Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

"Eurooppa-friikki"

Eurooppa- ja mikälieseolikaanministeri Alexander Stubb esiteltiin tänään "Eurooppa-friikiksi", kun hän kävi pokkuroimassa Kampin lavalla yhdessä pääministeri Kataisen kanssa. Friikkipä hyvinkin.

Vilkaistaanpa muutamia Stubbin tempauksia viime ajoilta.

Maaliskuussa 2011 ennen eduskuntavaaleja Alexander tiesi kertoa, ettei eurokriisissä ole kyse euron kriisistä, vaan että syy on Yhdysvaltojen. Näillä eväillä hän pääsi sitten jatkamaan hommia.

Viime kesäkuussa julkaistussa hallitusohjelmassa todettiin, että hallitus suhtautuu vakavasti kansalaisten Euroopan unionin toiminnasta esittämään kritiikkiin ja pitää kansalaisyhteiskunnan laaja-alaista osallistumista Eurooppa-asioiden käsittelyyn sekä niistä tiedottamista tärkeänä.

Stubb tiesi kuitenkin, että hallitus on kaikkien aikojen Eurooppa-myönteisin. Loppuvuonna avoimesta tiedottamisesta hän puolestaan huolehti kertomalla ilmoitusluontoisesti Suomen liitttyneen talousunioniin. Ohohupsis, näin pääsi käymään. Palataanpa asiaan ensi vuoden puolella tarkemmin. Olen jollakin tasolla huomaavinani ristiriidan Stubbin toiminnan ja hallitusohjelman välillä, mutta ehkä vika on minussa. Oikeassa Stubb toki oli, sillä hallitus ei ole aikaillut, kun kuvetta on pitänyt kaivaa.

Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta ministerimme totesi puolestaan viime marraskuussa: "Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa." Kyllähän se tosiaan niin on, ettei kyseisissä piireissä pääse hääräämään isojen poikien kanssa, joten eihän sellainen Stubbin arvolle tosiaan sovi.

Jokainen tietää myös, kuinka varauksettomasti Stubb on kannattanut veronmaksajien ryöstöä. Reilun miljardin solidaarisuudesta ja vastuunkannosta on tultu tilanteeseen, jossa kylmää käteistä maksetaan näillä näkymin jo ensi kesällä reilu miljardi (entisten päälle) ja kaikkiaan vastuut nousevat kymmeniin miljardeihin.

Ja hymy ei hyydy, vaikkakin nyt alkavat hermot jo kiristyä, kun Kreikan tukipaketti on turvonnut EU:n budjettia suuremmaksi. Olisiko Stubbin kannattanut kuunnella niitä pölhöpopulisteja, jotka vastustivat näitä virheitä alusta alkaen? On toki muistettava, ettei Kokoomus yksin ole jakamassa suomalaisten veronmaksajien rahoja. Stubbin jämäkkä linja on toisaalta kyllä omalla tavallaan hatunnostonarvoinen suoritus - yli kaksi vuotta samaa roskaa ja levy pyörii yhä.   

IMF ja monet muut toki epäilivät hommaa alusta alkaen, mutta eihän sellaisia pölhöpopulisteja kannata uskoa. Jo keväällä 2010 IMF:n raportin mukaan vakautuspaketin tarkoitus oli lähinnä estää muiden euromaiden kriisiytymistä, mutta Kreikalta vaaditut erittäin rajut säästötoimet aiheuttavat sen, että Kreikan työttömyysluvut nousevat korkeiksi ja kasvu hidastuu.Lisäksi Kreikan ulkomaanvelka kenties jatkaisi kasvuaan säästöpaketista huolimatta, mikä edelleen heikentäisitukipaketin vaikutusta.

Kuinkas kävi?

Eurooppa-friikki on todellakin hyvä ilmaisu. Hän itse toki jaksaa hehkuttaa, kuinka suunta johon maatamme viedään on oikea. Maaliskuussa 2012 blogissaan Stubb kirjoittaa: "Toisaalta kriisistä on ollut myös hyötyä, sillä olemme nyt saaneet aikaan säännöt, jotka vahvistavat talouskuria, ja estävät samankaltaisen tilanteen toistumisen. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tilanne on saatu rauhoitettua." Että näin. Jatkossa tulemme "hyötymään" vielä monin tavoin tästä kriisistä ja oikeastaan suuri mysteeri on vain se, että milloin Alexander Stubbin kestohymy viimein hyytyy?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Jari Eteläsaari

Pohjoismaiden neuvoston kokouksesta ministerimme totesi puolestaan viime marraskuussa: "Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa."

Tuosta sanoisin että se oli mielestäni yksi järkevimpiä asioita jota Stubb on lausunut. Siitä iso plussa Alexille, tosin jää vieläkin reilusti miinukselle.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Kyllä se on oikeasti hyvä toimielin, kun pitää hoitaa lähialueasioita. Ei kaikessa tarvitse (pidä/saa) mennä EU:n kautta ja toisaalta yhteisiä asioita on niin paljon, että pysyvälle elimelle on paljonkin perusteita.

Jari Eteläsaari

Mitenhän yhteistyö onnistuikaan ennen neuvostojen aikaa. Mietin vaan.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Pohjoismaiden neuvosto on toiminut vuodesta 1952...

Jari Eteläsaari

Ja sen merkittävät saavutukset ovat tämän 60-vuoden aikana olleet ?
Tai viimeisten 10-vuoden aikana ?

Minulla ei ole aavistustakaan mitä, mutta suhtaudun yleensä erittäin epäillen että mitkään poliitikkojen yhteistyöfoorumit tuottaisivat koskaan kansalaisille mitään etuja.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

Pohjoismaiden neuvoston piirissä on sovittu Pohjoismaiden osalta

- Passivapaudesta
- Työvoiman vapaasta liikkuvuudesta
- Sosiaaliturvajärjestelmään liittyvistä asioista (maahanmuutto ristiin ja rastin)
- Norden rahoittaa merkittäviä hankkeita (ks. http://www.norden.org/fi )

Nuo näin äkkiseltään.

Heli Hämäläinen

Minusta hän on sirkuksen vakiokalustoa, ehkä freak, mutta kuitenkin enemmän alien.

Käyttäjän vpleivo kuva
Veli-Pekka Leivo

No, ei häntä sentään lavalle kutsuttaessa esitelty friikiksi...:)

Toimituksen poiminnat