Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Nuori typerä mies: Giorgos Katidis ja natsitervehdys

Kreikkalainen jalkapalloilija Giorgos Katidis juhlisti voittomaaliaan natsitervehdyksellä. Nuorukainen sai typeryydestään elinikäisen pelikiellon. Katidisin naurettavat selitykset vetivät vertoja jo parhaille tässä maassa nähdyille yrityksille selittää fasistinen puuhastelu joksikin muuksi kuin mitä se on, eikä niiden toistamisessa ole viihdearvostaan huolimatta järkeä. Suoraan sanottuna pitää olla joko silmissä tai päässä vikaa, jos kuvittelee palloilijan tehneen mitään muuta kuin natsitervehdyksen. Nyt monet natsismin vastustajat ovat riemuissaan Katidisin saamasta rangaistuksesta. Natsipaska sai mitä tilasi ja ansaitsi, mutta ainakin itselläni löi hiukan tyhjää, kun kuulin rangaistuksesta.

Elinikäinen pelikielto.

Rangaistuksilla voidaan nähdä olevan kolme tarkoitusta. Ensinnäkin rangaistusten olemassaolo pitää kaidalla polulla sellaiset henkilöt, jotka eivät ilman rangaistusten pelkoa pysyisi kaidalla polulla. Toisaalta niiden tehtävä on rangaista tekijää, jotta hän tuntee tekemänsä typeryyden omissa nahoissaan ja jos mahdollista, rangaistuksella korjataan, tai ainakin hyvitetään vahinkoja ja parannetaan edellytyksiä välttää vastaava toiminta jatkossa.

Mitä nyt tehtiin?

Katidisin saama tuomio on selkeä signaali siitä, että natsiperseilyn suhteen vallitsee nollatoleranssi. Kukaan täysjärkinen natsipelle ei tämän jälkeen tee arveluttavia eleitä, jos hän haluaa vielä jatkaa uraansa. Siinä mielessä kova rangaistus on paikallaan ja vähentänee tällaisia lieveilmiöitä.

Mutta Giorgos Katidisin osalta hänen uransa on tuhottu. Parikymppinen nuorukainen ei voi enää jatkaa pelaamista, jolla on varmasti ollut todella suuri merkitys hänen elämässään. Yksi typeryys on tuhonnut hänen mahdollisuutensa, vaikka hän ei syyllistynyt varsinaiseen rikokseen. Ei ryöstänyt rahaa, ajanut kännissä autolla, tai hakannut vaimoaan. Hän osoitti tukensa fasistiselle ideologialle ja se oli sitten siinä. Kreikan tilanteen huomioiden on selvää, että tapaukseen pitikin puuttua erityisellä ankaruudella, mutta oliko tuomio kohtuullinen? Nyt Katidisilla ei ole mitään syytä tehdä parannusta. Hänen ei kannata edes yrittää. Pahimmassa tapauksessa hänestä tulee maansa natsien marttyyri ja sellaisia radikaalit juuri kaipaavatkin. Yksi testosteronihöyryissä tehty käsiliike teki vuosien valmentautumisen turhaksi ja vei tulevaisuuden mahdollisuudet.

Mielestäni kukaan nuori ei ansaitse tällaista kohtelua. Ei vaikka kyseinen tervehdys on sitä itseään ja ainakin itselleni natsismi on vastenmielisin ideologia, jonka ihmiskunta on saanut aikaan. Kun kyse on nuorista, niin natsikin ansaitsee mahdollisuuden oppia ja parantua. Nuoret tekevät virheitä. Varsinkin nuoret miehet. Suurin osa ihmisistä kuitenkin oppii virheistään, jos siihen annetaan vain mahdollisuus. Katidis ei ole näillä näkymin sellaista saamassa ja se on hyvin valitettavaa.

Mitä tällaiselle toiminnalle pitäisi sitten tehdä, jos ja kun olemme sitä mieltä, ettei ihmisvihalle rakentuville ideologioille tule antaa sijaa urheilussa?

Ammattilaisten ollessa kyseessä pitäisi tilanteen olla sellainen, että tällaisesta (ja verrattavissa olevasta) typerehtimisestä rapsahtaa automaattisesti pitkä pelikielto ja palkanmenetys. Enkä nyt puhu muutamasta pelistä, vaan kunnon jäähystä. Esimerkiksi loppukausi ja seuraava kokonaan. Ilman mitään mutinoita.

Tapauksen perusteellisempi tutkinta määrittäisi sitten pelikiellon pituuden. Esimerkiksi Katidisin tapauksessa on mielestäni hyvin ollennaista se, että oliko kyseessä yksittäinen erhe, vai viettääkö nuorukainen aikaansa maansa natsipiireissä osallistuen heidän toimintaansa kentän ulkopuolella, jolloin kyseessä oli yksi osa hänen seuraamansa vihaideologian tukemista. Pelikiellon tulisi olla sellainen, että sen osalta edellytetään nuhteettomuutta ja sen jälkeen pelioikeus jatkuisi "ehdollisena", jolloin lievempiinkin rikkeisiin puututtaisiin ankarammin. Toista mahdollisuutta ei samanlaisen urpoilun jälkeen tarvitsisi enää antaa. Näin rangaistuksella voitaisiin pyrkiä korjaamaan tilanne ja kannustamaan positiiviseen muutokseen. Nyt rangaistus lähinnä ajaa Katidisin syvemmälle natsipiireihin (jos hän sellaisissa jo on).

Olisi ollut niin Katidisin kuin yhteiskunnankin edun mukaista määrätä hänet juniorityöhön ja kasvamaan vuodeksi niillä puheilla, että jos hoidat hommasi hyvin, etkä natseile, niin pääset vielä takaisin....mutta tämä on viimeinen mahdollisuutesi. Mutta ei. Nyt Katidisilla ei ole mitään kannustinta natseilla yhtään vähempää ja jokainen kaappinatsi on aivan yhtä kaappinatsi kuin ennenkin. Pahimmassa tapauksessa tästä alkaa Katidisin ura oikeana natsina ja natsiliike saa kaipaamansa marttyyrin "systeemin sortaessa" heitä.

Ei näin.

 

Muokkaus: minulle on juuri kerrottu, että kielto koskee maajoukkuepelejä. Joten... rangaistus ei ole lähimainkaan niin kova kuin oletin, mutta peruspointti natsismin vastustamisen keinoista pysyy edelleen samana. On pyrittävä toimimaan niin, että ohjaamme muutosta kohti parempaa, emme sulje portteja.

Kiitoksia kansalaispalautteesta:) Jätän tuon mokailun tuonne kaiken kansan naurettavaksi ja itselleni muistutukseksi siitä, että pitää keskittyä lukemaansa. Meni kansalliset pelit ja joukkueet sekaisin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

^Löytyy tekstissä olevan linkin takaa, mutta kiitoksia kuitenkin:)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onneksi ihan kaikkeen ei tarvitse ottaa kantaa taustoja tietämättä. Olihan tuo silti kova rangaistus. Toivottavasti tuli aiheesta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ei kaverin kädenliike ja elehtiminen jätä seliteltävää, jälkikommenttien ollessa myös aika naurettavia. Rangaistus on ehdottomasti paikallaan ollut, muttei tuollaisena.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onhan tuo selvä tapa kertoa, ettei sinun kanssa haluta enää pelata. Futaaminen kun ei ole ihmisoikeus. Paskiaisten kanssa ei ole pakko leikkiä.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Taitotasosta riippuen saattoi olla vieläpä huima taloudellinen sanktio.

Katsojan hakkaminen on äkkiseltään ainoa tuon sanktion ansaitseva synti. Poikamainen ele ei missään nimessä saisi moista aiheuttaa.

Mielestäni oli tarpeellista, että tämä eka lukemani puolustus asiaan liittyen tuli vasemmalta. Kiitos siitä.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Ihmiset ovat kai joskus tappaneet toisiaan sen perusteella tekeekö ristinmerkin kahdella vai kolmella sormella. Kavereiden kanssa joskus nostamme pöydällä pikkuiseen salkoon kangaspalan, johon olen kirjoittanut: "Suomen lippu." Mutta me olemmekin aika kovia nationalisteja.

Lauri Korhonen

Toivottavasti se kangaspala on edes valkoinen niin ettei sitä voi tulkita väärin - käy heti ilmi että antautuminen on ehdoton?

Minna Harju

Jalkapalloon liittyneiden ja liittyvien rasististen yhteenottojen ja mielenilmaisujen vuoksi on äärimmäisen tärkeää että kaikkiin tapauksiin reagoidaan voimakkaasti. Tämä kyseinen tapaus ei liity edes mihinkään pelitilanteessa tapahtuneeseen äkilliseen purkaukseen, eikä ole selitettävissä millään, joten ymmärrän täysin Kreikan liiton päätöksen. Eiköhän Kreikan maajoukkuekin koostu monista eritaustaisista pelaajista, joten ko. pelaajan mukanaolo voisi johtaa joidenkin pelaajien kieltäytymiseen edustaa Kreikkaa. Palkanmaksaja, eli pelaajan joukkue, kai päättää sanktioista iltapäivälehtien mukaan myöhemmin, mielenkiintoista nähdä miten ko. tapaus vaikuttaa pelaajan ns. työsuhteeseen.

Lauri Korhonen

Epäselväksi jäi oliko reagointi Harjun mielestä tällä kertaa riittävän voimakasta vai olisiko tarvittu enempi varoittavaa esimerkkiä. Poliittisissa tuomioissa kun tuppaa olla riittävästä reagoinnista vain pienen pieni askel tarpeelliseksi katsottuun ennaltaehkäisyyn.

Ettei epähuomiossa luotaisi uusia ihmisoikeusongelmia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

L.K. (49.) Ei huolta! Kiina on jo huomioinut ennaltaehkäisyn:
"Kiinan hallitus vastaa kansalaisyhteiskunnan kasvuun vainoamalla ja vangitsemalla ihmisiä, jotka ilmaisevat mielipiteensä rauhanomaisesti, kuuluvat kiellettyihin uskonnollisiin ryhmiin, kannattavat demokraattisia uudistuksia ja ihmisoikeuksia tai puolustavat muiden ihmisten oikeuksia."

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Tämä tapaus vaikuttaa jalkapalloilun versiolta eräästä elokuva-alan tapauksesta, eli siitä, kun Lars von Trier saa pääsykiellon Cannesiin kun oli sanonut "ymmärtävänsä Hitleriä". Molempia tapauksia yhdistää pahasti ylilyöty rangaistus ja rangaistuksen saaneiden kömpelö ja harkitsematon, mutta tuskin kuitenkaan realistisesti ajatellen vaarallinen käytös. Minusta tuollaiset joidenkin tahojen puheet, joiden mukaan urheilu ja politiikka on pidettävä erillään, ovat naurettavia ja kaksinaismoralismissaan hiuksia nostattavia: minusta se, että kehitysmaiden asukkaita riistävät suuryhtiöt saavat urheilukisoissa vapaasti mainostaa tuotteitaan, on huomattavasti suurempi ongelma kuin se, että joku satunnainen nuori pelaaja tekee jonkin harkitsemattoman käsiliikkeen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ei tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan.

Suomalainen keihäänheittäjä Juha Laukkanen teki natsitervehdyksen kilpakumppanilleen saksalaiselle Boris Henrylle Edmontonin MM-keihäskarsinnoissa vuonna 2001. Katsojia oli paikan päällä 30000 ja tv:n ääressä varmasti miljoonia.

Laukkanen pyysi tekoaan julkisesti anteeksi ja sai anteeksi. Natsitervehdyksen syyksi hän kertoi huumorin ja rentouden hakemisen kisasuoritukseen.

Ovat asenteet koventuneet, sen voi nyt helposti todeta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Ka, tämä olikin oikein hyvä muistuke! Kiitoksia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Valtioiden historiakin voi vaikuttaa asiaan - esimerkiksi Kreikka oli Natsi-Saksan miehittämä lähes koko Toisen maailmansodan ajan.

Omaa kokemusta "kansallispohjaisista" reaktioista on parin vuosikymmenen takaa, jolloin lainasin kämppääni hyvälle ystäväpariskunnalle Alankomaista oman pitkän ulkomaanreissuni aikana. Kämpässäni oli näkyvillä Toisen maailmansodan aikainen saksalaismallinen sotilaskypärä (sellaistahan meilläkin käytettiin), jolla oli ihan järkevä käyttötarkoituskin.

Palattuani reissultani ja vieraidenkin jo lähdettyä kotiinsa ihmettelin, mihin kypärä oli kadonnut. Lopulta se löytyi johonkin mahdollisimman näkymättömiin piilotettuna ja samalla hetkellä sitten tajusinkin piilottamisen syyn.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Rasismiin suhtaudutaan vakavasti myös esim pc-peleissä. En tiedä kuin 2 rikettä, jotka voivat aiheuttaa lähes sadan euron hintaisen pelitilin sulkemisen ja ne ovat rasismi ja huijaus. Mielestäni se on hyvä.

Jopa yhdestä "fukin jew" tai "fukin niga" (automaattiset seulat poistaa oikeinkirjoituksen) voi saada pelitilinsä suljettua. Aivan oikein, sillä masentavaa lukea moista paskaa kun on vapaalla ja pitää hauskaa, eli pelaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Elinikäinen pelikielto on törkeä rangaistus vaikka se koskisi vain maajoukkuepelejä. Mitä, jos Joonas Kolkka olisi saanut nuoruuden natsipelleilyistään elinikäisen pelikiellon Suomen maajoukkueeseen?

Luulisi, että natsillekin tekee hyvää välillä pelata raittiissa ulkoilmassa jalkapalloa. Hölmöilystä pitää rangaista eikä jalkapallon politisoimisesta ole seurannut muuta kuin murheita mutta pelkästä eleestä ei pitäisi antaa kovin suurta rangaistusta kunhan se ei toistu. Nuorena on moni tehnyt tyhmiä asioita.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Minua oikeastaan kiinnostaa tuo Ilta-Sanomien kysely "voiko natsitervehdyksen tehdä vahingossa?". Siihen on vastannut kuutisentuhatta suomalaista, joista reilusti yli puolet on sitä mieltä, että totta kai voi.

Melkoisia lihaskouristuksia ihmisillä. Tässä maassa on kokonaisen maalaiskunnan verran väkeä, joiden kädet saattavat hetkellä millä hyvänsä heilahtaa yläkenoon ihan vahingossa? Vaikuttaa vaaralliselta jo ihan työturvallisuuden kannalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskon vastaajien ajatelleen muita kuin itseään, esimerkiksi saksalaisia vanhuksia.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola

Niin mitenkäs se natsitervehdys oikein määritellään? Ei minulla ainakaan ole aavistustakaan, en ole opiskellut tällaisia asioita. Sen sijaan aina silloin tällöin tulee morjestettua kavereille liikenteessä ja sen ulkopuolella. Senhän voi aivan hyvin joku suvaitsevaisten puolueen jäsen tulkita natsityyppiseksi tervehdykseksi...?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ykä Lepola kyselee:

"Niin mitenkäs se natsitervehdys oikein määritellään?"

Nostetaan oikea käsivarsi suorassa asennossa reilusti yläviistoon, ja kämmen pidetään levynä.

Tunnetaan myös roomalaisena tervehdyksenä, ja Italian fasistit käyttivät sitä ennen natseja. Yhdysvalloissa sama tervehdys oli ollut käytössä lippuvalaa vannottaessa, mutta siitä luovuttiin sen jälkeen kun natsit omivat sen. Nykyisin tervehdystä eivät harrasta juuri muut kuin vain äärioikeistolaiset.

"Ei minulla ainakaan ole aavistustakaan, en ole opiskellut tällaisia asioita."

No johan olet huonosti sivistynyt. Olisit lukenut enemmän Korkeajännityksiä pienenä niinkuin me muutkin pojat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #40

Ei pidä unohtaa Hitlerin itsensä käyttämää ja Hitlerin läsnäollessa käytettyä natsitervehdystä, minkä lähes päivittäin voi Suomessakin havannoida , mikäli tarkkailee kahta toisiaan kauempaa tervehtivää henkilöä. Autoa ajettaessa ja esimerkiksi autoilevaa vastaantulijaa tervehdittäessä tehdään tahattomasti natsitervehdys.

Tällöin heilautetaan käsi kyynärpäästä taivutettuna eteenpäin ja avokämmen nousee noin olkapään korkeudelle. Tällaisen natsitervehdykseen tekee todella moni suomalainen vahingossa, joten tuo iltapäivälehden kysely tuloksineen on suunnaltaan oikea, tosin reilusti alakanttiin arvioitu.

Käyttäjän ylepola kuva
Sakari "Ykä" Lepola Vastaus kommenttiin #40

Tuosta vastausten määrästä ja niissä esitetyistä variaatiosta päätellen en ole ainoa, joka pohtii mikä sitten on oikeasti natsitervehdys. Minullakin on mielikuva ainakin kahdesta tyystin erilaisesta tavasta...

Korkeajännityksiä tuli kyllä luettua, mutta varsinaisina oppikirjoina en niitä osannut pitää :)

Mutta vakavasti ottaen: Jos puhutaan niinkin lopullisesta asiasta kuin mitä on elinikäinen pelikielto, pitäisi minusta asian olla vankemmalla pohjalla kuin mitä antavat Korkeajännitys, Tex Willer tai Nakke Nakuttaja. Tämä vaikuttaa enemmän siltä, että on hakemalla haettu tekosyy päästä eroon muutoin epätoivotusta henkilöstä. Ja silloin on monesti oikeusmurha mahdollinen jos näin ryhdytään toimimaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kevätpäivää Jussille ja kaikille muillekin. Tietynlaisesta sukurasituksestani huolimatta en tee natsitervehdyksiä, mutta joskus talvipäivinä tulee oikealla kädellä autossa kokeiltua, onko tuulilasille virtaava ilma lämmintä. Minulla on aavistus, että Kreikan futisliiton herrat saattaisivat nähdä asennossani juuri Sen eleen.

Ojennetun käsivarren kulma on mielestäni olennainen juttu. Jos "natsitervehdys" halutaan terminä määritellä niin, että se on vaikkapa käräjillä sovellettavissa, tarvitaan käsitteestä tarkat tiedot kirjoihin ja kansiin. "Yläviisto" on mielestäni liian epämääräinen suunta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muistelen noita vanhoja Punaisen torin paraateja. Siellä Kremlin muurin katolla koko politbyroo nosti kätensä yläviistoon, kun ydinohjukset ja armeija kulkivat rauhanomaisesti ohi.
Ehkäpä N-liitto kaatuikin juuri tuohon natsitervehdykseen?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lisäksi tulee huomioida eri variaatiot natsitervehdyksestä.

Edes sotahistorioitsija Jussi Jalonen ei tuntenut/maininnut kuin yhden version, joten asiaa huomattavasti vähemmän harrastaville kansalaisille on ehdottomasti suunnattava tietoiskut aiheesta joko kurssituksina tai mediassa.

Käyttäjän JormaHrknen kuva
Jorma Härkönen

Jalkapallo on hieno laji ja ylivoimaisesti maailman suurin urheilulaji. Sen vuoksi sen piirissä olevat ilmiöt saavat valtafvan huomion ja sen vuoksi pelaajat ovat merkittäviä roolimalleja. Hienoa lajissa on myös se, että sen piirissä on kansainvälisesti ja kansallisesti jo kauan tehty todella aktiivista rasisminvastaista työtä. Pahimmillaan tilanne oli nimittäin sellainen, että tummaihoisille pelaajille heiteltiin banaaneja katsomosta, puhumattakaan kaikista törkyhuudoista.

Jos katsotte vaikkapa Mestarien Liigan otteluita TV:stä, huomaatte, että kentänlaitamainoksissa toistuu pelin aikana useasti "No to Rasicm"-teksti. Suomessa on junioreiden keskuudessa ollut "Rasisti on reppana"-teemainen, onnistunut kampanja.

Katidisin joukkueen AEK Ateenan fanit ovat muuten todella jyrkästi tuominneet Katidisin teon. Ottaen huomioon Kreikan tulenaran tilanteen tällä hetkellä, hänen eleensä on todella tuomittava ja rangaistus (siis elinikäinen porttikielto maajoukkueeseen) on paikallaan.

Janne Hilden

Vuodenvaihteessa AC Milanin joukkue marssi pois kentältä kesken pelin, kun ghanalainen Boateng sai osakseen huutelua katsomosta. Mahtoi nelosdivarijoukkueen pelaajia harmittaa, kun kerrankin olivat saaneet vieraakseen maailmanluokan tähtiä.
http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/watch-...

Minna Harju

"Jalkapallo on hieno laji ja ylivoimaisesti maailman suurin urheilulaji. Sen vuoksi sen piirissä olevat ilmiöt saavat valtafvan huomion ja sen vuoksi pelaajat ovat merkittäviä roolimalleja. Hienoa lajissa on myös se, että sen piirissä on kansainvälisesti ja kansallisesti jo kauan tehty todella aktiivista rasisminvastaista työtä. Pahimmillaan tilanne oli nimittäin sellainen, että tummaihoisille pelaajille heiteltiin banaaneja katsomosta, puhumattakaan kaikista törkyhuudoista."

Paljon tekemistä on edelleen, kun esimerkiksi Venäjällä huippujoukkue Pietarin Zenitin johto on ilmoittanut, että eivät voi kannattajiensa vuoksi palkata tummaihoisia pelaajia. Ja MM-kisat pelataan vielä kyseisessä maassa ja kaupungissakin 2018.

http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-...

Markku Nieminen

On täysin ymmärrettävää että vasemmistolaiset kannattavat elinkautista siitä että joku tekee roomalaisen tervehdyksen sillä vaikka se erosikin melkoisesti itse pääpiru aatun vastaavasta tervehdyksestä niin asialla ei tietenkään ole merkitystä koska tästäkin saatiin pieni olkiukko jolla mölistä.

Vasemmiston johtamissa maissa on teloitettu pienten kansojen verran väestöä pelkästään siitä syystä että heillä on ollut silmälasit tai heidän on epäilty osaavan jotain vierasta kieltä. EU on uusi neuvostoliitto ja sen kätyrit ovat kaikkialla, etenkin poliittisessa johdossa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Blogin kirjoittaja on esimerkillisen fiksu vasemmistoliittolainen.

Mitä tulee tähän nuoren futarin elinikäiseen kieltoon... mielestäni minkään oikeuskäytännön mukaan ei nuorta ihmistä voi rangaista elinikäisesti.

Ei semmoinen vain ole oikein.

EDIT:
Mikäli kielto koskee vain maajoukkuepelejä niin tuomio on hyväksyttävä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Haluatko Mikko kertoa mikä käytännön ero aktiiviurheilijalle on viiden vuoden ja elinikäisellä pelikiellolla? Huippu-urheilijan ura on käytännössä ohi aina jos kielto ylittää kaksi vuotta. Kovinkaan moni dopingista kärynnyt ei ole palannut enää huipulle kahden vuoden tauon jälkeen.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kiitoksia. Tuosta kiellosta on nyt vähän ristivetoa ilmassa, koitan muistaa päivittää, jahka tuosta nyt tulee joku selvyys.

Janne Hilden

Kyllä hei se panna koskee mahdollisia maajoukkue-esiintymisiä.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Kyllä tuollaisen eleen voi totta todellakin tehdä ajattelematta sen yhteyksiä (käden kohottaminen ilmaan). Ainakin tuon mitä vilkaisin aiheen uutiskuvasta ohimennen. Urheilussa voittajat ei yleensä pysähdy analysoimaan "Hmm, mitenkäs minä nyt tämän tuuletuksen tekisin? Olisikohan se hyvä tehdä näin..eikun noin?" :D

Vaan enpä sano, voihan se olla tarkoituksellinenkin. Ne sen tietää, ketkä tuntevat tämän tyypin lähemmin ja mielipiteineen.
Jos on kysymys vahingosta, silloin on pelikiellot tod.epäoikeudenmukaisia. Luulisi että ko.tyypin natsisympatiat olisi jossain kohtaa vilahtaneet esille muutenkin, että olisi vähän tukea asialle muutakin kuin pelkkä käden nosto ylös.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Katso video. Ei ollut satunnainen huitaisu, josta otettiin valokuva sattumalta sopivalla hetkellä.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

Tuossa vähän lisää jalkapallonazitervehdystä ja tällä kertaa Serie A:sta

http://www.youtube.com/watch?v=qw0kgk2qkDc

di Canion käsityksen mukaan kyseessä oli vanha roomalainen tervehdys. Rangaistuksia en nyt muista. Mutta varmaan "hieman" vähäisemmät kuin kreikkalaisella futaajalla.

Janne Hilden

Hän käytti tervehdystä kahdesti otteluiden aikana, tervehtiäkseen Lazion oikeistolaisia "ultra"-kannattajia. Näiden kertojen jälkeen di Caniota rangaistiin yhden ottelun pelikiellolla ja 7000 euron sakolla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onkohan kulma oikea? Vanhat miehet eivät aina saa ojennetuksi kättään (1975):
http://www.comtourist.com/images/large/lenin-mauso...

Vas: Podgornyi, Brezhnev, Kosygin. NKP:n pääideologi Suslov ei taivu?

Janne Hilden

Viimeisin yleisön rasistinen käytös sattui viime torstaina. Yllätys yllätys, asialla Inter Milanin kannattajat:
http://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=3-2&ID=237847
Kyllä FIFAlla työtä riittää rasismin kitkemiseksi kentältä ja katsomoista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Italian esimerkit osoittavat, etteivät aivan kevyet keinot pure.

Toimituksen poiminnat