Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Eurokriisisoppa ja sammakot kattilassa

Ellei eurokriisi uhkaisi romuttaa sen, mitä tässä maassa on vuosikymmenien aikana saatu rakennettua, olisi EU-johtajien kitinän ja valittamisen seuraaminen lähinnä huvittavaa. Valitettavasti niin EU:n kuin Suomenkin johtajat toteuttavat tällä hetkellä politiikkaa, jonka seuraukset voivat olla kansalaisille katastrofaaliset ja jonka hyötyjinä ovat pankit ja suursijoittajat. Aina kun uusi ongelma paljastuu, alkaa vähättely ja valehtelu, minkä jälkeen aloitetaan jälleen puheet välttämättömistä ja pakollisista ratkaisuista, joilla tilanne hoidetaan kuntoon.

Käytännössä joka kierroksella se on tarkoittanut lisää ongelmia asiansa hoitaneille maille ja vallan keskittämistä EU:lle ja demokraattisen valvonnan ulkopuolisille elimille ilman, että kansalta kysytään. Yksikään ratkaisu ei ole saanut aikaan mitään muuta kuin sen, että ongelmat ovat pahentuneet ja kriisi on pitkittynyt.

Suomessa tämän huijauksen pääarkkitehdit ovat olleet Kokoomus ja SDP, mutta kyllä jokaisen muunkin hallituspuolueen olisi syytä katsoa peiliin. Erityisesti siellä vasemmalla laidalla pitäisi arvioida, että onko Kokoomuksen politiikan ajaminen, suomalaisten verovarojen kanavointi kansainvälisille sijoittajille, kansallisen suvereniteetin rapauttaminen ja hyvinvointivaltion saattaminen kestämättömään tilaan sellaista politiikkaa, jota suomalainen vasemmisto haluaa toteuttaa.

Kokoomuksen apupuolueena Vihreät ovat toki isäntiensä linjoilla ja RKP:lle käy kaikki, kunhan pyhiä totuuksia ruotsin kielen asemasta ei kyseenalaisteta ja KD:kin pysyy aisoissa, kunhan heille annetaan mahdollisuus tunkea moralisminsa ihmisten yksityiselämään ja yhteiskunnan ongelmat ratkotaan miellyttävästi lapioimalla ne maton alle. Mutta tuo suomalainen vasemmisto... onko kataislaisen katastrofipolitiikan osalta tilanne sellainen, että vene on niin kaukana rannasta, ettei sitä uskalleta keikautttaa?

Mutta jotta asiat eivät unohdu, on syytä muistuttaa, että kuinka tätä kriisiä ei ole missään vaiheessa ollut ennen kuin on oltu veronmaksajien lompakoilla:

Maalikuussa 2010 Kreikan keskuspankin edustaja tiesi, ettei Kreikka tarvitse ulkopuolista tukea. Myös maan poliittinen johto oli samaa mieltä.

Syyskuussa 2010 Irlannin valtionvarainministeri kertoi, ettei Irlanti joudu Kreikan tielle.

Marraskuussa 2010 euroryhmän puheenjohtaja Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker vakuutti, ettei Portugali ole seuraavana tukilistalla.

Elokuussa 2011 komissaari Olli Rehn sanoi tukiessaan Kyproksen valtionvarainministeriä, että maan talouden perusta on kunnosa. Apupakettia ei tulla tarvitsemaan.

Lokakuussa 2011 Espanjan pääministeri vakuutti, etteivät Espanjan pankit tarvitse apua valtiolta. Vielä toukokuussa 2012 Olli Rehnkin oli samaa mieltä:

"Espanjaa ei voi verrata esimerkiksi Irlantiin, jonka pankkisektori oli monin kerroin kansantaloutta suurempi. Espanja on siinä tilassa, että se pystyy hoitamaan tämän haasteen itse ilman että se joutuisi turvautumaan EU:n apuun”

Heinäkuussa 2012 Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos vakuutti, ettei Espanja tarvitse muuta kuin pankkitukea, mutta kolmen viikon päästä maa jo harkitsi toimivansa toisin.

Mutta onneksi meillä on Kokoomuksen ja SDP:n johdossa sellainen hallitus, joka tietää, kuinka hommat hoidetaan.

Meillä sammakoilla tilanne alkaa toki kattilassa käydä pian tukalaksi, mutta hoidetaan nämä kuntavaalit alta ja aletaan vasta sitten hommiin. Ikäväähän se olisi, jos hallitus antaisi jo nyt kansan tuntea nahoissaan sen, kuinka tätä maata on johdettu.

 

Aiheesta lisää:

Tuhoon tuomitut ratkaisuyritykset

Mitä tämä merkitsee Suomella ja kuinka markkinat toimivat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Olympos kuva
Antti Papinniemi

Vasemmiston eduskuntaryhmä hajosi hallituksen europolitiikan seurauksena. Hallitukseen menneet (ilmeisesti) katsoivat paremmaksi osallistua päätöksentekoon, kuin seurata sivusta. Uskoisin, että vasemmiston (SDP ja Vas.) kädenjälki näkyy tehdyissä päätöksissä, vaatimuksena rajoittaa veronmaksajien riskejä ja painottamalla sijoittajavastuuta. Minkälaisin tuloksin? Se ei ole ollut yksin Suomen vasemmiston käsissä.

Tietäisin paremmin, jos olisin mukana meidän hallitusryhmässä. Hallitusryhmästä olen tavannut vain valtiosiheeri Jarmo Lindénin ja silloinkin aiheena oli sos. - ja terveyspolitiikka sekä kuntaliitokset. Europolitiikka ei ollut seminaarin aiheena, eikä siitä ehditty keskustella.

Hallitus oli pakko muodostaa, eikä Perussuomalaisetkaan mielestäni tarjonnut potentiaalista vaihtoehtoa. Nyt ollaan kaikki jo paljon viisaampia.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

SDP vaati Vasemmistoliiton mukaan leikkiin, joten.... Vasemmiston käden jälki näkyy kataislaisen katastrofipolitiikan pakkeloinnissa, ei itse sisällössä. Voitot ovat marginaalisia.

Persut sössivät itse asiansa silkkaa huonouttaan, mutta ei se ole tekosyy muiden typeryyksille.

Käyttäjän Olympos kuva
Antti Papinniemi

Näen asian hyvin pitkälti samoin. EK-vaaleissa olin toisen puolueen listoilla ja nyt Vas:n "rivijäsen" (ja kunnallisvaaliehdokas). Nykyistä europolitiikkaa olen vastustanut alusta lähtien. En tiedä mitä kabineteissa on päätetty ja miksi, joten en oikein voi ottaa hallitukseen lähtemisen syihin kantaa. Välillä vaan tuntuu, että meille kaadetaan isompaa vastuuta tehdyistä päätöksistä, kuin todellisuudessa on ollut mahdollisuuksia vaikuttaa politiikan sisältöön.

Minkälainen hallitus (ja minkälaista politiikkaa olisi toteutettu?) meillä olisi, jos vasemmisto ei olisi mukana hallituksessa? Se on pelkkää jossittelua. Veikkaan, että melkein samoilla oltais menty joka tapauksessa. Soini vastusti tukipaketteja, mutta kannatti euroa. Mitä muita vaihtoehtoja olisi ollut (paitsi ero eurosta, mikä ei käsittääkseni ollut yhdenkään EK-puolueen ohjelmassa)? Isot maat olisi todennäköisesti painostanut (uhkailu, kiristys, heinäsirkat...) meidät mukaan tukitalkoisiin joka tapauksessa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Minä haukun ihan röyhkeästi sitä politiikkaa, jota todistan. Jos perustelut olivat hyviä, niin avoimessa yhteiskunnassa ne pitää tuoda kansalaisten arvioitavaksi. Siitäkin huolimatta, että olen Vasemmistoliiton listoilla kuntavaaleissa (sitoutumattomana toki), mutta tämä paikallispolitiikka onkin vähän eri asia. Sen osalta ei voi mennä väittämään, että olisivat ainakaan täällä Kajaanissa vetäneet kaupunkia suohon.

Spekulatiivinen arvailu on asia erikseen, mutta itse olisin nähnyt mieluiten hallituksen rakentuvan SDP-VAS-PS-ytimen ympärille. Mutta kuten todettua, niin persut sössivät sen(kin) ala-arvoisella toiminnallaan. Heillä oli avaimet ratkaista tämä ja nyt meillä on tällainen häviäjien hallitus, joka menee kataislaisten lie´assa oikein nätisti.

Se että meidät olisi avoimesti pakotettu nöyrtymään ja kyykkyyn, olisi ollut demokratian voitto. Olisi kerralla tehty selväksi, kuinka homma pelaa ja ihmiset olisivat sen tajunneet.

Toimituksen poiminnat