Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Demokratiaa halveksuva maa- ja metsätalousministerimme Jari Koskinen (kok.)

Vaikka uudesta perustuslaistamme voi olla montaa mieltä, niin se lisäsi kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia merkittävästi - ainakin teoriassa. Maaliskuun alusta voimaantulleen perustuslain säännöksen mukaan vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Näin kävikin, kun turkistarhauksen kieltämiseen tähtäävä hanke, jota Eläinsuojeluliitto Animalia, Luonto-Liitto, Oikeutta eläimille -yhdistys sekä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ajoivat keräsi pitkästi yli 50 000 allekirjoitusta.


Eilisessä Kalevassa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) Totesi, että" ”Oma henkilökohtainen kantani ja ministeriön kanta on se, että turkistarhaus on vastuullinen elinkeino” ja samalla hän viittasi hallitusohjelmaan, johon on lisäksi kirjattu, että on selvitettävä sellaisia keinoja, joilla turkistuotannon muuhun elinkeinoon vaihtavia tuottajia voidaan tukea. Koskinen itse on kuitenkin sitä mieltä, että turkistarhauksen soisi pikemminkin maassamme vahvistuvan ja sanoo: ”Totta kai hallitusohjelmaa noudatetaan. Täytyy katsoa, miten hallitusohjelman kirjaus täytetään”. Hallitusohjelmassa puolestaan todetaa edellä mainitun ohella, että "hallitus tukee edelleen turkis-tuotannon kehittämistä vastuuta tuntevana elinkeinona". Toisin sanoen turkistarhaamisen kieltäminen ei kuulu hallitusohjelman tavoitteisiin, vaan kyseessä on elinkeino, jota pyritään kehittämään.

Mikä tässä nyt on ongelmana?

Ongelmana on se, että mikäli kansalaiset ovat tyytyväisiä hallitusohjelmaan ja uskovat sitä noudatettavan, ei kansalaisaloitetta tarvita oikeastaan mihinkään. Kaikki järkevästi laaditut kansalaisaloitteet ovat joko hallitusohjelman vastaisia, tai käsittelevät asioita, joihin hallitusohjelma ei puutu. Jos taas vastuussa oleva ministeri asettuu suoraan vastustamaan kansalaisaloitetta tyrmäten sen, niin viesti on selvä: kansalaiset vaietkoot, kun Herrat päättävät. Kun ministeri sanoo näin, on hänen takanaan hallituspuolueiden ts. eduskunnan enemmistön tuki, ellei asiaa erityisesti kyseenalaisteta.

Kiitoksia ministeri Jari Koskinen, kun teitte selväksi, mitä mieltä olette. Harvalla poliitikolla on tässä maassa tuollaista selkärankaa näyttää kansalaisille kaapin paikka.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Ongelmanahan tässä on se, että turkistarhaus on perustuslain suojaama laillinen elinkeino, jonka lopettaminen nähdäkseni ei onnistu tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä eli noin vain kansalaisaloitteella. Ja niinhän siinä sitten käy, että päättäjien puolustaessa nykytilannetta itsekään perusteluita loppuun asti ajattelematta, päästään jäkättämään kansalaisaloitteen pelkästä muodollisuudesta.

Huonosti valittu koko ensimmäinen aloitteen aihe.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Aihe lienee valittu ihan huolella, mutta nuo järjestöt nyt vain sattuivat olemaan muita nopeampia/tehokkaampia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Nyt ei jouda kummemmin kommentoimaan, mutta totean lyhyesti: en ottanut yllä kantaa kiellon puolesta/vastaan, vaan käsittelin tilannetta yleisesti demokratian kannalta. Tulen käsittelemään turkistarhakieltoa omana aiheenaan toivon mukaan jo kuluvalla viikolla.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eläintarhat pitäisi kieltää myös, jos turkistarhaus kielletään.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin ja lemmikit ja karjanpito ja....

Vai?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllähän ministerilläkin on oikeus sanoa mielipiteensä! Tämä plokikirjoitus on taas yksi todiste näiden minkkityttöjen ja -poikien fasistisuudesta!

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Hauska johtopäätös varsinkin kun huomioi sen, etten ole omaa mielipidettäni asiasta sanonut:)

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Vastuunalaisena ministerinä tuo on hänen näkemyksensä omaa alaansa koskevasta kansalaisaloitteesta, jota hän siis vastustaa. Hän EI SANO, että eduskunta ratkaiskoon asian ja minä ministerinä sitten toimin niin, vaan vastustaa suoraan aloitetta omissa ja ministeriönsä nimissä vedoten myös hallitusohjelmaan, joka näyttäisi hänelle olevan aika sementoitu juttu. Äkkinäinen voisi myös sanoa, että mikäli eduskunta jostain syystä onkin aloitteen takana, niin silloinhan se on myös Koskista vastaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Eläimet eivät kärsi lopetettaessa Suomessa, Kiinassa kyllä.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Ongelma tuossa kansalaisaloitteessa on juuri tällaiset ylitunteelliset aiheet, joissa huonoihinkin pyrkimyksiin löytyy helposti vaadittava määrä nimiä.

Huomionarvoista on että 50 000 on tällä hetkellä vajaa prosentti kansasta. Sietää miettiä mihin kaikkeen hullutukseen löytyisi 50 000 nimeä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Tunteellisella päätöksenteolla on aiemmin vastustettu mm. naisten äänioikeutta. Suora demokratia on demokratian vahvin muoto.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Ei Koskinen aloitetta tyrmännyt. Demokratiaan kuuluu se, että lakialoite käsitellään, mutta luulen että tämän aloitteen tie tyssää valiokuntaan. Valiokunta äänestää tietty tarvittaessa.

Aika harva kansanedustajienkaan tekemä aloite menee läpi. Onkohan joillekin kehkeytynyt kenties ajatusmalli, että kun kasaan saa 50000 nimeä, niin homma on sillä selvä?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kysehän ei ole siitä, että tuollainen laki pitäisi säätää/olla säätämättä, vaan siitä, kuinka Koskinen toimii suhteessa kansalaisaloitteeseen. Lisäksi hän myös ohittaa eduskunnankin vielä ratkaisemattoman linjan, mutta se nyt on enemmän jo maan tapa kuin hänen henkilökohtainen vikansa.

Toimituksen poiminnat