Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Henkirikokset vuonna 2012: muutamia havaintoja

Vaikka uutisoinnin perusteella näin ei voisikaan ehkä luulla, vuonna 2012 tehtiin ennätyksellisen vähän henkirikoksia. Vain 92 surmattiin viime vuonna. Kuten aiemmassa kirjoituksessani totesin, elämme maassa, joka on koko ajan turvallisempi ja turvallisempi. Jokainen viattoman surma on toki liikaa, mutta pessimismissä rypemisen sijaan olisi toisinaan syytä muistaa myös se, että suurimmalta osin menemme koko ajan parempaan suuntaan.

Viime vuoden tilastoja tutkiessani huomasin myös mielenkiintoisen seikan.

Suhteellisesti eniten henkirikoksia tehtiin Kymenlaakson alueella (0,049 henkirikosta/1000 asukasta) ja absoluuttisesti eniten Helsingissä (15) eli joka kuudes Suomessa tehdyistä henkirikoksista tapahtui siellä. Itä- ja Länsi-Uusimaa eivät sisälly tähän, niissä surmattiin vielä 11 lisää. Kaiken kaikkiaan Uudenmaan alueella surmattiin siis 26 ihmistä, eli siellä tehtiin 28 % maamme henkirikoksista. Kokonaisuutena aika prikulleen "oma osuus", sillä  maamme väestöstä alueella asuu noin 29 %. Voidaankin sanoa, että väestöpohjaan suhteutettuna Uudenmaan alue edustaa suomalaista keskiarvoa.

En kuitenkaan malta olla kytkemättä tätä asekeskusteluun, sillä monien hysteerikkojen mielestä aseiden määrä kytkeytyy henkirikosten määrän ja jos aseita on, niin sitten ihmisiä tapetaan. Vilkaisinkin aseiden määrää eri puolilla Suomea ja lukemat ovat mielenkiintoisia.

Kainuussa puukotettiin yksi ihminen humalassa hengiltä. Aseita meillä on per capita maan eniten, 0,71 asetta henkeä kohden. Lähes koko Pohjanmaa oli luokassa <0,01 henkirikosta tuhatta asukasta kohden ja Kainuu pääsi yhdellä kännisurmallaan niukasti sen yli. Helsingissä lukema on yli kaksinkertainen. Koilismaalla ja Jokilaaksojen alueella ei tapettu ketään. Oulussa vain yksi ihminen. Kaikilla alueilla ampuma-aseita on vähintään puolitoistakertaisesti Uudenmaan lukuihin verrattuna ja useimmiten puhumme vielä suuremmasta erosta. Yksittäisen alueen tilanne heilahtelee toki vuodesta toiseen toisinaan dramaattisesti, mutta kun katsomme laajoja alueita, tilanne on hiukan toinen.

Kainuun aselukema on noin neljä kertaa enemmän kuin parhaiten aseistautuneella Uudenmaan alueella. Kappalemäärällisesti laskien 20-kertainen määrä ihmisiä omistaa vain alle nelinkertaisen määrän aseita. Suurempinakin surmavuosina täällä heilutellaan lähinnä puukkoa. Koilismaa on maamme toiseksi parhaiten aseistautunut alue, eikä siellä ihmisiä tapettu. Rannikon Pohjanmaalla eniten aseita on Jokiseutujen alueella ja siellä päästiin vuodesta 2012 puhtain paperein. Hyvin aseistetuilla alueilla tehtiin siis ylipäätään vähän henkirikoksia, vaikka tyypillinen työkalu siihen hommaan onkin veitsi. Tästä ei tietenkään voi sanoa, että aseiden määrää lisäämällä lisääntyisi turvallisuus, mutta tämän havainnon myötä ei jaakonsaarille ja kumppaneille voi oikein muuta kuin nauraa.*

Quemadmoeum gladis nemeinum occidit, occidentis telum est. -Seneca-

 

 

 

 

Jos ohimosuonet alkoivat sykkiä, tai haluat tietää lisää, ole hyvä ja lue seuraavat kirjoitukset ennen kuin alat kommentoida:

Ampuma-aseiden määrä ja henkirikokset.

Onko aseenomistaja vaarallinen?

 

* Tekstissä mainitsemattomista alueista osassa on enemmän aseita ja osassa vähemmän, toisaalla tapetaan enemmän porukkaa ja toisaalla vähemmän. Aika lailla miten sattuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Samalla tavoin näen minäkin ettei aseiden määrällä ole suoraa yhteyttä henkirikosten määrän kanssa. Aseiden määrä ei korreloi yhteiskunnan väkivallan määrään, vaan yhteiskunnan väkivallan määrä korreloi yleiseen moraalitasoon ja oikeudentuntoon. Jos ihmisillä on kautta linjan vahva oikeudentunto ja he hillitsevät ja pystyvät käsittelemään tunteensa aseet eivät ole vaarallisia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jepjep, henkirikokset kytkeytyvät selvästi ennen kaikkea sosioekonomisiin ja kulttuurisiin tekijöihin.

Johan Lom

Muistaakseni Kainuu on kuitenkin perinteisesti ollut tilastollisesti kaikkein väkivaltaisinta aluetta Suomessa mitä tulee henkirikoksiin väkilukuun suhteutettuna.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Meitä on noin 80 000. Kun täällä tapetaan 0-1 olemme hyvin rauhallisia. Kun tapetaan 2-3, olemme perusporukkaa ja jos pistetään kylmäksi 4+, niin olemme huipulla. Yleensä hommat hoidetaan täällä paljain käsin, tai puukolla.

Toimituksen poiminnat