Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Ampuma-aseiden määrä ja niillä tehtävät henkirikokset

Oululainen sosiaalidemokraatti Liisa Jaakonsaari kirjoitti (1) reilu viikko sitten otsikolla Aseet tappavat. Hänen kuningasajatuksensa oli se, että (ainakin) puoliautomaattiaseista pitää päästä eroon, koska nehän tappavat. Jaakonsaari väittää tekstissään, että aseiden määrällä ja aseilla tehtävillä surmilla on suora yhteys.

No kaivoin sitten joutessani esiin Guardianin keräämät tiedot(2) aseista ja niillä tehtävistä surmista. Lähteinä heillä ovat YK:n UNODC ja Small Arms Survey. Yksinkertainen Excel-magia antoi aseiden määrän ja aseilla tehtävien henkirikosten väliseksi korrelaatioksi -0,1. Suomeksi sanoen: jos aseiden määrä lisääntyy, niin ampuma-aseilla tehtävien henkirikosten määrä alenee hiukan.

Todellisuudessa lukema on niin pieni, ettei aivan noin rohkeaa johtopäätöstä voi yleisellä tasolla todellakaan esittää, mutta Jaakonsaaren ja muiden tietämättömien hysterialle ei ole yleisellä tasolla aihetta, sillä lukema osoittaa sen, ettei aseiden määrällä ja niillä tehtävillä henkirikoksilla ole ainakaan mainittavaa positiivista yhteyttä.

Joissakin maissa aseita on murto-osa Suomen määristä ja henkirikoksia tehdään niillä moninkertaisesti. Joissakin maissa taas aseita on suurin piirtein saman verran ja joissakin niillä tapetaan enemmän ihmisiä, joissakin vähemmän. Yhdysvaltojen osavaltioiden välisten erojen tarkastelu vahvistaa tämän havainnon vielä selvemmin. Kyse on aivan selvästi muusta kuin aseiden määrästä.

Lisäksi aineistot Suomesta eivät vahvista myöskään Jaakonsaaren väittämää. Suomalainen mies, jolla ei ole laillista asetta surmaa moninkertaisella todennäköisyydellä verrattuna suomalaiseen mieheen, jolta ase (aseita) löytyy. Jos Jaakonsaari olisi oikeassa, aseita omistavien pitäisi surmata enemmän ihmisiä, mutta kun he eivät näin tee. He ovat tässä maassa huomattavasti harmittomampia kuin aseistamattomat kansalaiset.

Sosiaalidemokraateille kovin tyypilliseen tapaan Jaakonsaari ei myöskään anna todellisuuden häiritä, kun hän sanoo

"Vähiten ihmisinä surmataan aseilla Japanissa, Honkongissa ja Hollanissa. Kaikissa esimerkimaissa aseiden hankinta ja hallussapito on ankarasti säännelty."

Anteeksi vain. Singaporessa ja Japanissa surmataan erittäin vähän ylipäätään. Toisaalta jos kyse on jotenkin mystisesti aseiden määristä, niin miksi Singaporessa sitten tehdään henkirikoksia puolitoista kertaa Japania enemmän, vaikka japanilaisilla on hiukan enemmän aseita? Alankomaista puhuminen on sinänsä hupaisaa, koska maassahan tosiaan on tiukka aselainsäädäntö, mutta Suomessa tehdään aseilla henkirikoksia noin puolitoistakertainen määrä (suurin osa laittomilla aseilla), vaikka aseita on meillä laillisesti noin kymmenkertainen määrä. Hollannissa aseiden vähäisestä määrästä huolimatta yleisin tapa päästää lähimmäinen päiviltään on ampua tämä ja Suomessa homma hoidetaan veitsellä. Voi Jaakonsaari, voisitteko hiukan miettiä, mitä sanotte, kun monet kuuntelevat teitä?

Toisin sanoen laillisten ampuma-aseiden määrän säätelyllä ei olisi  kummoista positiivista vaikutusta kokonaistilanteeseen, sillä säätely koskisi aseita, joilla tehdään alle 10 % maamme henkirikoksista. Huomattava (suurin?) osa näistäkin surmista on äkkipikaistuksissa ja/tai humalassa tehtyjä lähisuhdesurmia, jotka yleensä hoidetaan maassamme muilla joka kodista löytyvillä välineillä. Tiukempi lainsäädäntö pitäisi aseet toki poissa lainkuuliaisten kansalaisten kodeista ja näin voitaisiin luoda turvallisuuden illuusio ja vaikutelma siitä, että viranomaiset tekisivät jotain. Ja sehän taitaakin olla tämän päivän sosiaalidemokraattien toiminnassa jutun ydin. Pääasia on, että saadaan vaikutelma siitä, että jotain tehdään. Vrt. Urpilainen takkuutuksineen, joilla saadaan myrkkypalat marinoitua kansalle paremmin nieltäviksi, kun pitää taas kantaa vastuuta ja luvata maksaa toisten pelivelkoja. Aivan sama, onko siitä mitään hyötyä. Pääasia on, että päästään pätemään ja näyttää sille, että jotain saadaan aikaan.

Tiukentamalla lainsäädäntöä ei voida siis olennaisesti lisätä turvallisuutta, jos lainsäädäntö kohdistuu aseenomistajiin yleisesti. Ongelmat ovat muualla.

Kauhajoen ampuja ei olisi saanut minkäänlaista aselupaa, jos poliisilla olisi ollut tarvittavat tiedot hänestä. Auvinen ei täyttänyt minkäänsortin harrastajan kriteerejä myöskään. Aseiden säilytys turvakaapeissa tulisi olla pakollista ja omistajan vastuuta olisi lisättävä, mikäli ase päätyy väärin käsiin huonon säilytyksen takia. Aseenomistajia ei kuitenkaan tule kollektiivisesti rangaista, koska se on vastoin oikeusvaltion periaatteita ja toisaalta siksi, etteivät tilastot tue tällaisen toiminnan tarpeellisuutta. Meillähän on sitä paitsi ryhmiä, jotka ovat oikeasti muita vaarallisempia, eivätkä keskimääräistä harmittomampia kuten aseenomistajat. Olisiko aika suunnitella kollektiivisia rankaisutoimia heitä kohtaan? Ei tietenkään.

On keskityttävä keinoihin, joilla voidaan erottaa auviset, breivikit ja muut vastaavat yksinäiset sudet. Kiusaamiseen on puututtava. Mielenterveyspalveluiden saatavuuteen on kiinnitettävä huomiota. Maamme alkoholikulttuuria on pyrittävä muuttamaan, sillä Viisasten Juoma on läsnä suurimmassa osassa väkivaltaa. Erityisesti lähisuhdeväkivaltaa on pyrittävä vähentämään ja avun tulee olla kaikkien ongelmaperheiden saatavilla. Viranomaisten välistä tiedonkulkua on parannettava.

Mikään ei estä meitä säätämästä lakeja, jotka mahdollistavat aseiden ja ammunnan harrastamisen, metsästyksen ja jopa tukevat niitä samalla, kun turvallisuudesta huolehditaan entistä paremmin. Mikään ei vaadi Jaakonsaaren ja kumppaneiden tekemien ehdotusten kaltaisia järjettömyyksiä.

Aseet eivät saa meitä tappamaan ketään. Syyt ovat muualla. Vai kuinka kauhuissanne olette, kun menette Tshekin tasavaltaan tietäessänne, että kätketyn käsiaseen kanto itsepuolustustarkoituksessa on perustuslaillinen oikeus ja maassa on noin 200 000 ihmistä, jotka ovat luvan hankkineet? Slovakiassa kahdella prosentilla väestöstä on vastaava lupa. Entä Sveitsi? Maan kansalaisilla on kaapeissaan satoja tuhansia puoliautomaattiaseita. Tai vaikkapa Viro - sielläkin lainkuuliainen kansalainen voi saada aseenkantoluvan, jonka myötä hän saa kantaa kätkettyä käsiasetta julkisella paikalla. Und so weiter...

 

 

Tämän kirjoituksen mahdollisimman laaja levitys on sallittua ja jopa suotavaa.

 

 

 

Palautetta voi lähettää osoitteeseen vpleivo@gmail.com


Jos haluat saada blogin parhaat palat Facebook-seinällesi ja aiheisiin liittyviä uutisia, käyhän tykkäämässä Kitinää Näläkämaasta FB-sivuani. 

 

Poliitikko-profiilini naamakirjasta myös nimelläni Veli-Pekka Leivo - siellä käsittelen enemmän, mutten ainoastaan Kajaanin ja Kainuun asioita sekä turvallisuuspolitiikkaa. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) http://liisajaakonsaari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127710-aseet-tappavat

2) http://www.guardian.co.uk/news/datablog+world/gun-crime

3) http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106810-kuka-onkaan-vaarallinen-a...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Hyvä kirjoitus!

Leivon kirjoituksen pihvi alkaa tästä: "On keskityttävä keinoihin, joilla voidaan erottaa auviset, breivikit ja muut vastaavat yksinäiset sudet....". Olen täysin samaa mieltä. Mutta tuon aikaansaamiseksi ensin pitää erottaa ideologioiden sokaisemat huijarit, kuten Jaakonsaaret jne.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kiitoksia! Ongelmiahan meillä toki piisaa, eivätkä ratkaisut ole yksinkertaisia, joten on helppo tarjota helppoja pintakiillotusratkaisuja, jotka vetoavat massoihin.

Martti Laines

Hyvä kirjoitus.

Liisa Jaakonsaari varmastikin - aivan hetkenä minä hyvänsä - ottaa kantaa perusteluihisi ja tarkistaa bloginsa näkökulmaa, sillä juuri eilen hän teki blogimerkinnän: "aion itse tehdä parhaani kohtaamalla ihmisiä, kuuntelemalla ja keskustelemalla. "

???

Lauri Korhonen
Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

JHA on mielestäni parhaimmillaan aseasioissa.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Hyvä kirjoitus, vielä pitäisi Jaakonsaaret ja Räsäset saada lukemaan ja sisäistämään tämä. Vaikka eipä moinen taitaisi auttaa mitään, poliitikot ovat huonoja myöntämään olleensa väärässä. Kuten päätös tupakan piilottamisesta kassoilla, minkä vaikutus olis täysin päinvastainen.

Mielestäni aseiden omistukseen liittyviä vaatimuksia voitaisiin tiukentaa, mutta niiden poistaminen on täysin turhanpäiväistä hysteeriajattelua. Vika on jossain ihan muualla, kuin aseiden lukumäärässä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Mielestäni aseiden saatavuutta pitäisi säätää oikeastaan molempiin suuntiin. Tietyiltä osin on tiukentamisen, tai ainakin paremman kontrollin varaa, mutta toisaalta myös löysentämisvaraakin. Jos henkilöllä on ennestään lupia ja kyse ei ole aivan erityyppisistä aseista, niin pitäisi käytännön olla hyvin lähellä ilmoitusluontoista. Tiettyjen rajojen puitteissa tietenkin.

Teppo Nygren

Minun mielestäni myös aseen alkuperäisellä tarkoituksella ja ns. olemuksella on merkitystä. Jos nuorelle tarkkuusammunnan harrastajalle ei myytäisi joukkojen hallintaan tai johonkin viranomaiskäyttöön tarkoitettua asetta, niin luulen silläkin olevan vaikutusta. Esimerkiksi olympia-ammunnassa käytettävät pistoolity, joita olen nähnyt ovat olemukseltaan sellaisia, ettei niitä edes kuvitella käytettävän toisen ihmisen surmaamiseen. Henkirikoksen tekijän päässähän pyörii ajatus aseen käyttötarkoituksesta ja kaikki on päänsisällä tapahtuvista asioista kiinni. Toisen sukupolven metsästäjistäkään ei pidä olla niin huolissaan, jos ei metsästäjän jälkipolvi asusta kaupunkialueella ja liiku jossakin epämääräisissä porukoissa. Suhtautuminen aseisiin on myös erilaista maaseudulla kuin kaupungeissa, joten aikamoista räätälöimistä se tulisi vaatimaan, ettei aiheuteta harmia vastuullisille ja vastuuttomat saadaan eliminoitua aseiden ulkopuolelle.
Mikä mahtaa olla laillisilla aseilla surman tehneiden henkilöiden lukumäärä kirves surmaajien määrään. Entäpä kotitalousveitsillä tehneiden osuus. En usko tosiaankaan että kovin moni tekee luvallisella aseella henkirikoksia. Näissä suomen kouluampumisissa oli yhteistä minun mielestäni sillä, että ase ei ollut olemukseltaa kilpa ase, mikä on mielestäni tärkeä seikka, joka kannattaa huomioida. Samallatavoin kuin sahatun haulikon ja normaalin haulikon välinen suhde. Aloittelijalla ei saisi olla kuin täysiverinen kilpa-ase mielestäni. Kun harrastuksessa menestyy ja siihen tulee eräänlainen riippuvuus, niin sen jälkeen voisi myöntää lupia toisentyyppisiin aseisiin.
Voi olla etten ymmärrä koko asiasta hölkäsen pöläystä, mutta näin minä kuitenkin asiaa ajattelen.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jos todennäköisyys on nollaa suurempi, riittävän ajan kuluessa tapahtuma tapahtuu. Suomessa vuosina 2002 – 2009 tehdyistä henkirikoksista tehtiin ampuma-aseilla 17,5 %. Näistä suurin osa tehtiin luvattomilla aseilla. Henkirikosten seurantajärjestelmän mukaan henkirikosten yleisin tekoväline oli teräase ja yleisin teräase keittiöveitsi, jota oli käytetty 26 prosentissa rikoksista. Kun noin sadasta prosentista kotitalouksia löytyy keittiöveitsi ja luvallinen ase 40%:sta, niin voisi kysyä, että minkä saatavuutta olisi syytä rajoittaa, jos välineet aiheuttaisivat rikoksia? Pelkillä keittiöveitsillä kun päästään jo tuollaisiin lukemiin.

Sakke NoSpam

Nyt hieman oikaisit päätelmässäsi surmissa käytetyn aseen suhteen. Kummatkin mainitsemasi "asetyypit" toimivat samalla toimintatavalla. Ulkonäön lisäksi näillä aseilla on kuitenkin yksi suuri ero; täysiveriset kilpa-aseet maksavat jopa kymmenen kertaa enemmän kuin nämä surmissa käytetyt halpikset. Kun tarkastellaan näiden koulusurmaajien harrastuneisuutta ja varakkuutta, huomataan ettei harrastaneisuutta tai halua siihen oikeasti ole, eikä rahaakaan pienen käytetyn henkilöauton verran ylimääräistä. Ja kyllä, myös "palvelusaseen näköisiä", täysiverisiä kilpa-aseita on >5000€ hintaluokassa ja aktiivisessa käytössä.

Näkisin että aseen ulkonäkö on kovin pieni tekijä loppujen lopuksi. Valinta perustunee ensisijaisesti siihen mitä on varaa/mahdollista hankkia. Itselataavan (kalliin) kilpa-aseen hinnalla toisaalta saanee jo 1-2 laitonta sarjatuliasetta kotiovelle tuotuna...?

Sakari Pesonen

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Siksipä harrastuneisuudesta pitäisi saada jonkinmoinen varmuus ennen kuin lupia myönnetään.

Käyttäjän simotarkkonen1 kuva
Simo Tarkkonen

Aivan. Käsiaseiden lisääminen siviileillä vähentää ampuma-aseilla tehtyjen rikosten määrää. Paitsi hetkinen, juurihan tuli tutkimustulos joka osoitti, että siviilien aseistaminen itse asiassa Lisää uhrien määrää. Hyvin sä silti vedät

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Käsiaseiden turvallisuutta lisäävästä vaikutuksesta on näyttöä maista, joissa väkivaltaista rikollisuutta on erityisen paljon. Itse uskon, että Suomen kaltaisessa maassa olisi jokseenkin varmaa, että ampumavalmiiden käsiaseiden laaja kuljettelu ympäriinsä lisäisi vahingonlaukauksissa menehtyneiden ja loukkaantuvien määrää valtavasti enemmän kuin vähentäisi väkivallan uhreja parempien puolustautumiskeinojen kautta. Siihen sitten muut ongelmat päälle.

Sanon sen tässäkin kirjoituksessa, mutten aivan yhtä suoraan kuin toisaalla:

"Tästä ei tietenkään voida päätellä, että lisäämällä aseita lisääntyy turvallisuus. Mutta tästä voidaan todeta, että aseenomistajat ovat keskimäärin valveutuneita ja lakia noudattavia kansalaisia. He ovat myös huomattavasti vaarattomampia kanssaihmisille kuin satunnaiset tallaajat huolimatta siitä, että kultakin löytyy keskimäärin vähän kolmatta asetta."

http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106810-kuk...

Lisäksi Yhdysvalloissa on ihan tilastodataa siitä, että joukkoammunnoissa, jotka ovat päättyneet siviilin interventioon on kuollut murto-osa siitä määrästä, joka on kuollut tilanteissa, jotka ovat päättyneet poliisin väliintuloon.

Mutta; suomalaisessa kontekstissa enemmän aseita kadulle ei kyllä lisäisi turvallisuutta. Joko lupaseulan pitäisi olla äärimmäisen tiukka, jolloin vaikutus olisi vähäinen, tai sitten väljällä seulalla toteutettuna tulisi sitten paljon enemmän muita ongelmia.

Olli Polli

Kreikkalaisten tilastojen mukaan Kreetan saari, jossa on jokaisella ase(16-vuotias saa aseen syntymäpäivälahjaksi)ei nouse manner-Kreikan yläpuolelle. Ei vaikka kansa on kuumaveristä ja pelkästä "huonosta vitsistä" saat piipun liimatuksi otsaasi (kokemusta asiasta:)

Ollesani töissä Kreetalla tutustuin paikallisiin ja kyselin asiasta paljon ympäriltäni. Yleisesti kreetalaisten keskinäiset kaupat ja muu toiminta oli rehellisempää, kuin manner-kreikkalaisten, koska "riski" kusetuksen paljastuessa oli suurempi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tästä en ollut kuullutkaan, kiitoksia!

Olli Polli

Tilastot on vuodelta 2006, siis ennen kriisiä. Tällä hetkellä kaikki rikostilastot näyttää useiden satojen prosenttien nousua noista "kultaisista" ajoista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #17

Joo, Kreikka on kyllä menossa kovalla vauhdilla kohti pohjaa..

Olli Polli Vastaus kommenttiin #18

Menee hiukka OTksi, mutta antaa mennä jos saalit...
Minä muuttaisin sanan pohja vallankumoukseksi... Kreikassa pukkaa ennen aikaisia vaaleja ja SIRIZA tulee ylös vauhdilla (n. 50%).

Nyt kannattaisi teidänkin johtajan miettiä tulevaisuutta. Tsipras tulee muuttamaan suuntaa melkoisesti. Herra on Etelä-Amerikassa keräämässä tietoa ja ystäviä Kreikan suunnanmuutosta varten. Odious debt tulee keskusteluun heti miten kun Alexis pääsee ruoriin, eikä perusteetta. Kaikki vanhat huijarit, jopa Jorgos Papandreoun mutsi on sisällä korruptiossa(550 miljoonaa dollaria Sveitsissä:) jne... Tarinaa riittäisi kerrottavaksi viikoksi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #20

Mitäpä se pieni lipsuminen haittaa:)

Kreikan meno on kuin juopon kuskin ajoa vuoristossa, joten en itse uskalla arvailla, kuinka käy, mutta selvähän se on, että jos alamäki jatkuu, niin jollain tavalla rysähtää/kuohahtaa.

Olli Polli Vastaus kommenttiin #21

Mulla on melko hyvät verkostot eri puolueiden ihmisistä siellä kotona(Suomi on vain syntymämaa), jotka jakaa auliisti kaverille tietoa.
Ennustukset ei vaikuta hyviltä Suomen hallitukselle, joka syyti hyvinvointiamme tähän huijaukseen.

Katsellaan ja odotellaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #23

No pitääpä pysyä kuulolla.

Jari Söderholm

Aika harvat pelkäävät matkustamista myöskään USA:han, vaikka siellä onkin suhteellisen vapaat aselait. Luullakseni ihmiset enemmänkin pelkäävät siellä menemistä sellaisille alueille joissa on tummempaa väestöä.

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Harvinaisen järkevä artikkeli.

Nostaisin esille sen, että mielenterveysongelmista kärsiville annetaan lääkkeitä (huumeita, tuhoja aiheuttavia myrkkyjä), jotka aiheuttavat usein vakavia oireita ja voivat tehdä ihmisistä tikittäviä aikapommeja.

Ja minkä takia ihmiset voivat pahoin?

Syynä on kurjuuden ja eriarvoisuuden kasvu ja vaikuttamismahdollisuuksien vieminen ihmisiltä.

Mahdoton loputtoman kasvun talousjärjestelmä vetelee viimeisiään, ja monet sisimmissään tiedostavat sen ja masentuvat.

Oikeat lääkkeet ovat paljon syvemmällä ja koko yhteiskunnan rakenteita koskevia, minkä takia voimme olla varmoja että niitä ei korjata muutoin kuin katastrofin kautta.

Tässä valossa ehkä vapaaehtoistyö ja mahdollisimman kovan faktatiedon väsymätön levittäminen ovat parhaita asioita mitä voidaan tehdä, jotta joskus ihmiset ehkä heräävät siihen miten perusteellisesti järjestelmä ja asenteet täytyy muuttaa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

En tunne aihepiiriä tarkemmin, mutta olen lukenut, että tietyt lääkkeet kytkeytyvät ainakin jollakin tasolla väkivaltaan. Mutta olen kyllä siitä samaa mieltä, että väkivalta ja eriarvoistuminen on laaja yhteiskunnallinen ongelma ja siihen ei hyväntahtoinen puuhastelu ja populistiset lääkkeet pure.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Nämä SSRI lääkkeet ovat olleet osallisena tuhansiin näennäisesti täysin järjettömiltä vaikuttaviin väkivallantekoihin eri puolilla maailmaa.

Peittelevätkö lääkeyhtiöt totuutta?
Itse uskon, että näin on.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #24

Niin. Toisaalta mielenterveystapaukset ylipäätään tekevät kaikenlaista: onko sinulla tietoa tutkimuksista, joilla olisi osoitettu yhteys? Muistelen joskus lukeneeni sellaisesta, mutta en nyt muista tarkemmin. Lisäksi en itse tunne aihepiiriä riittävän hyvin, mutta perusongelmahan on se, että monet joukkosurmaajista ovat olleet mielenterveydeltään epävakaita, joten ilman tarkkaa analyysiä, on mahdoton sanoa, onko syynä lääkkeet, vaiko ne terveysongelmat.

Pekka Järvinen

Hienoa olla vaihteeksi samaa mieltä jonkun vasemmistoliittolaisen kanssa. Toivottavasti teidän porukastanne löytyy lisääkin yhtä fiksusti ajattelevia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kiitoksia:) Kyllä Kajaanin porukka on suurimmalta osin aivan mainiota ja muuallakin on.. ongelmana on vain se, että ns. oikeat mielipiteet tuppaavat puoluesysteemeissä jyräämään ne muut. Mutta jospa sitä nyt saisi tätä laivaa vähän käännettyä.

Ja pakkohan se on, jos meinataan PS haastaa:) Minä itse asiassa luotan siihen, että PS pistää sen verran painetta kehiin, että tässä tulee terveen itsetutkiskelun paikka.

Juhani Putkinen

Yleisesti ottaen erittäin hyvä kirjoitus, lukuun ottamatta joitakin pikkuisia virheitä/puutteita.

Sveitsissä reserviläisillä ei ole kodeissaan suinkaan puoliautomaattikivääreitä, vaan ihan oikeita rynnäkkökiväärejä - ja paljon sittenkin, myös sotilaspistooleita.

Viron osalta todettakoon että suojeluskuntalaisilla on helposti kotonaan erittäin tulivoimaisia ja tehokkaita sotilasaseita. Eipä tule mieleen yhtään tapausta että meistä joku olisi ammuskellut rynkyllään tai tarkka-ampujakiväärillään holtittomasti.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Sveitsiläisten kotisäilytyksessä olevat aseet ovat heidän palvelusaseitaan, mutta ennen kuin he saavat ne, aseet toimitetaan tehtaalle, jossa niistä tehdään puoliautomaattisia. Ne eivät ole siis enää täysverisiä rynnäkkökiväärejä, kuten eivät meidän ressukivääritkään. Ne voidaan toki palauttaa sarjatuliaseiksi, mutta sama pätee moniin ressukivääreihinkin, jos asialla on homman osaava aseseppä. Maassa on toki meihin verrattuna paljon sarjatuliaseitakin. Sotilaspistooli taas on harhaanjohtava termi, koska käytännössä samanlaisia aseita saa muutenkin, mutta onhan niitäkin siellä tosiaan suuria määriä.

Juhani Putkinen

Minun tietääkseni sveitsiläisillä reserviläisillä on sarjatuliaseet kotonaan niin kauan kuin he ovat reservissä, sen jälkeen aseet saatetaan muuttaa puoliautomaattisiksi, sitä en tiedä. Eli sen mukaan kodeissa on ainakin 100 000 oikeaa rynnäkkökivääriä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #38

Muistelen (paino tällä sanalla), että tuo oli vanha käytäntö. Ennen saivat kotisäilytykseen myös käsikranaatteja. Eräällä sveitsiläisellä tuttavallani on puoliautomaattikivääri, joka on hänen vanha palvelusaseensa. Minulla on vahva perstuntuma siitä, että muuttivat aikanaan muutamassa vaiheessa käytäntöjään, jonka myötä kotisäilytettävistä aseista tehtiin puoliautomaattisia ja myös kotisäilytyksessä olleet ampumatarvikkeet kerättiin pois. Mutta en nyt ehdi oikeasti tätä tarkistamaan.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #41

Sveitsin puolustus perustuu miliisijärjestelmään.

Asevelvollisten peruskoulutus on lyhyt, mutta joka vuosi on noin kuukauden kertausharjoitukset. Miehistö on reservissä vain suuruusluokkaa 10 vuotta. Miehistöllä on sarjatuliaseet 34 ikävuoteen saakka kodeissa.

Juhani Putkinen

Sen verran vielä, että minusta minkään "turvakaapin" vaatiminen ei ole perusteltua - ei se estä varasta saamasta aseita haltuunsa.

Esimerkiksi isolla kulmahiomakoneella sellainen kaappi aukeaa alta aikayksikön. Kaapin vaatimisesta ei ole mitään hyötyä muille kuin kaappeja valmistaville ja myyville yrityksille.

Jos ei halua kulmahiomakoneesta aiheutuvaa meteliä, niin kaapin saa helposti auki myös vähä-äänisellä porakoneella.

Lauri Korhonen

Turvakaapin vaatimisesta olen eri mieltä. En näe mitään syytä miksi sellaista ei voida aseen haltijalta edellyttää. Kunnon (luokiteltu) turvakaappi ei lähde auki "alta aikayksikön". Toki saa auki kun oikein yrittää mutta työkaluja tarvitaan ja vaivaa joutuu näkemään - olettaen että avaimet on säilytetty oikein.

Ja jos joku kunnon asekaappiin murtautuu ei kukaan pääse sanomaan etteikö olisi pyritty huolehtimaan aseturvallisuudesta. On ainakin yritetty pitää aseet tallessa.

My 2 cents.

Anne Pylkkönen

Kotioloissa säilytettävien aseiden säilytyssäännöksiä ei pitäisi minunkaan mielestäni höllentää.
Ehkä ei turvakaapit rikollisia varkaita pysäytä, mutta estävät ne varsin varmasti aseiden päätymisen lasten ja sivullisten käsiin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo Vastaus kommenttiin #28

Turvakaapit eivät estä varustautunutta varasta, joka tulee murtamaan turvakaapin, mutta satunnaisilla murtautujilla ei tällaisia Suomessa yleensä ole. Tyypillinen suomalainen murto on kuitenkin hyvin primitiviinen ja mukaan lähtee, mitä helposti saadaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Suurin osa suomalaisista murtovarkaista ei tule järeiden murtovälineiden kanssa, vaan vie sen, mitä helposti saa viedyksi. Lisäksi kuten toisaalla mainittiin, lapset ja muut sivulliset on hyvä pitää erossa aseista.

Käyttäjän janneshalonen kuva
Janne Halonen

Kiitos! Varsin fiksu ja kiihkoton kirjoitus, kaiken lisäksi vasemmiston suunnalta. Yllättävää, mutta hienoa :)

Käyttäjän PeteSepponen kuva
Pete Sepponen

Hyvin kirjoitettu. Hienoa että vasemmistoliittolaisistakin joku ajattelee näin.
Pikaisesti tilastoja vilkaistessa esim. 2009 tapahtui seuraavaa.
-Rattijuoppojen aiheuttamana kuoli 68 henkilöä ja loukkaantui 965.
-Henkirikoksia tapahtui 138 joista noin 17% ampuma-aseilla (~24), teräaseilla 38,8% (~54) ja ilman välineitä noin 22% (~30).
-Junien alle hypättiin 64 kertaa.
Suuressa osassa oltiin alkoholin tai muun aineen vaikutuksen alaisina.

Miksi kukaan ei puhu siitä että esim. autot tai alkoholi pitäisi kieltää, kun ne tappavat enemmän kuin aseet. Jopa tyhjät kädet tappaa enemmän vuosittain, niitä on vähän vaikea kieltää.
Ei mitään välineitä kieltämällä saada ihmisiä lopettamaan tappamista, aina löytyy luivallisesti tai luvattomasti keino sellaiselle henkilölle joka tosiaan haluaa jotain tehdä.

Kyllä suurin apu tulisi siitä että mielenterveystyöhön , varsinkin nuorilla, panostettaisiin todella paljon paremmin kuin mitä nykyisin tehdään. Sen huono puoli on vaan siinä että se maksaa paljon enemmän kuin se että kielletään jotakin lainkuuliaisilta kansalaisilta jotka eivät muutenkaan käyttäisi välineitään väärin ja se olisi vaikea poliitikkojen selitellä että rahaa menee.

Itse Yhdysvalloissa pitkään asuneena voin sanoa, etten uskoisi että Suomi muuttuisi villiksi länneksi jos täällä saisi laillisesti luvan kantaa asetta vaatteiden alla piilossa. Siihen tietysti pitäisi saada jonkinlainen koulutus ja henkilön tietojen tarkistus, sekä myöskin ampuma-ase rikosten rankaisua pitäisi tiukentaa, niin ettei luvalliset ihmiset rupeaisi hölmöilemään.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Pieni täydennys vielä: rattijuopot tappavat maassamme täysin sivullisia suurin piirtein saman verran kuin laillisilla ampuma-aseilla surmataan. Kännissä tapetaan 60 - 80 % surmatuista. Yhteiskunnalle viinasta koituvat suorat ja välilliset kustannukset ovat 4-7 miljardia euroa vuodessa. Ad infinitum.

Aiheesta kieli poskella:

http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/100892-alk...

Tuon kantamishomman osalta totean, ettei varmastikaan villiksi länneksi, mutta yksin onnettomuuksia sattuisi aivan liikaa. Lyhyet aseet kun ovat yllättävän vaarallisia. Suomalaisessa kontekstissa en kannata tällaista oikeutta. Jos aseellisen puolustuksen oikeuksia pitäisi joltain osin laajentaa, niin oman kotinsa osalta. Jos siltäkään osin

Käyttäjän PeteSepponen kuva
Pete Sepponen

Jos "tyhmille ameriikkalaisille" jotka saavat monessa osavaltiossa mielestäni liian helposti luvan kantaa piilossa, sattuu yllättävän vähän onnettomuuksia. Niin uskoisin että tarkistetuilla ja koulutetuilla Suomalaisilla uskoisin sattuvan vielä vähemmän vahinkoja. Tietenkään ei kaikkia vahinkoja pysty millään välttämään. En kylläkään usko että tällaiseksi laki tulee ihan heti muuttumaan.

Käyttäjän PapItsalo kuva
Pap Itäsalo

Onko kenelläkään tilastoa, että minkä verran luvallisilla aseilla tehdään itsemurhia? Ne kun lasketaan henkirikoksiksi ja siten omalta osaltaan kasvattavat tuota prosenttia. Omasta mielestäni ne pitäisi eriyttää omaan sarakkeeseensa, jolloin niiden ja varsinaisten henkirikosten ero pystytään huomioimaan. Villi veikkaukseni on, että itsemurhia tapahtuu enemmän.

Sami Karinharju

"Yksinkertainen Excel-magia antoi aseiden määrän ja aseilla tehtävien henkirikosten väliseksi korrelaatioksi -0,1. Suomeksi sanoen: jos aseiden määrä lisääntyy, niin ampuma-aseilla tehtävien henkirikosten määrä alenee hiukan."
No mutta, jaetaan kaikille omat aseet niin kukaan ei tee henkirikoksia ampuma-aseilla. Case closed.

Käyttäjän TimoSorsa kuva
Timo Sorsa

Panin kerran ilmoituksen lehteen, että haluan ostaa vanhan aseen. Vastauksia tuli konepistoolista lähtien. Olisi pitänyt tulla erään jäätien päähän kolme rahaa mukanani. Varmaan tonnia? Pistooleita tarjottiin, eikä ostoluvista kyselty.
Varmaan myyjissä oli joku poliisi mukana, joka halusi hieman selvittää, millaisesta varustautumisesta on kyse?
Rakennuksissa on vielä paljon asekätkentään liittyviä jemmoja. Ne eivät häiritse siellä ketään, vaan ovat turvallisissa paikoissa ja käsissä odottamassa miehitystä. Toppatakki pöllähtää mukavasti vanhalla pystykorvallakin.
Yhden kiväärin ostin komerosta sotaveteraanilta. Oli tuonut sen talvisodasta. Nimismieheltä sain sille kantoluvan, koska se pystyttiin rekisteröimään siviilikivääriksi, eikä se oltu varastettu keneltäkään. Sen kiväärin kiikaritähtäin on kuulema Suomen kennelliiton entisellä puheenjohtajalla.
Tykistömuseon kiväärissä on siitä seuraava sarjanumero. On varmaan samasta motista? Nyt ase on kirjoissa ja kansissa ja hirvimetsällä oikeissa käsissä.

Käyttäjän KimmoKlemola kuva
Kimmo Klemola

Reikäjuustoteoria, jonka joku maanpuolustus- tms korkeakoulun dosentti Helsingin Sanomissa taannoin esitti, valaisee asiaa hyvin. Kun reikäjuustoviipaleita asetetaan päällekkäin, on mahdollista että reiät osuvat niin että pinosta näkee läpi. Näitä juustoviipaleita ovat aseiden saatavuus ja määrä, mielenterveyshäiriöt, alkoholi, väkivaltakulttuuri... Kaikille näille on tehtävä jotain.

Viimeisten 15 vuoden vuosikeskiarvon mukaan USA:ssa miljoonaa asukasta kohti on tapettu 48 ihmistä, Isossa-Britanniassa 16. Ampuma-aseilla tapettuja on USA:ssa miljoonaa ihmistä kohti 28, Isosssa-Britanniassa 1. Muilla tavoin tehtyjen henkirikosten määrät miljoonaa asukasta kohti ovat USA:ssa 20, Isossa-Britanniassa 15.

Dublanen kouluampumisen 1996 jälkeen Iso-Britannia käytännössä kielsi käsiaseet.

Käyttäjän SamiTilli kuva
Sami Tilli

Pari näkemystä.

Jonkun asian kieltäminen ei koskaan poista ongelmaa.
Laittoman aseen voi saada paljon nopeammin kuin laillisen aseen.
Ja tälläisessä tapauksessa ei tarkisteta muuta kuin se että nipussa on tarpeeksi seteleitä.

Mikä on ase? Mikä on ampuma-ase? Luokittelu onkin sitten vähän vaikeampi homma. Mitä oltaisiin kieltämässä tai rajoittamassa.
Kielletäänkö sakset ja viipaloimattoman leivän myynti? (Kotoa löytyvät teräaseet ovat myös niitä yleisimmin väärin käytettyjä)

Onko ritsa ampuma-ase? Periaatteessa melkein mikä tahansa putki voi olla tykki. Kielletäänkö kaikki metalliputket?

Sarjatuli/automaattiase onkin sitten helpoin luokiteltava, ehkä sen vuoksi juuri onkin hyökätty niitä vastaan.

Entäs kemikaalit ja räjähdysaineet?
Kaikki hapot ja emäkset muodostavat keskenään jonkinlaisen reaktion. Myydäänkö jatkossa pelkästään ph 7 tuotteita ja jätetään kalliot luohimatta?

Viimeisen sadanvuoden ajalta on lukuisia esimerkkejä mitä aselain tiukennukset ovat äärimmillään tarkoittaneet.

Ensin kerätään aseet, sen jälkeen ihmiset !!!

Olisi varmaan syytä miettiä että mikä on pielessä, ennenkuin aloittaa mitään ajojahteja.
Maassa popsitaan aivan mielettömiä määriä masennuslääkkeitä, reseptillä ja ilman.
Voisi olla paikallaan lähteä avaamaan tätä umpisolmua, ihan yksinkertaisella kysymyksellä ja keskustelun avauksella: MIKSI???
Minkälaista tulevaisuutta olemme rakentamassa?

Toimituksen poiminnat