyt muidenkin kuin kapean eliitin saatavilla.

Kun aiemmin koko maapallon väestön pääosa riutui ja raatoi toimeentulorajalla maataloudessa, kykenee pieni vähemmistö nyt ruokkimaan suuret massat ja vakavat nälänhädät ovat todellisuudessa historiaa muuten kuin sotatoimialueilla. Afrikan kurjimmillakin alueilla väkiluku kasvaa sen sijaan, että nälkävuosina sairaudet pyyhkäisisivät merkittävän osan väestöstä pois. Vihreä vallankumous- maatalouden teollistuminen sekä muu maatalouden teknologiaperustainen kehitys pelastivat meidän maailmalta, jota 1950- ja 1960-lukujen science fiction-kirjoissa pelättiin. Me tuotamme ruokaa yli tarpeen ja ongelmamme ihmiskunnan kelvollisessa ruokkimisessa ovat lähinnä poliittisia ja resurssien kohdentamiseen liittyviä. Elämme kuitenkin joka tapauksessa maailmassa, jossa kenenkään ei tarvitsisi nähdä enää nälkää.

Tuotannon automatisoinnissa erityisesti robottitekniikan kehitys on avannut näkymiä, joita monet pelkäävät. Arvioiden mukaan merkittävä osa työpaikoista tulee katoamaan lähitulevaisuudessa, kun robotit kykenevät yhä suurempaan määrään erilaisia työtehtäviä. Vielä emme ole juurikaan nähneet neoluddiitteja,vaikka muutosvastarintaa on nähty kautta koko prosessin, eikä liene syytä olettaa, ettei niin olisi jatkossakin. Se on kuitenkin varmaa, että kehitys tulee jatkumaan, mutta sinänsä prosessissa ei ole mitään uutta. Tuotanto on koko ajan tehostunut (ennen kaikkea ihmistyövoiman tarpeen osalta) ja keskittynyt suurempiin ja suurempiin tuotantoyksiköihin. Kun teollistuminen aidosti mullisti ihmisten elämän 1800-luvulta alkaen, vastaavaan on kyennyt vain tieto- ja viestintäteknologia kehitys ja arkipäiväistyiminen. Suurimmalta osin kyse on ollut kuitenkin siitä, että vanha suunta on jatkunut.

Mutta seuraava suuri muutos taitaa olla tulossa hyvin pian.

Nimittäin. Viime vuosina me teknologian kehitystä tarkkailleet olemme odottaneet ja seuranneet innolla, kuinka 3D-tulostus ja -skannaustekniikka ovat kehittyneet. Läpimurrot ovat seuranneet toisiaan ja nyt olemme saavuttaneet tilanteen, jossa olemme selkeästi murroskohdassa. Yhdysvalloissa koulun omistamalla 3D-tulostimella on tulostettu keinokäsi sitä tarvinneelle 12-vuotiaalle. Hänen isällään ei ollut varaa ostaa 20 000$ maksavaa kättä, joka olisi pian jäänyt pieneksi, mutta kiitos Internetistä löytämänsä YouTube-videon, koulun tulostimen ja yritysten ja erehdysten kautta edenneen työn, hän saattoi valmistaa pojalleen toimivan käden. Tulosteen hinta: 10 dollaria. Käden piirustukset voidaan tarvittaessa levittää kenen tahansa saataville [ellei näin ole jo tehty].

Hetken aikaa tulostustekniikan rajoitteena ja kehityksen hidasteena oli tulostusmateriaali. Mutta näin ei ole enää. Suomessakin hysteria- anteeksi julkisuuskynnyksen ylitti jokin aika sitten 3D-tulostimella tehty muovinen kertakäyttöinen ampuma-ase. Kyseessä oli lähinnä avoimen lähdekoodin ja karvalakkiteknologian demonstraatio, mutta kyllähän siitä tietysti on panikoitu eri puolilla maailmaa. Kyseessä oli halvalla tulostimella tehty viritelmä, jolla oikean ampuma-aseen kanssa tekemistä oli kovin vähän, vaikka se yhden laukauksen ampumiseen etäkäytettynä sopikin. Tällaisella ei ole oikeastaan mitään merkitystä, sillä ampuma-aseiden kotivalmistus on muutenkin helppoa, eikä siihen kummoisia työkaluja tarvitse. Todella merkittävää sen sijaan on se, että tänä vuonna on tulostettu ensimmäinen metallinen ase. Sen valmisti laillinen valmistaja ja kyseessä oli teolliseen tuotantoon tarkoitettu tulostin. 

Materiaalien kehitys on nopeaa ja tekniikan etenemisen myötä voidaan tuottaa yhä käyttökelpoisempia osia mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Tulostamiseen tarvittavien tiedostojen jako ei tietenkään ole mikään ongelma Internetin aikakaudella ja tulostinteknologia halpenee myös kovalla vauhdilla.

Tämä avaa valtavat mahdollisuudet paikalliselle tuotannolle, haastaa keskitetyt tuotantolaitokset ja luo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia yrittäjyyteen teollisuudesta taiteeseen. Miksi tilata varaosa Kiinasta, kun sen voi tulostaa Pertsan Auto-Rassaamon takahuoneessa? Jo nyt tulosteiden kustannukset ovat niin alhaisia, että pääomakustannuksetkin huomioiden tuotteet ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä. Vallankumous on alkamassa. Seuraavassa aallossa tulemme näkemään 3D-skannerien kehittymisen entistä käyttökelpoisemmiksi ja niiden halpenemisen. Toivottavasti byrokratia ei asetu vastahankaan ja me suomalaiset tartumme tähän loistavaan tilaisuuteen. Jos jokin asia on varmaa, niin se on se, etteivät kaukomaiden bulkkitavaran tuottajat tule tässä olemaan voittajia, jos kehityksen annetaan jatkua ja viranomaisten säätelymania ei asetu sitä liiaksi haittaamaan.

Henkilökohtaisesti odotankin mielenkiinnolla, mitä kaikkea Kajaanin lukion opiskelijat tulevatkaan saamaan aikaan, kun he päästävät luovuutensa valloilleen koulumme 3D-tulostimen kanssa. Pari vuotta sitten koulumme otti kolmoisvoiton Monetan rahansuunnittelukilpailusta, johon osallistuttiin monesta koulusta Itämeren alueelta, eikä kyse ollut poikkeuksellisesta onnistumisesta. Saas nähdä, mihin nuoret venyvät jatkossa, kun teknologian tarjoamat mahdollisuudet laajentuvat.

Tulevaisuus on jo täällä ja se näyttää entistä paremmalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

3D -tulostuksella on tiettyjä rajoituksia. Ensimmäisenä tulisi mieleen se, että laitteen tai tavaran täytyy olla materiaaliltaan kohtalaisen homogeenista. Muitakin rajoitteita on, kuten esimerkiksi emme voi tulostaa teräspalkkia 3d -tulostimella, koska tulostetusta teräspalkista puuttuu taivuuslujuus (taonta, karkaisu, päästö).
3d-tulostuksen parhaat näkymät löytäisin prototyyppien valmistamisessa. Nykymuotoisten kulutustavaroiden tuotannossa materiaali- ja tuotantokulut ovat minimaalisia suhteessa kaupan ja jakelun sekä oikeudenomistajien osuuteen taloudellisesta kakusta, ja suurimmat muutokset tulemme näkemään suunnittelu- ja jakeluketjujen toiminnassa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tällä hetkellä kyllä, mutta tuonkin osalta tekniikka etenee jo. Ks. esimerkiksi: http://www.patentgenius.com/patent/8509933.html

Materiaalifysiikka tietysti asettaa omat rajansa, mutta kyllä minä epäilen vahvasti, että tässä on tulossa teknologia, jonka käyttömahdollisuuksista monet ovat 2020-luvulla itsestään selviä, mutta joita ei vielä tällä hetkellä ole välttämättä kukaan edes miettinytkään.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Metalliesineiden 3D-tulostus on tulossa lasersintrauksen kautta.
http://blog.solidconcepts.com/industry-highlights/...

Seppo Paasikallio

3D tulostus sopii jo huomattavan suuriinkiin kohteisiin kuten taloihin.

Esimerkki:
2,500 Ft² House PRINTED in 20 Hours

http://www.riseearth.com/2013/11/2500-ft-house-pri...

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Aivan, tuosta olin lukenut, mutta nyt pääsi unohtumaan. Kiitoksia:)

Käyttäjän kokkonenvesa kuva
Vesa Kokkonen

3D on vain osa tulevaa mullistusta, mutta muuttaa varmasti monia arvoketjuja. Merkitys on suurin - ainakin alussa - juuri räätälöidyissä tuotteissa, kuten blogissa mainitussa proteeseissa. Vastaavasti lääkkeet voidaan sekoittaa kaikille erikseen, eikä tarvitse käyttää standardivahvuuksia. Lopulta vain mielikuvitus on rajana.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, vain aika näyttää, mihin asti tämä yltää... mutta varmaa on se, ettemme vielä tiedä siitä mitään:)

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Varsinainen vallankumous piilee lienee siinä mitä on jo nähty, siis että jossain vaiheessa teemme lähes kaiken itsepalveluna. No mikäs siinä, ja esim. julkisivutkin elävöityvät kummasti, hieno> https://vimeo.com/74350367 Pian enää puuttuu takapihaltani aurinkokennovetyvoimalaitos hampusta printattua polttokennoajoneuvoani varten ;D

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Varmasti se ainakin lisääntyy.

Toimituksen poiminnat