Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Tuulivoima: näin feodaalikapitalisti käy kukkarollasi

Lukaisin tänään Kainuun Sanomista, että Kainuuseen suunnitellaan rakennettavan yli 200 tuulivoimalaa. Jos kaikki hankkeet toteutuvat maksimilaajuudessaan, kyse on pientä ydinvoimalaa vastaavasta nimellistuotannosta. Tosin yleensä tuulivoiman tehot jäävät murto-osaan siitä. Jos Teknologiateollisuus ry:n selvityksillä on mitään todellisuuspohjaa, puhutaan lähemmäs 10 000 henkilötyövuodesta, joka jakaantuisi noin 20 vuoden ajanjaksolle ja josta pääosa hyödyttäisi Kainuuta, sillä se liittyisi käyttö- ja kunnossapitotyöhön. Sen olisi monellakin tavalla toivottava piristysruiske Kainuun taloudelle, joten paikallisesta näkökulmasta katsoen hankkeet ovat tietyin varauksin hyvinkin kannatettavia.   

Lisäksi tuulivoima on ainakin imagotasolla verrattain vihreää energiaa ja joka tapauksessa se parantaa omavaraisuutta, vähentää riippuvutta tuonnista ja tuottaa vain vähän päästöjä.

Mutta.

Kuten iso osa muustakin vihreästä taloudesta, tuulivoimaa subventoidaan raskaasti. Vihreiden kajaanilainen kunnanvaltuutettu Silja Keränen esittää blogissaaan tuulivoimaan liittyviä lukemia.

"Hankkeiden buumi johtuu siitä, että vuoden 2015 loppuun mennessä rakennetut tuulivoimalat saavat syöttötariffissa lisäbonuksen. Tällöin takuuhinta nousee noin 105,3 euroon/MWh. Muutoin takuuhinta on 83,5 €/MWh. Tuulivoiman syöttötariffi takaa tuottajalle varmuuden saada tuottamastaan sähköstä 12 vuoden ajan tukea sen 83,5 €/MWh. Tavoite on, että Suomessa olisi vuoteen 2020 mennessä jopa 2500 megawatin (MW) tuulivoimakapasitetti, mikä vastaisi vuosittain noin 6 terawattitunnin sähköntuotantoa. Nykyisellä energiantuotantomäärällä (67,7 TWh 2012) se olisi 9 % kokonaistuotannosta. Vuonna 2012 tuulivoiman osuus oli 0,7 %."

Äkkiseltään lukemat eivät juuri kelloja soita, mutta tarkistin sitten sähkön tukkuhintoja ja kappas vain. Sähkötermiinien tukkuhinnat vuosille 2014 ja 2015 ovat 43,6 ja 41,8 €/MWh ilman arvonlisäveroa. Viime vuonna tukkuhinnat huitelivat välillä parin kympin tienoilla.

Minä aivan oikeasti toivon, etten nyt ymmärrä jotain olennaista sähkömarkkinoiden toiminnasta ja että subventoinnit eivät ole aivan noin rouheita. Pelkään vain pahoin, että tuossa se komeus taitaakin sitten olla. Tuulivoimaa ollaan subventoimassa summalla, joka on jopa suurempi kuin sen tuottaman sähkön markkina-arvo tukkumarkkinoilla.

Voi elämän kevät. Voisiko joku kertoa, että olen väärässä?

Nimittäin jos en ole väärässä, niin tässä on ehkä eräs parhaista feodaalikapitalistisista virityksistä maassamme. Jokainen pyörähdys ja kierre käy veronmaksajien kukkarolla. Näin kansalaiset tosiasiallisesti laitetaan maksamaan veroa yksityisille yrityksille. Ei ole kummakaan, että monella on kiire rakentaa äkkiä ja mahdollisimman paljon tuulivoimaa, jotta vispilät saadaan pumppaamaan veronmaksajien rahoja osakkeidenomistajien kukkaroihin.

Tämänkään valossa ei ole yllättävää, että muualla maailamassa vihreät investoinnit ovat romahtaneet, kun yhteiskunna tukiohjelmat ovat lakanneet. Jos meno on ollut yhtään vastaavaa kuin Suomessa (ja olen ymmärtänyt nuo luvut oikein), niin eihän noissa ole kyse mistään muusta kuin feodaalikapitalismista, jossa veronmaksajat laitetaan maksamaan lääninherroille myllyjen avulla. Aivan kuin vanhaan hyvään aikaan.

Mutta kyllähän sitä joutuu paikallistalouden nimissä noita vispilöitä kannattamaan, vaikka mieli tekisi sanoa, että pitäkää tunkkinne.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"kansalaiset laitetaan maksamaan veroa yksityisille yrityksille"

"veronmaksajat laitetaan maksamaan lääninherroille myllyjen avulla"

Näin kai asia on. Tukitariffin piti alunperin sisältyä suoraan sähkön hintaan, mutta VM taisi estää sen sanoen että VM:n yksinoikeus on kerätä verot. Siis verot. Nyt valtio on tilinpidollisena väliportaana, mutta tosiasiassa vero siirtyy tuulivoimayritysten kassaan.

Feodaalivertaus taitaa olla harvinaisen osuva. Aatelisten kartanot sijaitsivat mäen kumpareilla kuten tämän päivän tuulitornit. Päivätyöalustalaiset asuivat notkelmissa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Nykysysteemissä on suorastaan pelottavan paljon feodalistisia piirteitä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Naurettava valhe on tuo työllistäminen. Tuulivoimayhtiöt ovat itse ilmoittaneet, että vakituisia työpaikkoja tuulivoimarakentaminen ei valtettavasti tuulivoimapaikkakunnalle luo. Yksi heisän antama arvio on, että työpaikkoja syntyy noin 3 p/MW/vuosi. Toisin sanoen tuo 600 MW rakentaminen luo yhteensä 1800 työpäivää vuodessa. Oiskohan tuo sitten noin kymmenkunta uutta työpaikkaa.

Skotlannissa luvattiin myös 11 000 työpaikkaa syntyvän,kun rakennetaan 3 800 MW. Kun sitten rakennettiin, niin todettiin, että työpaikkoja syntyi vain 2000. Suomessa on laskettu, ettää kun suunnitelu 2 500 MW rakennetaan valmiiksi, niin se työllistää huoltotöihin ja valvomoihin yhteensä 1 300 työpaikkaa.

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/scotland/99...

Suomessa TEM-ministeriön virkamiehet ovat joskus ilmoittaneet, että tuulivoiarakentaminen synnyttää 30 000 uutta työpaikka. Ministeriö oletti, että tuulivoimarakentamisessa kaikki laitetoimitukset olisivat kotimaisia. Näinhän ei ole, vaan laitetoimitukset tulevat nykyään pääasiassa Kiinasta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

En tunne tilannetta niin hyvin, että osaisin oikeastaan arvioida asiaa mielekkäällä tavalla. Jos "pääosa" tarkoittaa vaikkapa 60%:a, niin silloin tuon linkkaamani laskelman perusteella syntyisi noin 280 työpaikkaa noiden yli 200 tuulivoimalan ansiosta. Kyllähän se aika paljolta kuulostaa. Kiitoksia tuosta linkistä, pitääpä perehtyä aiheeseen tarkemmin viikonlopun aikana!

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

Rakentaminen työllistää, siis tuulivoimankin rakentaminen. Valitettavasti sen lisäksi, että siihen sitoutuu valtavasti pääomaa, siitä syntyy jatkuva menovirta kuluttajilta tuulivoimayhtiöille. Kokonaiskannattavuus jää varmasti miinukselle.

Käyttäjän ViljoRafaelHeinonen kuva
Viljo Heinonen

"Mutta kyllähän sitä joutuu paikallistalouden nimissä noita vispilöitä kannattamaan, vaikka mieli tekisi sanoa, että pitäkää tunkkinne.

Tuulivoimabisnes elää ja voi hyvin ainakin niin kauan, kun kaltasiasi riittää. Nyrkkiä puidaan vain käsi taskussa. Kun tiedät olevasi oikeassa, että tuulivoima ja varsinkin sen lisääminen maksatetaan meillä kuluttajilla, kannattaisi sitä mieltä olla myös paikallisesti.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Päätökset subventoinneista on jo tehty, joten haaskasta voi joko ottaa osansa, tai seisoa sivussa. Ei se osin kaluttu raato enää siitä nouse.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Kyllä sinä oikein ymmärsit. Tuulisähkölle taataan tietty hinta. Jos markkinahinta on takuuhintaa alempi, tuottajalle maksetaan erotus. Voiko parempaa "businesta" olla?.

http://www.emvi.fi/files/Syottotariffin_maaraytymi...

Ihmeen vähän noita myllyjä on noussut, kun ottaa huomioon avokätisen tuen. Toki suunnitelmia on todella paljon. Ilmeisesti veronmaksajat osaavat kuitenkin vastustaa tuulipuistoja.

Toimituksen poiminnat