Kitinää Näläkämaasta ..mitäpä se hyvejää..

Eurooppalaista demokratiaa Kreikassa

Nyt kun koko Euroopan kannalta tärkeät vaalit on käyty Kreikassa ja Ranskassa, on hyvä tilaisuus arvioida demokratian tilaa meillä ja muualla. Ja eihän se hyvältä näytä. Valitettavasti.

Kreikassa äänestettiin nimittäin väärin.  Euroopan Unionin uskolliset lakeijapuolueet Pasok ja Uusi demokratia murskattiin.  Niiden kannatus romahti noin kahdeksastakymmenestä prosentista hivenen yli kolmeenkymmeneen. Viesti on selvä. Kansa sanoi ei Brysselin lie´alle ja hallituksen politiikalle, jossa tavallinen kansa laitetaan kärsimään. Vaikka äärioikeiston ”voitto” onkin saanut paljon huomiota, todellisia voittajia olivat puolueet, jotka haluavat sanoa ei Euroopan Unionin ajamalle kurjistamispolitiikalle.  Brysellin lakeijoille kyseessä oli murskatappio.

Mutta hätä ei ole tämännäköinen. 

Saksan liittokansleri Angela Merkel, Euroopan Unioni ja Kansainvälinen valuuttarahasto riensivät kaikki kertomaan yhteen ääneen, että Kreikan on taivuttava. Vaalitulos ei mitätöi aiempia sitoumuksia ja jos kreikkalaiset eivät tottele, rahoitus katkaistaan. Mitäs äänestivät väärin.

Kotoinen arvojohtajamme presidentti Sauli Niinistö totesi, että luottamus perinteisiin demokratioihin alkaa horjua. Protesti kohdistui kuitenkin ensisijaisesti poliitikoihin, jotka ovat ryhtyneet ajamaan toimia, jolla on ollut tarkoituksena pankkien, ei ihmisten pelastaminen.  Tämä politiikkaa oli protestin kohde. Sitä vastaan kreikkalaiset äänestivät. Näillä toimilla yksityisiä suursijoittajia on suojattu heidän itse ottamiltaan riskeiltä samalla, kun valtavat määrät eurooppalaisten veronmaksajien rahoja on kanavoitu pelureilla. 

Niinistö on siis väärässä, mutta se ei yllätä, kun muistelee hänen sanomisiaan Venäjän demokratian tilasta ja Ranskan vaaleista. Se että kreikkalaiset vielä äänestävät ja äänestivät vieläpä tällä tavalla, kertoo siitä, että demokratiaan uskotaan ainakin toistaiseksi. Kreikkalaiset uskovat, että kumoamalla hallitus voidaan vaikuttaa. Jos Brysselin ja pankkiirien lakeijat kuristavat tämänkin demokraattisen protestin, kuristavat he myös demokratian. Jos protesti tukahdutetaan, ei eurooppalainen demokratia ole enää kuin huono vitsi. Ei se kyllä kovin hääppöistä ole viime vuosina muutenkaan ollut, mutta kyllä sitä vielä jotenkin on demokratian puitteissa sentään pysytty.

Poliittinen muisti on lyhyt, joten muistellaanpa, mitä tapahtui viime vuoden lopulla. Kuinka moni muistaa, että Euroopan Unionia uhattiin säästöpaketista järjestettävällä kansanäänestyksellä? Tuo protesti kaatui ja valtaan kammettiin Brysselille uskollinen teknokraatti Lucas Papademos. Ilman vaaleja, totta kai.  Hänen johdollaan kurjistuspaketti nuijittiin läpi EU:n ja Saksan uhkailujen saattelemana. Ei ole ihme, että vaalitulos oli mitä se oli.

Nyt euron lisäksi yhä syvempään kriisiin on ajettu eurooppalainen demokratia. Valitettavasti näyttää sille, että vaalituloksesta ei tulla välittämään. Pyörät pyörivät ja teknokratia tekee parhaansa, jotta Kreikka pidetään ruodussa. Demokratia, kansalaisten protesti ja vaaleilla valitsemattoman teknokraatin syrjäyttäminen ovat pikkujuttuja, joiden ei taideta antaa häiritä.

Herra tasavallan presidenttiin on erehtynyt. Kansa uskoo vielä demokratiaan, mutta Euroopan unionin ja päättäjien luottamus demokratiaan on romahtanut. Eikö sen pitäisi olla päällimmäinen huolenaihe? Minua ainakin hermostuttaa.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän miralaakso kuva
mira laakso

Meidän presidenttimme, Sauli Niinistö, oli varmasti onnessaan kun presidenttivaaleissa äänestysintomme laski taas ennätyksellisen alhaiseksi. Kai hän totesi "tämäpä se vasta mainiota kansanvaltaa!".

Toivon, että Kreikan hallitus tekee sen, josta kreikkalaiset ovat äänestäneet. Mitään eroaa kukaan ei halunnut, se oli kreikkalaisilta selkeä viesti. Vastaan tulemista haluttiin. Katsotaan taipuuko IMF ja EU, mutta veikkaan ettei taivu. Kansa polvilleen pankkien ja sijoittajien pelastamisen edessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset