Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Salafistinen syöpä leviää

Ääri-islamista puhuttaessa monilla tulee ensimmäisenä mieleen WTC:n iskut, Lontoon, tai Madridin terrori-iskut, tai muuten vain suu vaahdossa meuhkaavat naisiaan alistavat karvanaamat. Todellisuudessa ääri-islam on marginaalinen ongelma länsimaissa, joissa suurimmat turvallisuusuhat ovat kotoperäisiä ja liittyvät suurimmalta osin separatistiryhmiin ja äärivasemmiston sekä yleiseen pahoinvointiin yhteiskunnissa. Mutta ääri-islamista, breivikeistä ja auvisista on toki helppo kouhkata ja onnistuneiden iskujen verisyys on omiaan korostamaan mielikuvaa siitä, että niillä olisi laajempaakin merkitystä ja että kyseessä olisi arkielämäämme laajemmin uhkaava ongelma. Todellisuudessa ääri-islam on todellinen arkipäivän ongelma vain eräissä muslimimaissa. Todellisuudessa kyse ei ole myöskään islamista yleisesti, vaan sen lähes poikkeuksetta sunnalaisen valtavirran laidoilla häärivästä radikalismista.

Kuluvan vuoden aikana jokainen uutisia seurannut on voinut nähdä, kuinka nämä ääriryhmät ajavat asiaansa Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Viimeisimpänä uutisena olemme saaneet kuulla, kuinka (yleensä) rauhalliset suufimuslimit ovat jääneet sivustakatsojiksi, kun Timbuktun maailmanhistoriallisestikin merkittävää kulttuuriperintöä tuhotaan "todellisen islamin" nimeen vannovien barbaarien toimesta. Libyassa ja Syyriassa kohteina ovat olleet myös juutalaisten ja kristittyjen hautausmaat ja kirkot. Irakin jo käytännössä päättyneen sodan suurimpia häviäjiä olivat kristityt, joita vastaan sunniradikaalit iskivät vuosien saatossa toistuvasti. Vain kurdialueilla uskonnolliset vähemmistöt ovat saaneet elää suhteellisen rauhassa - kurdit kun ovat yhtenäinen, mutta uskonnollisesti hajanainen kansa.

Tämä on ongelma. Ei islam yleisesti, eikä edes islamilaiseen valtioon tähtäävä poliittinen islam ts. islamismi silloin, kun se toimii demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittaen, vaan pohjoisafrikkalaisen salafismin ja Saudi-Arabian wahhabilaisuuden muodoissa leviävä pahuuden ideologia, jonka nimissä tuhotaan ja tapetaan. Ja tuo pahuuden ideologia leviää myös jo Suomessa.

Näiden radikaalien vastustaminen ei ole islamofobiaa. Näiden radikaalien vastustaminen ei ole suvaitsemattomuutta sen enempää kuin uusnatsien, Kansallisen Vastarinnan, tai väkivaltaisen äärivasemmistonkaan vastustaminen. Radikaalien vastustamisessa on tehtävä selväksi, kenestä ja mistä puhutaan. Niin kauan kuin ääriryhmät hyväksytään minkä tahansa laajemman joukon edustajiksi, voidaan niiden vastustaminen kääntää koko joukon vastustamiseksi. Suomen Sisun vastustaminen ei ole suomalaisten vastustamista, eikä Suomen Sisu edusta todellista suomalaisuutta, vaikka sanovatkin olevansa Suomen ja suomalaisuuden asialla. Samalla tavalla islamin ja muslimien näkeminen ongelmina syyllistää suurta joukkoa ihmisiä, joiden valtava enemmistö ei ole todellisuudessa uhka, tai ongelma kenellekään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Matti Jalagin

Oletko huomannut esim. Der Spiegelin kuvista, että valtaosa salafisteista on länsimaisia käännynnäisiä?

Toivottavasti tämän palstan sala fisti ulottaa kirjaimensa tähän ketjuun.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Käännynnäiset ovat useimmissa uskonnoissa niitä radikaalimpia ja usein taustalla on jokin kriisi, jonka uusi vakaumus on sitten jotenkin ratkaissut. Uskoonsa kasvaneet taas elävät sitä arjessaan ja osana normaalielämä, jolloin se turha kouhkaaminen ei välttämättä niin kiinnosta.

Matti Jalagin

Näin sen näin.

Ilmeisesti kyse on syrjäyttämisen seurauksena syntyneestä tarpeesta luoda itselle "uusi elämä" ja jättää vanha paska taakse.

Siinä samalla tullee ilmeisesti veikanneeksi voittajahevosta, jolloin kyse on lopulta aina samasta ihmisluonteen piirteestä eli vallanhimosta ja tarpeesta saada määritellä muiden elämää omien sääntöjen mukaan.

Varsin maallista näin ajateltuna vaikka usko tuokin asiaan sumuverhon.

Kalevi Wahrman

"väkivaltaisen äärivasemmistonkaan "
Miksi minä kommunistina en meillä sitä löydä?

Johan Lom

Väkivaltaiset äärivasemmistolaiset terroristiryhmät ovat tehneeet eniten terroritekoja esimerkiksi Saksassa toisen maailmansodan jälkeen. Lakipiste oli joskus 70-luvulla Bader-Meinhof-liikkeen aikoihin.

Näitä ääriliikkeitä tuettiin voimakkaasti Saksan Neuvostoliiton miehitysvyöhykkeen nukkehallituksen toimesta.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, historia vielä sitten lisäksi joo:)

Kalevi Wahrman

Eli "äärivasemmiston" käyttäminen esimerkiksi Kreikan tilanteessa oli suomalaisten tiedoitusvälineiden uutisoinnissa vain tarkoitushakuista leimaamista.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä Kreikassa ihan oikeat vasemmistoryhmät ovat riehuneet kylmän sodan päättymisenkin jälkeen.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Viittasin laajempaan kontekstiin. EU:n turvallisuusraporttien mukaan äärivasemmiston iskujen määrä ylittää valtavasti äärioikeiston ja äärimuslimien iskujen yhteismäärän. AFA:n ja vastaavien lippujen alla riehutaan jo aivan lähellä. Saksassa väkivaltainen vasemmisto pystyy mobilisoimaan satoja, jopan tuhansia kerrallaan. Lisäksi anarkistisakithan aiheuttivat vaaraa koto-Suomessa, kun sohlasivat rautateiden suunnalla. Sillä kertaa mitään ei käynyt.

Johan Lom

Hyvin kirjoitettu asia tässä blogissa.

Olen useinkin taittanut peistä islamofobistien kanssa siitä, että he eivät tunne islamia eikä muslimeja luullessaan, että he ovat kaikki äärikiihkoilijoita, kristinuskon vastaisia potentiaalisia terroristeja.

Muslimeissa on maallistuneita islaminuskoisia suurin piirtein yhtä paljon kuin Suomessa maallistuneita kristittyjä.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Näinhän se juuri meneekin. Ja islamofoobikkojen tiedot ovat usein hyvin hataria joka suhteessa... myös oman maan/kulttuurin osalta.

Simo Narkala

Sitten on kaikenlaista islamofobista paskaa suoltavia mediapyrkyreitä kuten, Ayaan Hirsi Ali, joka taisi yleistää rasistiset väitteensä koko islamin, tai Teo van Gogh, joka sai sittemmin kriittisen kommentin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Menee hiukan ohi se, että mitä tuolla nyt oikein haet, mutta vaikka Hirsi Ali itse onkin radikaali, niin en laskisi häntä islamofoobikkojen joukkoon. Van Goghin osalta kyse on taitelijanvapaudesta ja hän murhansa oli äärimmäinen loukkaus sananvapautta ja demokraattisen yhteiskunnan perusteita vastaan.

Simo Narkala

Hirsi Ali ei tehnyt eroa fundiksiin ja tavan tallaaviin heimoveljiinsä.
Kun valtio ei enää kustantanut henkivartijoita, muutti usaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Lukaiseppa joutessasi Neitsythäkki.

Simo Narkala

Neitsythäkistä nimenomaan puhunkin.
Ei riitä, ettei islam häiritse ymäröivää yhteiskuntaa. Naisia sen sisällä ei käytännössä suojaa samat lait kuin valtaväestöä. Ei tarvita montaakaan kunniamurhaa tai pieksemistä. Uhka riittää.
Hirsi Alihan juuri kertoi karanneista tytöistä, jotka viranomaiset olivat tylysti palauttaneet perheelle, jota paettiin.
Sharia toisi kaksi lain säädäntöä, ja kun saavutetaan kriittinen massa sitä aletaan vaatia ja laittomasti soveltaa.

Heikki Ojala

tuo ja tämä Leivon näkökulma on ihan samanlaista sitä ihtiään kuin sanoisi ettei Neuvostoliitossakaan kuulunut kommunistiseen puolueeseen kuin 5% ja tsekaan ja gulagin vartijoihin jotain promillen osia. Tai Natsi-Saksassakaan ei ollut Einsatzgrupeissa ja Totenkopfissa kuin jotain 10.000 SS-miestä jotka tekivät holokaustin.

Simo Narkala

Unohtamatta Eu maiden imaamien vaikenemista tai meikäläisittäin tolkuttomista lausonnoista.
Tämä meidän uudehkohan tuli sanoneeksi morsianten alaikärjasta, että etelässä tytöt tulevat sukukypsiksi aiemmin. Sukukypsiksi! ? Vaikka 16v.tytöllä on kuukautiset. Lapsi hän muuten on. 9v puhumattakaan. Ja jos joku on vähän pikkuvanha, tuskin halua neli,viiskymppisen äijän leluksi.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Simo Narkala: silloin kun kyse on mistä tahansa sortojärjestelmästä, niin tietenkin yksilönvapauksien loukkaamiseen pitää puuttua. On kuitenkin aika harhaista kuvitella, että hyökkäämällä islamia vastaan kokonaisuutena juurikaan saataisiin aikaan positiivista kehitystä ja toisaalta tilanne on myös se, ettei kyseessä ole mitenkään erityisen islam-spesifit ongelmat: suosittelen perehtymään vaikkapa kurdikulttuuriin, assyrialaisten tilanteeseen, tai vaikkapa Egyptin osalta tekemään koptit/musut vertailua. Siksi näiden käytäntöjen osalta ei tarvita "islamspesifisiä" ratkaisukeinoja, vaan yleisiä keinoja. Vai onko sinusta lestadiolaisten harrastama pedofilia, yazidikurdien kunniaväkivalta, tai arabikristittyjen ympärileikkaukset ihan jees?

Heikki Ojalala: Oletan, että olet yhtä ehdottoman mustavalkoinen muidenkin osalta ja tiedostat, että omalla kriteeristölläsi arvioiden olet "islam-kriittisenä" selvä breivikiläinen;)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Niinhän se yleensä menee että äänekäs vähemmistö saa suuremman huomion kuin hiljainen enemmistö.

Jukka Pelkonen

Saksassahan salafistilahko juuri kiellettiin.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kielsivät yhden salafistijärjestön, Millatu Ibrahimim.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Millaisia eroja blogisti näkee salafistin ja tavallisen sunnimuslimin islamissa? Vai onko molemmilla ideologisena pohjana sama islam?

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Koraani ja pääosa käytetyistä hadith-kokoelmista ovat samoja, painotukset ja tulkinnat eivät. Mikä on "todellista islamia", ei ole oikein näin ulkopuoliselle relevantti kysymys, vaan puuta pitää nyt arvioida niiden hedelmien perusteella. Valtava enemmistö sunnimuslimeista harjoittaa ja tulkitsee uskontoaan niin, ettei siitä ole harmia muille. En salafistien arkitodellisuudesta osaa niin tarkkaan sanoa, kuinka iso osa on kuinka sekaisin, mutta kun katsomme muslimeiksi itseään kutsuvia toimijoita, jotka todellisuudessa aiheuttavat ongelmia, salafisti-/wahhabiittiryhmät ovat erittäin korostuneesti esillä. Lisäksi pikainenkin vilkaisu kotimaisten ryhmien sivuille paljastaa hyvin nopeasti kaikenlaista jännää..

Perusero lienee verrattavissa eroon vallankumouksellisen kommunistin ja perinteisen sosiaalidemokraatin väliseen eroon.

Toimituksen poiminnat