Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Katse kohti tulevaisuutta toverit!

Huomenna on vappu, työväen ja ylioppilaiden juhlapäivä, virallisesti suomalaisen työn päivä. Erityisesti vasemmistolle päivä on ollut tärkeä monella tavalla. Hyviä karnevaaleja ei tässä maassa ole liikaa, mutta yksi asia minua tuppaa häiritsemään vuodesta toiseen. Nimittäin vanhassa roikkuminen, joka vapun aikaan korostuu vielä äärimmilleen. 

Menneisyydestä on toki otettava oppia, eikä ikäviäkään asioita pidä unohtaa. Mutta menneisyyden avulla ei voi rakentaa tulevaisuuden Suomea maailmassa, joka alati muuttuu ja on yhä kauempana siitä todellisuudesta, jossa suomalainen poliittinen vasemmisto aloitti toimintansa. Mikäli vasemmisto taantuu konservatiiviseksi ja takertuu menneisyyteen entistä pahemmin, ei sillä rakenneta tulevaisuutta. Parhaimmillaan (pahimmillaan?) sillä voidaan vain hidastaa muutosta ja roikkua saavutetuissa eduissa, mutta sekin tuppaa useimmiten olemaan vain omaan polveen ampumista. Erityisesti SDP ja ammattiyhdistysliikkeet ovat tehneet tuollaisesta toiminnasta jo melkein taiteenlajin.

Meidän ei tule roikkua menneessä ja haahuilla sen perään, mitä on saatu aikaan joskus aiemmin. On rohkeasti tartuttava niihin haasteisiin, joita tämä päivä ja tulevaisuus tuovat. Epätoivoisten purkkapatenttikorjausten sijaan on uskallettava purkaa vanhoja ja rakentaa kokonaan uutta. Monet vanhoista ratkaisuistamme ovat menneestä maailmasta, eikä järjestelmiä voi välttämättä enää korjata varsinkaan siirtelemällä pelimerkkejä taskusta toiseen. Sen ei kuitenkaan tarvitse merkitä niiden tavoitteista luopumista. Monet hyvinvointivaltion instituutiot ovat kasvaneet byrokratiahelveteiksi, jotka eivät voi millään olla tehokkaita, tai järkeviä. Kelan etuudet pähkinänkuoressa-niminen 124-sivuinen  läystäke tiivistää olemassaolollaan systeemimme ongelmien luonteen. Raskas, sekava ja ilmeisen kallis. 

Lyhyesti ja yksinkertaisesti, jos suomalainen vasemmisto haluaa kääntää vuosikausien lähes jatkuvan alamäen uudeksi nousuksi, tarvitaan katseen kääntämistä tulevaisuutta kohti. Vanhojen rakenteiden paikkailulla ei voida enää edetä, vaan vanhaa on purettava aidosti uuden tieltä. Ja loppujen lopuksi on muistettava, ettei työväenpuolue voi olla työväenpuolue, jos se tukee ja ajaa politiikkaa, jolla kovin usein haitataan työn tekoa ja työllistämistä. Lisäksi meillä soisi olevan sen verran itsekunnioitusta, ettemme murusten takia nöyrtyisi suurempien lakeijoiksi ja käskytettäviksi. Osinkoverohäslingissä nähtiin hiukan toivottua ryhtiä, mutta matka on vielä pitkä. Pitkä ja kivinen ja mikäli meno ei muutu, edessä on jälleen kerran parhaimmillaan torjuntavoitto, pahimmillaan uusi askel kohti mitättömyyttä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Jos haluaisimme toimia oikein, homenna pitäisi pukeutua mustiin ja lapsille pitäisi antaa vain valkoisia ilmapalloja toivon merkiksi! Juhlaan ei ole kovin monta aiheita. Tiedän, että samalla, kun sanomme tämän äänen olemme toisinajattelijoita. En usko, että puolueessa tapahtuisi suuria muutoksia. Samat ihmiset jatkossakin päättävät linjoista ja hallituksessa pysytään. Eriääviä ääniä ei hyväksytä,koska muka asioista pitäisi puhua vain "omien kesken". Tiedän monista, jotka haluavat muutosta, mutta heitä ei kuunnella!!! Asioita pitää parantaa. Lähtö muihin puolueisiin ei ole mikään vaihtoehto. Kaikki puolueet jossain vaiheessa syövät sanansa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Näinhän se valitettavasti on, mutta uskon, että vain toistaiseksi. Paine kasvaa koko ajan ja jotain pitää tehdä. Uskottavuus alkaa olla koetuksella. "Omien kesken" puhuminen on tosiaan turhuutta, koska silloin painetta ei synny ja toisaalta samat jäärät saavat vetää rauhassa linjaansa. Turha tässä on leikkiä tyytyväistä Kokoomuksen peesaamiseen ja vaalilupausten pettämiseen.

Pekka Salo

Ikävä kyllä kaikkein eniten menneisyyteen katsoo vasemmistoliitto ja vasenryhmä. Sieltä se totuus löytyy Arhinmäki sanoo.

Toimituksen poiminnat