Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Stubb: "Demokratia kriisissä" - kannattaisiko katsoa peiliin?

Stubb totesi Ykkösaamussa, että "Ei demokratia aina mene niin kuin elokuvissa – esimerkiksi talouskriisi vuonna 1929 ja siitä lähteneet erilaiset ääriliikkeet vuoteen 1933 ja siitä eteenpäin sekä vasemmalta että oikealta. Eli olemme tilanteessa jossa eletään eräänlaista demokratian kriisiä ja se näkyy Kreikassa ". Hänen mukaansa Kreikan tilanne kertoo siitä, että demokratia on kriisissä.

Olisikohan aika katsoa peiliin?

Kreikan vaalien tulos on karkea yksinkertaistus tilanteesta Euroopassa. Kun vakiintuneet suuret puolueet ajavat EU:n sanelemaa politiikkaa ja äänestäjiensä edun sijasta pönkittävät teknokraattien asemaa lapioiden kaksin käsin veronmaksajien varoja pankeille solidaarisuuden ja vastuunkannon nimissä samalla, kun eurooppalaisten enemmistön asema kurjistuu, ei ole ihme, että ne kärsivät tappion, kun kansalta kysytään.

Itse asiassa tämä kertoo myös paljon siitä, kuinka vahvaa eurooppalainen demokratia on. Ihmiset protestoivat ainakin vielä lähinnä äänestämällä. Tarkoitan tietenkin suuria kansanjoukkoja, sillä äärilaidoilla kuohuu jo. 

Mutta jos tämä tyytymättömyys ei kanavoidu pian muutoksiksi poliittisessa päätöksenteossa, tulemme näkemään kaksi seurausta, joista kumpikaan ei tiedä hyvää. Mikäli demokraattinen protesti ei johda muutoksiin, ääriryhmät tulevat vahvistumaan Euroopassa vaalien avulla Kreikan ja Unkarin mallin mukaan. Toiseksi ryhmät, jotka eivät piittaa demokraattisesta (tai laillisesta) toiminnasta tulevat vahvistumaan, sillä ne tarjoavat turhautuneille kanavan vaikuttamiselle. Tämä kehitys tulee aiheuttamaan ongelmia kaikille maltillisille ylipäätään ja demokratialle erityisesti, mutta pelkään pahoin, että niin kauan kuin Kataisen ja Stubbin kaltaiset naiivit eurouskovaiset määrittävät, kuinka Euroopan maita johdetaan, suunta niin politiikan kuin taloudenkin osalta tulee olemaan kohti huonompaa.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Matti Jalagin

Onneksi Lipponen on jo eläkkeellä eikä muillakaan demareilla ole valtaa olla eurososialismin kärkijoukoissa viemässä meitä kohti valoa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Siellähän se Urpis kantaa Kokoomuksen lie´assa kataislaisen eurososialismin lippua niin, ettei Stubbin tarvitse vielä lakata hymyilemästä.

Matti Jalagin

Tuossa nyörissä on kaksi päätä ja molemmissa hirttosilmukka eurososialistin kaulan ympärillä eli symbioosi.

Euroopan Unioni siinä muodossa kuin se meille 1994 myytiin, oli hieno idea.

Itsenäisten valtioiden löysä talousliitto eli kauppa-alue ja tätä olisi pitänyt kehittää sen sijaan, että näiden eurososialistien annettiin kammeta yhteisöä kohti liittovaltiota ja supervaltaa velkarahalla pullistaen sekä aluetta konkurssipesiä lisäämällä laajentaen.

Suuruus sokaisee ja oletettu idean suuruus kuurouttaa; kritiikille.

No. Rakennetaan seuraavasta kokeilusta parempi sitten, kun pöly laskeutuu.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Jep. Vapaakauppa-alue, jossa myös työvoiman liikkuvuus ja sijoitustoiminta olisivat olleet vapaata olisi ollut loistava projekti.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Ihmetyttää miten paljon vielä tämä Stubb saa puheaikaa isossa mediassa kaikkien VMP EVVK-tyyppisten sanomiensa jälkeen.

Matti Jalagin

On suorastaan välttämätöntä, että tässä tapauksessa pääsi paljastamaan ymmärryksensä tason kertomalla huolensa siitä, että demokratia on kriisissä.

Siis hetkinen?

Kansalaiset ympäri Eurooppaa osoittavat mieltään äänestämällä seurauksille, jotka on synnytetty eurososialistien suuruudenhulluuden seurauksena velaksi elämällä mistään piittaamatta ja suurvaltaa leikkien.

Siis tarkemmin.

Politiikka on hoidettu Euroopassa päin persettä ja siitä syystä kansat ovat löytäneet keinon vaikuttaa sekä äänestäneet protestina uusia puolueita. Juuri, kuten demokratiassa on onneksi vielä tapana toimia.

Ja nyt tämän yhden eurososialikratian ihmelapsen mielestä demokratia on kriisissä.

Siis mikä täällä on kriisissä?

Kari Ahlava

Joo, noin minäkin ajattelen.

Mutta haluaisin ymmärtää, että mikä on populismi, mistä ne meitä Eurooppa-kriittisiä syyttävät, ja mikä sen todellinen merkitys oikein on ja onko sitä.

Kun itse ne ovat EU-populismia lietsoneet tuuttien täydeltä minun nähdäkseni. Ja kaikki on mennyt pieleen, ei demokratian vuoksi vaan väärien päätösten vuoksi.

Oli liian uskaliasta lähteä euroon yhdessä tuollaisten maiden kanssa, joiden numeroihin ei voi luottaa. Kreikka valehteli numeroitaan ja sen tultua julki, koko kriisi puhkesi.

Italian numeroista on asiasta jotain tietävät sanoneet, etteivät pidä paikkaansa ollenkaan. On vain ajan kysymys, kun markkinat reagoivat tähän. Tarvitaan vain yksi vuoto ja siinä se on.

Annetaan nyt sen verran tunnustusta Lipposelle kuitenkin, että sopimus oli alunperin, että yli 60n prosentin BKT:stä ei saa velkaantua ja että muiden maiden velkoja ei makseta.

Siten syy onkin edellisen ja nykyisen hallituksen, kun ovat lähteneet ottamaan vastuuta toisten veloista, vaikka olisi voinut pysyä koko sotkun ulkopuolella.

Ja tähän on käytetty medioissa populismia ja hymyilty leveästi ison ongelman ollessa päällä. Saisi hymy hyytyä jo.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin. Toisaalta kriisin myötä teknokraatit ja lakeijansa ovat kyenneet ajamaan uudistuksia, joiden läpi vieminen olisi ollut muuten mahdotonta..

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Niin, tosin hyvähän se on, että hänet rontataan puhumaan joka paikkaan. Yhä useamman luulisi avaavan silmänsä tuollaista kuunnellessa. Toivon ainakin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Tärkeästä aiheesta tämä kirjoitus - ja hyvä sellainen. Toistaiseksi Suomessa asia tulkitaan niin, että vika on äänestäjissä. Päätöksentekokoneisto on viritetty niin, että mm. SDP ja Vasemmistoliitto olivat valmiita "kompromissiin", eli tekemään juuri päinvastoin, mitä vaalien alla luvattiin äänestäjille.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kiitoksia. Näinhän se on. Omalta osaltani olin kyllä aidosti pettynyt, kun Vasemmistoliitto lähti moiseen... demarien takinkääntö ei kyllä yllättänyt yhtään. Joka tapauksessa on melkoista pelleilyä, kun päättäjämme ovat koko ajan kertomassa, kuinka demokratiassa äänestetään väärin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Rolle Törnroos,suosittelen sinulle historiaan tutustumista.Hitler nousi valtaan vaaleilla, Saksassa kansanvalta oli silloin voimissaan,mitä hyvää siitä seurasi?Olen huomannut,Soinin puntti on alkanut tutista kun "fiksuna" kyllä ymmärtää mihin pahimmillaan eu:n ongelmat voivat johtaa.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Saksassa ei ollut demokratialla vahvaa perinnettä, joten kansa suostui auliisti uudelleen liekaan. Toisaalta myös siellä tilannetta edelsivät vakavat virheet talouden ja politiikan suunnalla. Tässä nykytilanteessa ei ole kyse siitä, jos demokraattiset tahot kykenisivät ajamaan äänestäjien edun mukaista politiikkaa ja kunnioittamaan kansan tahtoa. Jos demokraattiset elimet eivät kunnioita kansan tahtoa (ts. vaaliprotesteja), niin eipä niidenkään osalta voida demokraattisuudesta enää puhua..

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kyse ei ole vain Stubbista. Jutta Urpilainen antoi keskiviikon 16.5. TV-ajankohtaisohjelmassa ymmärtää, että Kreikan tietyt puolueet eivät kerro kansalle asioiden oikeaa laitaa (eli siis valehtelevat). Urpilainen, Stubb, Katainen ym. uskovat tietävänsä asioiden oikean laidan eli totuuden. Tällainen oikean totuuden tietäminen on kavahdettavaa.

Kreikkalaiset äänestäjät ja puolueet näkevät asioita eri näkökulmista ja se on vähintään yhtä oikea totuus kuin Stubbin, Urpilaisen, EUn, EKPn ja IMF:n totuus.

Matti Jalaginin kommentti yllä kiteyttää tien joka olisi varmaankin ollut eri osapuolten ja Euroopan kannalta tasapuolisempi:

"Itsenäisten valtioiden löysä talousliitto eli kauppa-alue ja tätä olisi pitänyt kehittää sen sijaan, että näiden eurososialistien annettiin kammeta yhteisöä kohti liittovaltiota ja supervaltaa velkarahalla pullistaen sekä aluetta konkurssipesiä lisäämällä laajentaen."

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Demokraattinen hallinto perustuu kansan tahtoon. Jos päättäjillä on sellaista tietoa, jonka takia kansalla on perusteltu syy muuttaa mieltään, heidän tulee jakaa tuo tieto ja vakuuttaa kansa. Todellisuudessa aika lailla kaikki viittaa suhmurointiin, vastuunpakoiluun ja virhearvioihin - ei siihen, että johtoportaalla olisi oikea käsitys asiasta ja homma hanskassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset